Ukrajina vyřadila z provozu klíčový most pomocí systémů HIMARS
RSS

Ukrajina vyřadila z provozu klíčový most pomocí systémů HIMARS

Ukrajinské síly údajně zaútočily na klíčový most v ukrajinském městě Cherson, které kontroluje ruská armáda, a použily k tomu dělostřelecký raketový systém HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) dodávaný USA, informovala ve středu agentura Reuters. (Foto: Twitter)







Právě ruská strana tvrdí, že vyspělá americká zbraň byla použita k vyřazení klíčové infrastruktury města, což znamená, že obvykle vysoce frekventovaný most je nyní pro civilisty zablokován. „Provoz na mostě je zablokován. V noci byl skutečně proveden další úder HIMARS,“ uvedl Kirill Stremousov, zástupce vedoucího proruské chersonské správy.



Mosty se stávají terčem útoků po celou dobu šestiměsíční války.



Russian tanks or anything else wont be crossing the Antonivka Kherson city bridge anytime soon. Last night, #Ukraine again targeted its southern end. We see severe damage to upper & lower structure. A few more rockets & this section may collapse. Vid via @666_mancer pic.twitter.com/51rQFmd054 — Glasnost Gone (@GlasnostGone) July 27, 2022 Jako alternativní trasy Stemousov uvedl, že „jsme zajistili všechny takové věci a ve skutečnosti existuje několik trajektových přechodů“ – vzhledem k tomu, že nyní zničený Antonivský most byl jediným, který překračoval řeku Dněpr ve městě.



Most je však také považován za životně důležitý pro zásobování ruské armády a logistické linky, jak popisuje BBC:



Pentagon zatím veřejně přiznal příslib celkem 16 systémů HIMARS a na bojiště se jich dostala možná desítka – vzhledem k tomu, že také americkým instruktorům trvá, než poradí ukrajinským operátorům, jak efektivně používat raketový systém, který má dosah přibližně 50 mil.



Kreml mezitím prohlásil, že během posledních dvou týdnů zničil několik systémů HIMARS pod velením ukrajinských sil; tato tvrzení však nelze nezávisle ověřit, přičemž Kyjev má tendenci tvrzení zpochybňovat, kdykoli Rusko oznámí vyřazení zbraní dodávaných Západem.



Co se týče Chersonu, který měl před válkou téměř 300 000 obyvatel – ukrajinské síly údajně zvyšují úsilí o znovudobytí města. Kancelář prezidenta Zelenského ve středu uvedla, že v reakci na novou ukrajinskou ofenzívu Rusko naopak podniká masivní přesun svých jednotek „směrem na Cherson, Melitopol a Záporoží“.



Cherson byl prvním významným městem ležícím u Černého moře a na jihu země, které padlo za oběť ruské invazi. BBC s odvoláním na britské zpravodajské služby vykreslila následující obraz bojiště:



Антоновский мост pic.twitter.com/HFnyPIbqd2 — IgorGirkin (@GirkinGirkin) July 27, 2022 Vojenské zdroje popsaly Cherson jako „politicky nejbližší klenot v koruně okupace, který Rusko má“ – a jeho ztráta by prý „vážně podkopala snahy Ruska vykreslit okupaci jako úspěšnou“.



V denně aktualizované zpravodajské zprávě představitelé britské obrany uvedli, že ukrajinská protiofenzíva v regionu „nabírá na obrátkách“, a dodali, že kyjevské síly pravděpodobně vytvořily předmostí jižně od řeky Inhulec, „která tvoří severní hranici Ruskem okupovaného Chersonu“.



Mluvčí ukrajinské Rady národní bezpečnosti dále připustil, že Kreml nyní „přesouvá maximální počet vojáků směrem na Cherson“, aby bránil obsazení města.



Vzhledem ke strategickému významu pro obě strany je více než pravděpodobné, že Ukrajinci tam v době, kdy se boj rozhořívá, skutečně rozmísťují rakety HIMARS.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Ukrajina vyřadila z provozu klíčový most pomocí systémů HIMARS se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden