Kde všude už centrální banky vydaly digitální měny? A jak je to u nás?
RSS

Kde všude už centrální banky vydaly digitální měny? A jak je to u nás?

Pokud pečlivě sledujete plány globalistů, pak jistě víte, že v plánu je zavedení digitálního ID , v němž budou kompletní údaje o každém jedinci. Mimo běžných údajů z dokladů zde budou i údaje biometrické, informace o zdravotním stavu, očkování, rodině, kontaktech, zájmech, cestování, názorech, práci, vzdělání …atd, jednoduše, bude obsahovat celý váš život.
ID bude navázáno také na digitální měnu a sociální kredity . O sociálních kreditech jste si zde mohli přečíst mnoho článků, stejně jako o digitální měně. Pro neznalé alespoň co nejstručněji zkusím zopakovat, co to digitální měna je.
Digitální měna je již testována v mnoha zemích. Po zrušení hotovosti, k němuž dojde záhy po nástupu hyperinflace, do níž nyní mnoho zemí spěje, dojde postupně i ke zrušení kryptoměn a elektronických plateb takových, jaké znáte. Mezitím již bude platit digitální měna – zprvu souběžně, ale poté již výhradně.
Ovšem digitální měna bude – na rozdíl od měny, jakou po staletí známe – programovatelná tak, aby byla svázána s vaší ID a samozřejmě i návaznými sociálními kredity. Bude naprogramováno, co si smíte koupit, kde, a kolik daného zboží si smíte koupit. Budete-li poslušní, povolí vám víc, neposlušní budou naopak trestáni. Tedy víc než co jiného je digitální měna součástí ovládání mas a totalitní nástroj moci.
A nejde jen o Západ, kde má být zavedena. Nyní už jej testuje či o ní alespoň uvažuje 90% zemí světa , první, kdo ji oficiálně zavedl, byla Jamajka , záhy následovaly další země, naposledy Nigérie. V jaké fázi již digitální měna je? Kde ji zavedli a kde je k zavedení připravována? To se dozvíte dále.
Stejně jako tradiční měny jsou i digitální měny centrálních bank kontrolovány vládami, a proto představují pravý opak myšlenky decentralizovaných, nevysledovatelných bitcoinů. Několik malých zemí a – od října 2021 – Nigérie přijalo digitální měny centrální banky.
Podle  Central Bank Digital Currency Tracker atlantické rady byly digitální měny centrální banky spuštěny ještě dříve než v Nigérii v karibských zemích , jako jsou Bahamy, Grenada, Dominika a Svatá Lucie. Bahamský „Sand Dollar“ byl první digitální měnou centrální banky na světě, když byl v roce 2019 uveden na trh, a připravil tak cestu pro rychlé přijetí v malých zemích regionu.

Vysvětlivky tabulky : Nejtmavší – digitální měna je již vydána a platí, o něco světlejší jsou země, které již zahájily pilotní testovací projekt a digitální měnu vydaly, nejsvětlejší jsou pak země, které již plánují digitální měnu brzy vydat. Žlutě jsou pak vyznačeny země, které aktuálně digitální měnu vyvíjí.
Povšimněte si, že ČR patří k zemím, které již digitální měnu vyvíjí. V EU se k projektu digitálního eura sice připojilo jen několik zemí eurozóny (Francie, Španělsko, Itálie, Německo), ale předpokládám, že již schválené digitální euro bude po svém vydání postupně využíváno ve všech zemích eurozóny.
Z velkých zemí již digitální euro testuje například Rusko nebo Čína.
Čínský pilotní projekt digitálního jüanu se dostal na titulky v dubnu 2019  , ale od té doby projekt nepokročil. Čína má stejně jako Nigérie solidní infrastrukturu pro digitální a mobilní platby. Velká část populace v obou zemích vynechala platby kartou a přešla rovnou od hotovostních k digitálním platebním možnostem, které se těší velké oblibě – ať už založené na aplikacích nebo SMS. V rozvojových zemích centrální banky také zvažují potenciál digitálních měn pro osoby bez bankovního účtu.
Dalším důvodem, proč některé vlády prosazují oficiální digitální měny, je sběr dat.  Všudypřítomná povaha digitálních plateb a přísný vládní dohled způsobily, že čínské úřady již mají k dispozici velké množství platebních údajů. Tato znalost toho, jak lidé utrácejí své peníze, se se spuštěním digitálního jüanu jen zvýší, i  když centrální banka země prohlásila, že omezí sledovatelnost a vytvoří to, co nazývá „kontrolovatelnou anonymitou“.
S příchodem digitální měny bude každý jüan v oběhu existovat buď jako fyzická nebo digitální měna. Analytici očekávají, že čínská vláda v budoucnu zvýší množství digitální měny, čímž sníží množství fyzické měny dostupné na trhu. Někteří se dokonce domnívají, že Čína plánuje nakonec zavést pouze jüan digitální.
Další země, které jsou v pilotní fázi CBDC, jsou Rusko, Thajsko, Malajsie, Jižní Korea, Švédsko, Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie.  Není však jasné, který program by mohl být spuštěn jako další. Podle zdroje konkrétní plány na zavedení CBDC byly identifikovány mimo jiné v Kanadě, Austrálii, Brazílii a Indii.
Digitální euro je také ve fázi vývoje , přičemž pilotní projekt je v zúčastněných zemích plánován na rok 2023.
Se zavedením CBDC v důsledku stagflačního krachu by centrální banky mohly požadovat novou globální síť měn, aby zabránily opakování takové krize. BIS a MMF používají koš SDR. Bankéři brzy zruší všechny fyzické peníze a kontrolu převezme globální digitální systém. Soukromí v obchodě zmizí, s výjimkou těch, kteří se zabývají barterem, černými trhy a komoditami.
Nástup CBDC by také mohl znamenat, že peníze a ekonomická participace se stanou výsadami, nikoli právy. Digitální obchod by měl být vázán na systém sociálníc h kreditů  podobný tomu v komunistické Číně.
Chcete mít přístup ke svým běžným a spořicím účtům? Nebuďte kritičtí k systému, jinak by vás mohl nahlásit soused nebo cizí člověk přes mobilní aplikaci a vaše peníze mohou být během několika sekund pryč. Poté budete muset prokázat, že jste „loajální“ a získat přístup zpět. Jste vinni, dokud se neprokáže, že jste nevinní. Možná si nechcete vzít další netestovanou mRNA vakcínu proti další pochybné pandemii? Nebudete mít na výběr, když je vaše schopnost hospodárně fungovat digitálně řízena.
To je svět před námi, pokud umožníme centrálním bankám plně digitalizovat peníze a obchod. Je to noční můra, ve které vládne totální autoritářství.  Široká veřejnost si z velké části neuvědomuje neuvěřitelné nebezpečí, které představují centrální banky, a je třeba ji poučit, než se současná krize stane tak velkou, že se nebudou moci soustředit na nic jiného než na své vlastní problémy.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Kde všude už centrální banky vydaly digitální měny? A jak je to u nás? se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden