ŽIVĚ: Ukrajina popírá, že by provedla útok dronem na velitelství ruské flotily
RSS

ŽIVĚ: Ukrajina popírá, že by provedla útok dronem na velitelství ruské flotily

24. února Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Na zpravodajství AC24.cz můžete sledovat aktualizované dění. (Foto: Flickr / ilustrační)







11:25 Bývalý ředitel Pražské plynárenské uvedl hlavního viníka energetické krize




Bývalý ředitel Pražské plynárenské uvedl hlavního viníka energetické krize
11:03 Ukrajina popírá, že by provedla útok dronem na velitelství ruské flotily



Ukrajina popřela, že by provedla útok dronem na velitelství ruské černomořské flotily na anektovaném Krymu, při kterém bylo podle ruských představitelů zraněno šest osob.



Sergej Bratčuk, mluvčí pobřežní Oděské vojenské oblasti, odmítl tvrzení, že za útokem stojí Ukrajina, jako „čistou provokaci“.



„Naše osvobození Krymu od okupantů bude provedeno jiným způsobem a mnohem efektivněji,“ napsal na Telegramu.



09:36 Gazprom pozastavil dodávky plynu do Lotyšska




Gazprom pozastavil dodávky plynu do Lotyšska
08:22 Ukrajinský prezident Zelenskyj oznámil evakuaci z Doněcké oblasti



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že jeho vláda nařizuje povinnou evakuaci lidí z východní Doněcké oblasti, která je dějištěm prudkých bojů s Ruskem.



Doněcký gubernátor, kam Moskva soustřeďuje hlavní nápor své ofenzívy, uvedl, že při pátečních útocích bylo zabito šest civilistů a 15 dalších bylo zraněno.



V sobotním televizním projevu Zelenskyj rovněž uvedl, že statisíce lidí, kteří se stále nacházejí v bojových zónách ve větším regionu Donbas, v němž se nachází Doněck i sousední Luhanská oblast, musí odejít.



„Čím více lidí nyní opustí [Doněckou] oblast, tím méně lidí bude mít ruská armáda čas zabít,“ řekl a dodal, že obyvatelé, kteří odejdou, dostanou odškodnění.



Dodal, že logistiku a podpůrné operace zajišťují úřady „od A do Z“.



„Pomůžeme vám. My nejsme Rusko. Uděláme vše pro to, abychom zachránili maximální počet lidských životů a maximálně omezili ruský teror.“



30. července 2022



15:40 „Vypadni, válečný štváči!“ Německý ministr hospodářství vypískán davem




„Vypadni, válečný štváči!“ Německý ministr hospodářství vypískán davem
14:38 Zprovoznění Nord Stream 2 nepřipadá v úvahu, říká německý ministr



Zprovoznění plynovodu Nord Stream 2 nepřipadá v úvahu, protože by to jen nahrálo ruskému prezidentovi Putinovi, prohlásil německý ministr hospodářství.



„Proto by to podle mého názoru nebylo správné a nepřipadá to v úvahu,“ řekl Robert Habeck v rozhovoru se zástupci sklářské společnosti ve spolkové zemi Durynsko.



Plynovod Nord Stream 2 byl navržen tak, aby zdvojnásobil tok ruského plynu přímo do Německa, ale německá vláda rozhodla, že nebude uveden do provozu poté, co se vztahy s Moskvou před ruskou válkou na Ukrajině rozpadly.



Průtoky plynovodem Nord Stream 1 jsou v současné době utlumené. Ruský plynárenský gigant Gazprom to zdůvodnil technickými důvody, ale mnozí na Západě to považují za odvetné opatření proti západním sankcím.



11:44 Ukrajinská armáda popírá, že by provedla útok na ukrajinské vězně



Ukrajinská armáda popřela, že by provedla útok na věznici na území ovládaném separatisty, při kterém podle ruského ministerstva obrany zahynulo 40 ukrajinských zajatců, a obvinila z něj ruské síly.



„Ozbrojené síly Ruské federace provedly cílené dělostřelecké ostřelování nápravného zařízení v osadě Olenivka v Doněcké oblasti, kde byli drženi i ukrajinští vězni,“ uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil v prohlášení.



„Tímto způsobem ruští okupanti sledovali své zločinné cíle – obvinit Ukrajinu ze spáchání ‚válečných zločinů‘, jakož i skrýt mučení vězňů a popravy…“



Anton Geraščenko, poradce ukrajinského ministerstva vnitra, uvedl, že obvinění jsou falešná, a obvinil z nich Rusko.



„Všechna ruská média jsou plná tvrzení, že Ukrajina provedla raketový útok na věznici v Elenovce u Doněcku – kde byli ukrajinští váleční zajatci, většinou z Azovstalu,“ uvedl na Twitteru.



„Je zřejmé, že ukrajinská armáda by nikdy na žádný objekt takto nestřílela. Buď je to úplně falešné, nebo je to další strašný ruský zločin.“



09:20 Rusko selhává v mnoha oblastech války na Ukrajině, říká britský ministr obrany



Britský ministr obrany Ben Wallace prohlásil, že Rusko ve válce na Ukrajině selhává v „mnoha oblastech“ a prezident Putin se možná bude snažit znovu změnit strategii.



„Rusové v tuto chvíli selhávají na místě v mnoha oblastech … Putinův plán A, B a C selhal a možná se poohlédne po plánu D,“ řekl Wallace televizi Sky News.



09:15 Wagner nasazen na východě Ukrajiny



Ruská soukromá vojenská firma Wagner pravděpodobně dostala odpovědnost za konkrétní sektory frontové linie na východě Ukrajiny, tvrdí britské ministerstvo obrany.



20:50 Čínský prezident varoval Bidena, aby si před cestou na Tchaj-wan „nezahrával s ohněm“




Čínský prezident varoval Bidena, aby si před cestou na Tchaj-wan „nezahrával s ohněm“
20:44 Podle USA bylo zabito nebo zraněno více než 75 000 ruských vojáků



Podle odhadů amerických zpravodajských služeb bylo od 24. února, kdy Kreml zahájil invazi na Ukrajinu, zabito nebo zraněno více než 75 000 ruských vojáků.



“We were briefed that over 75,000 Russians have either been killed or wounded [in Ukraine], which is huge…over 80% of their land forces are bogged down, and they’re tired,” @RepSlotkin told @MZanona re: classified briefing House members just got from Biden admin officials. — Natasha Bertrand (@NatashaBertrand) July 27, 2022 Kongresmanka, která nedávno navštívila Ukrajinu, potvrdila, že tento odhad vyplynul z informací ministerstva zahraničí, ministerstva obrany, sboru náčelníků štábů a Úřadu ředitele národních zpravodajských služeb.



V rozhovoru pro televizi CNN to řekla michiganská poslankyně Elissa Slotkinová: Slotkinová uvedla: „Byli jsme informováni, že více než 75 000 Rusů bylo buď zabito, nebo zraněno [na Ukrajině], což je obrovské… více než 80 % jejich pozemních sil je zahlceno a jsou unaveni,“ řekla.



Kreml: Americká čísla o ruských mrtvých a zraněných jsou „falešná“



Čísla uváděná USA o ruských mrtvých a zraněných v souvislosti s invazí Moskvy na Ukrajinu jsou „falešná“, tvrdí Kreml.



„Nejde přece o údaje americké administrativy, ale o publikace v novinách,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.



„V naší době se ani ty nejsolidnější noviny nebojí šířit nejrůznější podvrhy. S touto praxí se bohužel setkáváme stále častěji.“



16:26 Ukrajina chce stíhat Citi, JPMorgan a HSBC za „válečné zločiny“, říká zástupce Zelenského




Ukrajina chce stíhat Citi, JPMorgan a HSBC za „válečné zločiny“, říká zástupce Zelenského
14:15 Rusko neobdrželo od USA žádnou žádost o telefonát od Blinkena



Washington se na Rusko oficiálně neobrátil s žádostí o telefonát mezi americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, uvedla moskevská státní tisková agentura TASS.



„Řídíme se běžnou diplomatickou praxí, neděláme věci přes megafon,“ citovala mluvčího ministerstva zahraničí.



Blinken již dříve novinářům řekl, že v příštích dnech bude s Lavrovem hovořit a bude na něj naléhat, aby reagoval na nabídku Washingtonu, že zajistí propuštění amerických občanů vězněných nebo uvězněných Moskvou, včetně basketbalové hvězdy Brittney Grinerové.



In my remarks, I shared that I expect to speak with Foreign Minister Lavrov for the first time since the war began. I will raise the wrongful detention of Americans and the need to implement the tentative deal on grain exports Ukraine, Russia, Turkey, and @UN reached last week. — Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) July 28, 2022 11:14 Toky plynu mezi Ruskem a EU přes Nord Stream a Ukrajinou zůstávají stabilní



Toky ruského plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 a přes Ukrajinu zůstávají stabilní, ukázaly údaje provozovatele.



Rusko 27. července snížilo průtoky plynovodem na pouhých 20 % jeho kapacity, což zdůvodnilo údržbou.



10:30 Ruské rakety zasáhly Kyjevskou oblast



Ruské rakety údajně zasáhly infrastrukturu v Kyjevské oblasti, uvedl guvernér.



„Dnes ráno nepřítel zahájil raketový útok na jednu z obcí Vyšgorodské oblasti,“ napsal Oleksiy Kuleba na Telegramu.



„Informace o obětech se upřesňují. Na místě již pracují všechny záchranné služby,“ dodal Kuleba.



Vyšgorodská oblast se nachází přímo na sever od ukrajinského hlavního města. Kyjevská městská rada také přibližně ve stejnou dobu vyhlásila leteckou pohotovost a vyzvala obyvatele, aby vyhledali úkryt.



20:40 Česká vláda podpořila plán na ochranu vzdušného prostoru Slovenska



Česká vláda podpořila záměr, aby její stíhačky od září chránily vzdušný prostor sousedního Slovenska, uvedlo ministerstvo obrany.



Slovensko požádalo o pomoc své spojence v NATO, protože v rámci dlouhodobých plánů na modernizaci armády chce v srpnu uzemnit své stíhačky MiG-29 ruské výroby.



Slovenští vládní představitelé uvedli, že staré stíhačky by mohly být poslány na sousední Ukrajinu, aby pomohly Kyjevu bránit se proti ruské invazi.



Od září budou stíhací letouny Gripen JAS-39 české armády zajišťovat vzdušnou ochranu Slovenska nejméně do konce roku 2023, uvedlo české ministerstvo obrany. Očekává se, že se na něm bude podílet také Polsko, uvedlo.



14:50 Gazprom snižuje průtok plynu Nord Stream 1 na 20 procent kapacity



Ruský státní energetický gigant Gazprom snížil množství zemního plynu proudícího hlavním plynovodem z Ruska do Evropy o polovinu na 20 procent kapacity.



Snížení potvrdily údaje na internetových stránkách Nord Stream i šéf německého síťového regulátora Klaus Müller.



„Plyn je nyní součástí ruské zahraniční politiky a možná i ruské válečné strategie,“ řekl Mueller rozhlasové stanici Deutschlandfunk.



Gazprom v pondělí oznámil, že kvůli údržbě sníží průtoky v plynovodu Nord Stream 1, který vede do Německa. Evropští představitelé a analytici uvedli, že toto snížení je záminkou ke snaze získat politický vliv na země Evropské unie a zvýšit ceny.



10:55 Turecko tvrdí, že Švédsko dosud nevydalo podezřelé osoby navzdory dohodě s NATO



Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu prohlásil, že Švédsko dosud nevydalo Turecku podezřelé osoby, o které Turecko žádá kvůli obviněním z „terorismu“ , přestože se severská země zavázala, že tak učiní výměnou za podporu Ankary v její žádosti o členství v NATO.



Finsko a Švédsko podaly žádost o vstup do transatlantické vojenské aliance v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, ale zpočátku se setkaly s odporem Turecka, které severské země obvinilo z podpory skupin, jež považuje za „teroristy“ .



Tyto tři země podepsaly minulý měsíc na summitu NATO v Madridu dohodu o zrušení veta Ankary výměnou za závazky v oblasti „boje proti terorismu“ a vývozu zbraní.



Země, které chtějí vstoupit do aliance NATO, musí mít žádost o členství schválenou všemi 30 stávajícími členskými státy a ratifikovanou parlamenty příslušných zemí.



09:59 Ukrajina vydala černou listinu „nepřátel Ukrajiny“, na které jsou američtí politici i Fico




Ukrajina vydala černou listinu „nepřátel Ukrajiny“, na které jsou američtí politici i Fico
09:40 Ukrajina prohlásila, že plánované ruské referendum v okupovaných oblastech bude neplatné



Snaha Ruska „pohltit“ ukrajinská území je „neplatná“, uvedl mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí pro agenturu Reuters.



Oleg Nikolenko upřesnil, že by bylo „zcela nepravdivé“, kdyby obyvatelé Ruskem okupovaných Záporožské a Chersonské oblasti hlasovali v referendu, ke kterému by mohlo dojít v září.



„Lidé žijící v Chersonské oblasti se staví proti okupaci. Nepřipojují se ke školám, místním správám a policejním složkám,“ řekl Nikolenko.



Dodal, že Rusko nepustí na okupovaná území ukrajinskou humanitární pomoc a snaží se zřídit místní správy, které by zavedly ruský rubl jako měnu, a zároveň zjednodušily postup pro získání ruského občanství.



26. července 2022



21:40 Rusové ostře k Haškovi: Je to rozený idiot a malý fašista!




Rusové ostře k Haškovi: Je to rozený idiot a malý fašista!
20:55 Polsko rozšíří armádu o 400 tisíc osob a tisíc bojových tanků



Polské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že Polsko navýší počet svých vojáků na 400 000, které bude podporovat tisíc (1 000) hlavních bojových tanků.



Tanky budou následující:







Rusko opustí Mezinárodní vesmírnou stanici po roce 2024, postaví si vlastní



„Samozřejmě splníme všechny své závazky vůči našim partnerům, ale rozhodnutí opustit tuto stanici po roce 2024 bylo přijato. Myslím, že do té doby začneme vytvářet ruskou orbitální stanici“ uvedl šéf Roskosmosu Jurij Borisov v komentáři zveřejněném Kremlem.



Ruským kosmonautům na ISS byla věnována zvláštní pozornost v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, přičemž se již dříve objevily spekulace, že rozhodnutí posádky obléci si při březnovém nástupu na stanici žlutomodré letové skafandry bylo nenápadným projevem ukrajinské solidarity.



Tyto spekulace byly utlumeny v červenci, kdy Roskosmos zveřejnil fotografie kosmonautů s vlajkami Ruskem podporovaných separatistických regionů Luhanské lidové republiky a Doněcké lidové republiky, které se nacházejí v ukrajinské oblasti Donbas.



16:11 Orbán: „My jsme Západ, zbytek států ztratil své kořeny“




Orbán: „My jsme Západ, zbytek států ztratil své kořeny“
12:59 Podle EU dohoda o plynu přinese dostatečné úspory na přežití průměrné zimy



Dohoda o omezení spotřeby plynu, na které se dohodly země EU, by měla přinést dostatečné úspory plynu na přežití průměrné zimy, pokud by Rusko v červenci zcela přerušilo dodávky, uvedl šéf energetiky bloku Kadri Simson.



„Naše první výpočty ukazují, že i kdybychom využili všechny výjimky v plném rozsahu, dosáhli bychom snížení poptávky, které by nám pomohlo bezpečně přečkat průměrnou zimu,“ řekl Simson na tiskové konferenci.



12:44 Češi prý mají doma rádi teplíčko, říká Česká televize v reportáži




Češi prý mají doma rádi teplíčko, říká Česká televize v reportáži
11:20 EU musí „co nejdříve“ jednat proti hrozbám Gazpromu v oblasti plynu



Plán Gazpromu na omezení dodávek plynu do Evropy ukazuje, že země EU se musí dohodnout na omezení spotřeby ruského plynu v zimě, uvedl ministr z České republiky, jejíž země předsedá EU.



„Putin bude pokračovat ve svých špinavých hrách při zneužívání a vydírání dodávek plynu,“ řekl český ministr průmyslu a obchodu Jozef Sikela, který přijel na jednání o společném plánu s ministry energetiky EU do Bruselu.



Snížení dodávek Gazpromu „je jen dalším … důkazem, že musíme vzít hru do svých rukou a musíme co nejdříve snížit závislost na ruských dodávkách“, dodal.



10:04 USA darovaly Ukrajině 500 000 dávek covid vakcíny



USA včera darovaly Ukrajině přibližně půl milionu dávek vakcíny COVID-19, uvedlo americké ministerstvo zahraničí na Twitteru.



K zásilce na Ukrajinu se vyjádřil také americký ministr zahraničí Antony Blinken: „Tato zásilka … prohlubuje náš závazek porazit pandemii a podpořit Ukrajinu tváří v tvář nevyprovokované válce, kterou si Rusko vybralo.“



As we continue to confront COVID-19 worldwide, we must keep in mind those affected by crises and war in places like Ukraine. This shipment of vaccine doses furthers our commitment to defeating the pandemic and supporting Ukraine in the face of Russia’s unprovoked war of choice. https://t.co/vBDgXbxIc7 — Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) July 25, 2022 14:06 Ukrajina tvrdí, že zničila 50 muničních skladů s použitím HIMARSu



Ukrajinské síly podle ministra obrany zničily 50 ruských muničních skladů pomocí raketových systémů HIMARS.



„To přetíná jejich [ruské] logistické řetězce a bere jim možnost vést aktivní boje a krýt naše ozbrojené síly těžkým ostřelováním,“ uvedl Oleksij Reznikov v televizním komentáři.



Rusko se k Reznikovovu tvrzení bezprostředně nevyjádřilo. Al-Džazíra nebyla schopna jeho zprávu nezávisle ověřit.



12:59 Němečtí ministři navštívili Ukrajinu, kde jednali o obnově a válečných zločinech



Ministři vnitra a sociálních věcí Německa jedou na Ukrajinu, kde budou jednat o poválečné obnově a vyšetřování válečných zločinů.



Nancy Faeserová a Hubertus Heil by měli navštívit kyjevské předměstí Irpin, které bylo před válkou domovem 50 000 lidí, ale nyní je téměř zcela zničené.



Jedná se o první návštěvu ministrů na Ukrajině od začátku války 24. února. Naplánována jsou setkání s ukrajinskými představiteli, včetně Faeserova protějšku Denise Monastyrského, šéfa civilní obrany Serhije Kruka, vicepremiérky Julie Svyrydenko, ministryně sociálních věcí Oxany Šolnovyč a kyjevského starosty Vitalije Klička.



11:44 Šéf letectva: Uvažujeme o předání amerických stíhaček Ukrajině




Šéf letectva: Uvažujeme o předání amerických stíhaček Ukrajině
11:05 Zelenskyj říká, že Ukrajina je neporažená, i Rusové očekávají porážku



Ukrajina bude i nadále dělat vše pro to, aby svému nepříteli způsobila co největší škody, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nočním videoposelství.



„Dokonce i okupanti připouštějí, že zvítězíme,“ řekl, když vítal nadcházející den ukrajinské státnosti, 28. červenec, nový každoroční svátek, který Zelenskyj vyhlásil loni v srpnu.



„Slyšíme to v jejich rozhovorech neustále – v tom, co říkají svým příbuzným, když jim volají.“



Zelenskyj uvedl, že Ukrajina nepolevuje: „Děláme vše pro to, abychom nepříteli způsobili co největší škody a získali pro Ukrajinu co největší podporu.“



Řekl, že Ukrajina má před sebou důležitý týden, protože se blíží svátky uprostřed toho, co nazval „krutou válkou“.



„Ale my budeme slavit navzdory všemu. Protože Ukrajinci se nenechají zastrašit.“



09:52 Lavrov potvrdil plány na změnu režimu na Ukrajině



Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozporu s dřívějšími prohlášeními tvrdí, že Rusko usiluje o svržení ukrajinské vlády.



„Rozhodně pomůžeme ukrajinskému lidu osvobodit se od režimu, který je absolutně protilidový a protihistorický,“ řekl Lavrov v Káhiře.



Ruský a ukrajinský lid budou podle něj v budoucnu žít společně.



08:44 Na Donbasu řeší záhadu, proč se na okrajích kráterů daří slunečnicím




Na Donbasu řeší záhadu, proč se na okrajích kráterů daří slunečnicím
24. července 2022



14:59 Německý průmysl omezuje výrobu kvůli vysokým cenám energie



Průzkum provedený mezi 3 500 německými podniky ukázal, že 16 % z nich omezuje výrobu nebo částečně přerušuje činnost kvůli rostoucím cenám energií.



„Jsou to alarmující čísla,“ uvedl Peter Adrian, prezident průmyslové a obchodní komory, která studii vypracovala. „Ukazují, jak trvale zatěžují vysoké ceny energií,“ dodal.



Německo je do značné míry závislé na ruském plynu, který pohání jeho exportně orientovanou ekonomiku a zajišťuje teplo v domácnostech. Země se však připravuje na možné úplné zastavení ruských dodávek, pokud Moskva zintenzivní využívání plynu jako ekonomické zbraně proti Západu, zatímco vede válku na Ukrajině.



12:44 Maďarsko varuje, že konflikt na Ukrajině způsobuje změnu světového řádu




Maďarsko varuje, že konflikt na Ukrajině způsobuje změnu světového řádu
12:30 Válka Ukrajinu nezlomí, říká Zelenskyj



Ruská válka na Ukrajině se blíží ke svému pátému měsíci, prezident Volodymyr Zelenskyj však vyjádřil přesvědčení, že jeho země zvítězí.



„Tato válka Ukrajinu nezlomila a nezlomí,“ uvedl Zelenskyj na Telegramu.



„Nevzdáme se. Budeme chránit to, co je naše. Zvítězíme!“ pokračoval a dodal, že život v jeho zemi pokračuje navzdory bojům.



Zelenskyj zopakoval svou výzvu, aby USA a další členské státy NATO dodaly těžké zbraně k zastavení ruského postupu a osvobození území obsazených v průběhu války.



11:51 Rusko tvrdí, že zasáhlo vojenskou loď v přístavu Oděsa



Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že ruské síly zasáhly ukrajinskou vojenskou loď v přístavu Oděsa na Ukrajině vysoce přesnými raketami.



Ukrajinská armáda uvedla, že ruské rakety zasáhly klíčový jižní přístav v sobotu a ohrozily tak dohodu podepsanou pouhý den předtím, která má odblokovat vývoz obilí z černomořských přístavů a zmírnit celosvětový nedostatek potravin způsobený válkou.



„Střely Kalibr zničily vojenskou infrastrukturu v přístavu Oděsa, a to vysoce přesným úderem,“ uvedla Zacharovová na Telegramu v reakci na slova prezidenta Zelenského, který uvedl, že dialog s Moskvou je po útoku stále neudržitelnější.





10:30 Přístav Oděsa zasažen raketami několik hodin po podpisu dohody o vývozu obilí z Ukrajiny




Přístav Oděsa zasažen raketami několik hodin po podpisu dohody o vývozu obilí z Ukrajiny
NAČÍST PŘEDCHOZÍ DNY.
Článek ŽIVĚ: Ukrajina popírá, že by provedla útok dronem na velitelství ruské flotily se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden