Trosky z nekontrolovaného startu čínské rakety padaly do moře poblíž Filipín
RSS

Trosky z nekontrolovaného startu čínské rakety padaly do moře poblíž Filipín

„Žádná jiná země nenechává tyto dvacetitunové věci na oběžné dráze, aby se nekontrolovaně vrátily do atmosféry,“ řekl CNN Jonathan McDowell, astrofyzik z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, ještě než raketa shořela v atmosféře. (Foto: Twitter)







#USSPACECOM can confirm the People’s Republic of China (PRC) Long March 5B (CZ-5B) re-entered over the Indian Ocean at approx 10:45 am MDT on 7/30. We refer you to the #PRC for further details on the reentry’s technical aspects such as potential debris dispersal+ impact location. — U.S. Space Command (@US_SpaceCom) July 30, 2022 Postup Číny při zpackaném návratu do atmosféry vyvolal kritiku ze strany šéfa NASA Billa Nelsona.



Location: #Kuching , #sarawak #Malaysia @ 12:50 AM. #CZ5B #LongMarch5B #LongMarch5BRocketBooster : Credit to respective owners pic.twitter.com/EQ8LuLZzOr — Rahimanm (@rahimanm) July 31, 2022 Na sociálních sítích se v sobotu pozdě večer objevila ohromující videa mohutné čínské rakety, která se nekontrolovaně zřítila zpět na Zemi.



#CZ5B pic.twitter.com/EGYSRCZv0h — ∆V (@DELTA_V) July 30, 2022 Čínská raketa Dlouhý pochod 5B dopravila 24. července na novou vesmírnou stanici laboratorní modul Wentian. Hlavní stupeň rakety o hmotnosti 23 tun od té doby nekontrolovaně klesal a kolem 24:45 SELČ se vrátil do zemské atmosféry nad Indickým oceánem, uvedlo americké vesmírné velitelství na Twitteru.



„Čínská lidová republika nesdělila konkrétní informace o trajektorii letu, když její raketa Dlouhý pochod 5B dopadla zpět na Zemi. Všechny země, které létají do vesmíru, by měly dodržovat zavedené osvědčené postupy a snažit se sdílet tento typ informací s předstihem, aby to umožnily,“ napsal Nelson na Twitteru.



Debris from #China 's CZ-5B reentry spotted in Kuching, Malaysia. pic.twitter.com/loO5K3TQXm — Doge (@IntelDoge) July 30, 2022 Jedná se o třetí start rakety Dlouhý pochod 5B (o dalších dvou jsme informovali zde), při kterém se jádro rakety nekontrolovaně zřítilo zpět na Zemi. K prvnímu došlo v květnu 2020, kdy se raketa Dlouhý pochod 5B deorbitovala a zřítila do africké vesnice.



Druhý případ nastal o rok později, v květnu 2021, kdy raketa dopadla do Indického oceánu.



A nyní se do moře Sulu poblíž Filipín zřítily trosky rakety, jak oznámil čínský program kosmických letů prostřednictvím oznámení na čínské sociální síti Weibo.



„Opravdu nás zajímá, jestli nějaké kusy skutečně skončily na zemi,“ řekl McDowell. „To může trvat o něco déle, než se zprávy vrátí.“



Člověk by si myslel, že Číňané napotřetí zdokonalí spořádaný návrat rakety do atmosféry, ale zdá se, že tomu tak není. Další Dlouhý pochod má odstartovat za několik měsíců. Svět tedy čeká další hra dohadů o tom, kam raketa dopadne.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Trosky z nekontrolovaného startu čínské rakety padaly do moře poblíž Filipín se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden