Již se to děje: platba v hotovosti od určité výše je v Izraeli trestným činem
RSS

Již se to děje: platba v hotovosti od určité výše je v Izraeli trestným činem

Od pondělí bude v Izraeli trestným činem zaplatit více než ekvivalent 1 700 dolarů v hotovosti firmě nebo 4 360 dolarů v hotovosti jednotlivci, protože vláda zintenzivňuje svou pokračující válku proti hmatatelným penězům. (Foto: Flickr)







Je to válka, která začala v roce 2018 přijetím zákona o omezení používání hotovosti. Izraelské podniky i jednotlivci začali čelit omezením hotovostních transakcí v lednu 2019. Od 1. srpna se však tyto limity snižují téměř na polovinu.



„Chceme, aby veřejnost omezila používání hotovostních peněz,“ řekla Tamar Bracha, která je za provádění zákona zodpovědná na izraelském daňovém úřadě, v rozhovoru pro The Media Line.



„Cílem je snížit pohyb hotovosti na trhu, a to hlavně proto, že zločinecké organizace mají tendenci spoléhat na hotovost. Omezením jejího používání se trestná činnost provádí mnohem obtížněji.“



Izrael také omezuje rozsah používání hotovosti při transakcích zahrnujících více platebních metod. Pokud je celková hodnota transakce vyšší než výše uvedené limity, lze hotovost použít pouze na 10 % nákupu. Pro nákupy automobilů je stanoven vyšší limit, a to 50 000 NIS (nových izraelských šekelů) – přibližně 14 700 USD.



Porušovatelům hrozí pokuty, které mohou dosáhnout až 25 % transakce u fyzických osob a 30 % u podniků. Podle Israel National News vláda od začátku omezení v roce 2019 nashromáždila na pokutách ekvivalent 5 miliard dolarů.



Jak vysvětluje The Media Line, ne všechny transakce jsou postiženy:



Z nového zákona existují některé výjimky: charitativní instituce, které jsou nejčastější v ultraortodoxní společnosti, a obchod s Palestinci ze Západního břehu Jordánu, kteří nejsou občany Izraele. V případě posledně jmenovaných budou obchody zahrnující velké částky v hotovosti povoleny, avšak budou vyžadovat podrobné hlášení izraelskému daňovému úřadu.



V rámci izraelského přístupu k postupnému odstraňování hotovosti ze společnosti však tyto výjimky zaniknou.



Dále izraelské ministerstvo financí plánuje předložit parlamentu návrh na kriminalizaci pouhého držení hotovosti přesahující určitou částku. Jedna z verzí návrhu stanovila horní hranici držení hotovosti na ekvivalent šekelu ve výši pouhých 14 700 USD.



Limity, jako je ten izraelský, jsou jen jedním ze způsobů, jak se dopracovat k „zbavení se hotovosti“ obyvatelstva. V dokumentu Mezinárodního měnového fondu z roku 2017 byly popsány další taktiky, včetně zrušení bankovek s velkou nominální hodnotou, zavedení povinnosti vykazovat hotovostní transakce nad určitou hranici, požadavku na ohlášení hotovosti při vstupu do země nebo při jejím opuštění nebo uplatnění dodatečné daně při použití hotovosti. Různé země a hospodářské bloky již začaly zavádět opatření z této nabídky.



Válka proti hotovosti není jediným způsobem, jakým Izrael vede cestu k autoritářské budoucnosti; má také:



zahájil technické zkoušky digitální měny centrální banky, která by mohla pomoci vymýtit hotovost a maximalizovat kontrolu nad ní. zavedl digitální očkovací pasy, které pomohly zakázat neočkovaným – včetně těch, kteří nebyli očkováni – účast na různých aspektech života. Udržoval kontroverzní databázi uchovávající biometrické údaje milionů občanů. Připojila se ke skupině osmi zemí, které pracují na vývoji „digitálních identit“. Agresivně zaváděla programy rozpoznávání obličejů. I once warned that the architecture of oppression was near. It has arrived. https://t.co/Ph9s3qhlwH — Edward Snowden (@Snowden) November 8, 2021 Zdroj: zerohedge.com
Článek Již se to děje: platba v hotovosti od určité výše je v Izraeli trestným činem se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden