Nastal už čas na denacifikáciu a demilitarizáciu USA?
RSS

Nastal už čas na denacifikáciu a demilitarizáciu USA?


Americké systémy HIMARS pripravujú k útoku na Ukrajine vojaci USA. Ukrajinskí vojaci len stlačia finálny spúšťač. Nie je žiadnym tajomstvom, že USA zasahujú na Ukrajine priamou účasťou svojich ozbrojených síl, cvičením Ukrajincov na obsluhu amerických systémov, priamo riadia jednotlivé úseky ukrajinskej armády a pod.
Ďalším faktom je, že za vojnu na Ukrajine nesú zodpovednosť USA a celé svetové spoločenstvo. Rozpínavosť a expandujúca militarizácia sveta americkými imperialistami s jeho zločineckou organizáciou NATO je obrovským nebezpečenstvom pre svetový mier.
Pozrime sa na niektoré správy z ruských zdrojov.
www.kp.ru
V doneckej Jelenovke došlo k útoku ukrajinských vojsk na väzenské zariadenie, v ktorom sa nachádzali ukrajinskí vojaci vrátane neonacistov z Azova. Zomrelo 50 vojakov a 73 bolo zranených. Útok sa uskutočnil v noci americkým útočným raketovým systémom HIMARS.
Keď sa niečo také stane, väčšinou vždy nastane v západných médiách a ostatných prostituujúcich médiách vrátane Slovenska ostrý mediálny viacstranový útok na Rusko. Tentoraz sa to nestalo. The Guardian sa obmedzilo na komentáre z ruských zdrojov bez vyvodenia záveru. Takáto reakcia Guardianu dáva tušiť, že Rusko hovorí pravdu o útoku na Jelenovku. DenníkN prebral túto správu bez svojho komentára. Dosť prekvapujúce na štvavé médium.
Zelenskij obvinil z útoku – ako inak – Rusko a požiadal USA, aby zaradil Rusko medzi teroristické štáty. Pritom dokázateľne útok ruskí vojaci nespáchali. Ibaže by potichu na tento účel Američania dodali jeden HIMARS Rusom. Ukrajinci však tvrdia, že väzenské zariadenie bolo vyhodené Rusmi do vzduchu.
Je vysoko pravdepodobné, že tento zločin spáchali Ukrajinci. Prvý dôvod je ten, že medzi zajatcami sa nachádzalo mnoho náckov z Azovu. A tí začali „spievať“ v zajatí o rôznych špinavostiach a zločinoch skorumpovanej ukrajinskej vlády. Samozrejme tieto výpovede sú dôkazy, o ktoré nestojí ani ukrajinská a ani americká vláda. Druhým dôvodom je, že Blinken váhal so zaradením Ruska medzi teroristické štáty, a preto sa Zelenskij rozhodol, že mu týmto zločinom pomôže. Bol to však chaotický výstrel do vlastného kolena. Prečo by Rusi raketami zabíjali zajatcov, ktorým tak či tak hrozí súd a možno niektorým aj trest smrti?   Nemá to žiadnu logiku. Okrem toho, Rusko požiadalo OSN o vyšetrenie tohto zločinu nezávislým vyšetrovacím tímom. Ak to urobilo, má v rukách dôkazy o zločine spáchanom Ukrajinou, ktoré plánuje vyšetrovaciemu tímu predložiť. Tretím dôvodom je, že v priebehu vojny sa permanentne objavujú informácie o tom, že Ukrajinci – predovšetkým tzv. Azoviti – strieľajú vlastných vojakov za dezercie alebo pokus o dezerciu. Dá sa tomu veriť, lebo ukrajinskí vojaci sú násilne hnaní Zelenským a USA do prehratej vojny s Ruskom. Mnohí ukrajinskí vojaci vedia o čo v tejto vojne ide a vedia, že nebojujú o záujmy Ukrajiny, ale o záujmy USA a NATO.
Ministerstvo obrany USA väčšinou komentuje dianie na Ukrajine, zvlášť v prípadoch, ktoré sú obzvlášť závažné. Tentoraz nič nekomentuje, čím predkladá dôkaz o tom, že to boli Ukrajinci, ktorí útok spáchali. Podiel účasti USA na tomto zločine bude treba vyšetriť.
Ruský Vzgľad o tom píše:
„Azovskí militanti veľa hovorili o svojich zločinoch proti civilnému obyvateľstvu, mimosúdnych popravách, mučení… A tiež o tom, že najvyššie vedenie krajiny sa podieľalo na terore proti civilistom.“ Podľa Vzgľadu Kyjev vidí reálnu perspektívu masovej kapitulácie vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny a prijíma akékoľvek opatrenia na zabránenie vlny kapitulácie. Pred mesiacom ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali nemocnicu, kde boli zranení militanti z Azovstalu. Všetko nasvedčuje tomu, že ukrajinská vláda cielene likviduje „Azovitov“ pretože po ukončení vojny z nich budú v mnohých prípadoch kľúčoví svedkovia. Azoviti aktívne hovoria o tom, aké rozkazy dostali, ako spolupracovali so zahraničnými inštruktormi a špeciálnymi službami. A to je vážny hrozba pre celý Západ s USA na čele.
Medzi dôkazy o ukrajinskom útoku na väzenie Jelenovka patria fragmenty amerického HIMARS. Je pravdepodobné, že útok sa odohral s vedomím USA. Nedávno som písal o tom, že v ruskom zajatí je americký admirál Eric Olson, ktorý bol zajatý pri Azovstale. Možno bol cieľom útoku práve on. Je to kľúčový svedok proti zločinom USA a NATO. Je však primitívne dúfať, že by Rusi držali tohto svedka spolu s ostatnými väzňami Azovu. Olsona určite vypočúvajú v Moskve.
Americkí militaristi svojimi plánmi priamo ohrozujú existenciu Ukrajiny. Čím budú americké opatrenia proti Rusku tvrdšie a kontraproduktívne, tým viac sa Rusko poistí tak, že dočasne môže vziať do správy celú Ukrajinu, aby zabránilo USA a NATO ohrozovať existenciu Ruska na jeho hraniciach.
Treba mať stále na vedomí, že sme svedkami mocenského prepólovania sveta, kedy USA stratia svoju hegemóniu a stratia možnosť budovania sveta, kde by boli jediným vládcom. Tento neonacistický plán „oprášený“ po Hitlerovi im neprejde. Pre občanov Európy je dôležité, aby sa postavili proti americkým plánom. Američania nebudú váhať pre dosiahnutie svojho cieľa vyvolať vojnu Európy proti Rusku!!! Následky môžu byť katastrofálne pretože sa môže stať, že o chvíľu nám budú lietať nad hlavami jadrové bomby…Treba si uvedomiť, že USA len zneužívajú Európu pre svoje ciele. USA nie sú partnerom Európy, ale obrovským bezpečnostným rizikom!!!
Ťažisko odporu Európy proti USA sú východné štáty, ktoré budú v prípade vojny najviac ohrozené. Taký je aj plán USA. Použiť východné štáty Európy na boj proti Rusku. Nemožno sa spoliehať na Nemecko, v ktorom sa aktivuje neonacizmus, ani na Veľkú Britániu, ktorá je s Nemeckom „policajtom“ USA v Európe. Nemožno sa spoliehať ani na Francúzsko, ktoré v hraničných situáciách vždy zradilo východné štáty Európy.
Na záver dajme slovo J. Sachsovi:
Vojna na Ukrajine je vyvrcholením 30-ročného projektu amerického neokonzervatívneho hnutia. Bidenova administratíva je plná tých istých neoconov, ktorí bojovali za americké vojny v Srbsku (1999), Afganistane (2001), Iraku (2003), Sýrii (2011), Líbyi (2011) a ktorí vyprovokovali Rusko k invázii na Ukrajinu. Výsledkom je, že Biden smeruje USA a Európsku úniu k ďalšiemu geopolitickému debaklu.  Ak má Európa nejaký politický prehľad, oddelí sa od týchto zahraničnopolitických debaklov USA. 
Hnutie neokonov vzniklo v 70-tych rokoch okolo skupiny verejných intelektuálov, z ktorých viacerých ovplyvnil politológ Leo Strauss z Chicagskej univerzity a klasicista z Yaleskej univerzity Donald Kagan. Medzi neoconských lídrov patrili Norman Podhoretz, Irving Kristol, Paul Wolfowitz, Robert Kagan (syn Donalda), Frederick Kagan (syn Donalda), Victoria Nuland (manželka Roberta), Elliott Cohen, Elliott Abrams a Kimberley Allen Kagan (manželka Fredericka).
Hlavným posolstvom neoconov je, že USA musia prevládať vo vojenskej sile v každom regióne sveta a musia čeliť rastúcim regionálnym mocnostiam, ktoré by jedného dňa mohli spochybniť globálnu alebo regionálnu dominanciu USA.
Na tento účel by mala byť americká vojenská sila vopred rozmiestnená na stovkách vojenských základní po celom svete a USA by mali byť pripravené viesť podľa potreby vojny podľa vlastného výberu. Organizáciu Spojených národov môžu USA používať iba vtedy, keď sú užitočné na účely USA.
(Pozn. v súčasnosti majú USA okolo 800 vojenských základní po celom svete).
Tento prístup ako prvý vyjadril Paul Wolfowitz vo svojom návrhu Smernice obrannej politiky (DPG) napísanej pre ministerstvo obrany v roku 2002. Návrh požadoval rozšírenie bezpečnostnej siete pod vedením USA do strednej a východnej Európy napriek výslovnému prísľubu Nemecka menovite ministra zahraničných vecí Hansa-Dietricha Genschera, ktorý v roku 1990 uviedol, že po zjednotení Nemecka nebude nasledovať rozširovanie NATO na východ.
Podľa generála Wesleyho Clarka Wolfowitz už v máji 1991 Clarkovi jasne povedal, že USA povedú operácie na zmenu režimu v Iraku, Sýrii av krajinách ďalších bývalých sovietskych spojencov.
(Pozn. Wesley Clark – vrah zodpovedný za masakre v Juhoslávii v roku 1999.)
Neoconi presadzovali rozšírenie NATO o Ukrajinu ešte predtým, ako sa to stalo oficiálnou politikou USA za Georgea W. Busha mladšieho v roku 2008. Členstvo Ukrajiny v NATO považovali za kľúč k regionálnej a globálnej dominancii USA.
Robert Kagan sa k rozšíreniu NATO v apríli 2006 vyjadril:
Rusi a Číňania nevidia vo farebných revolúciách bývalého Sovietskeho zväzu nič prirodzené, iba prevraty podporované Západom určené na presadenie západného vplyvu v strategicky dôležitých častiach sveta. To sa tak mýlia? Nemohla by byť úspešná liberalizácia Ukrajiny, len predohrou k začleneniu tohto národa do NATO a Európskej únie – skrátka k rozšíreniu západnej liberálnej hegemónie?
Victoria Nulandová bola v rokoch 2013-2017 zástupkyňou ministra zahraničných vecí Baracka Obamu pre európske a eurázijské záležitosti, kde sa podieľala na zvrhnutí ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča a teraz pôsobí ako námestníčka ministra zahraničných vecí USA.
Názor neoconov je založený na prevažujúcom nesprávnom predpoklade, že americká vojenská, finančná, technologická a ekonomická prevaha im umožňuje diktovať podmienky vo všetkých regiónoch sveta. Je to pozícia pozoruhodnej arogancie.
Najpravdepodobnejším výsledkom súčasných bojov je, že Rusko dobyje veľkú časť Ukrajiny, pričom Ukrajine možno ponechá vnútrozemie.
Namiesto riskovania globálnej katastrofy je skutočným riešením ukončiť neokonzervatívne fantázie za posledných 30 rokov a vrátiť sa k rokovaciemu stolu medzi Ukrajinou a Ruskom, pričom NATO sa zaviaže zrušiť svoj záväzok týkajúci sa jeho rozšírenia na východ o Ukrajinu a Gruzínsko.
Jeffrey D. Sachs  je univerzitným profesorom a riaditeľom Centra pre trvalo udržateľný rozvoj na Kolumbijskej univerzite, kde v rokoch 2002 až 2016 riadil  The Earth Institute  . Bol poradcom troch generálnych tajomníkov Organizácie Spojených národov a v súčasnosti pôsobí ako advokát pre SDG pod vedením generálneho tajomníka Antonia Guterresa.
Viac na:
https://www.theguardian.com/world/live/2022/jul/29/russia-ukraine-war-live-news-ukrainians-step-up-counter-attacks-in-south-kharkiv-hit-mayor-says?page=with:block-62e3a7328f08af33ff4a346b#block-62e3a7328f08af33ff4a346b
https://www.armadnymagazin.sk/2022/07/31/naco-potreboval-zelensky-utok-na-vazenske-centrum-v-jelenovke/
https://vz.ru/politics/2022/7/29/1169991.html
https://blog.hlavnespravy.sk/30136/negativne-mainstreamove-media-msm-a-dezolacia-verejnej-mienky-v-prospech-statnych-dezinformacii-2/
https://www.commondreams.org/views/2022/06/28/ukraine-latest-neocon-disaster
Z mesta SNP Ivan Štubňa


Nejčtenější za týden