Čína si v noci předvolala velvyslance USA a tvrdí, že Washington „musí zaplatit cenu“
RSS

Čína si v noci předvolala velvyslance USA a tvrdí, že Washington „musí zaplatit cenu“

Čína oznámila, že si ministerstvo zahraničí předvolalo velvyslance USA v Číně Nicholase Burnse, aby „protestovalo“ proti přistání Pelosiové na Tchaj-wanu , kde se má ráno setkat s Tsai Ing-wen. (Foto: Flickr)







To vše v době, kdy v okolí samosprávného ostrova údajně probíhají vojenská cvičení PLA, včetně cvičení „ostré střelby“.




Čína slibuje „cílené vojenské akce“ kvůli návštěvě Nancy Pelosi na Tchaj-wanu
Podle čtení státního deníku Global Times „si náměstek čínského ministra zahraničí Sie Feng v noci předvolal velvyslance USA v Číně Nicholase Burnse, aby protestoval proti návštěvě předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové na ostrově Tchaj-wan, která se uskutečnila v úterý pozdě večer, a zdůraznil, že povaha návštěvy Pelosiové je mimořádně zlovolná a její důsledky jsou velmi vážné. Čínská strana nebude nečinně přihlížet.“



Dále GT píše:




Čína kritizuje „závažné porušení“ suverenity po přistání Pelosiové na Tchaj-wanu
„S konstatováním, že americká vláda měla bezohledný krok Pelosiové omezit a zabránit jí v postupu proti historickému trendu, ale místo toho jí dopřála a spolčila se s ní, což vyostřuje napětí v Tchajwanském průlivu a vážně poškozuje čínsko-americké vztahy, Xie uvedl, že USA musí za svou chybu zaplatit. Čína přijme nezbytná a rozhodná protiopatření a to, co říkáme, myslíme vážně.“



Toto varování „zaplatit cenu“ se pravděpodobně plně projeví až v následujících dnech nebo dokonce týdnech po zítřejším odjezdu Pelosiové, pokud jde o možnosti, které má Peking pro Washington i Tchaj-pej připraveny.



Zdroj: zerohedge.com




Německo slibuje, že „pomůže Tchaj-wanu“, pokud Čína zaútočí
Článek Čína si v noci předvolala velvyslance USA a tvrdí, že Washington „musí zaplatit cenu“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden