Pelosiová přijela do Soulu, ale jihokorejský prezident se s ní nesetká
RSS

Pelosiová přijela do Soulu, ale jihokorejský prezident se s ní nesetká

Nancy Pelosiová dorazila do Jižní Koreje a pokračuje ve svém asijském turné – nyní za sebou zanechává napjatou situaci na Tchaj-wanu, kde čínské jednotky PLA obkličují ostrov cvičnou palbou – ale jihokorejský prezident Yoon Suk-yeol se s ní nesetká. (Foto: Flickr)







Měl sice předem naplánovanou „dovolenou“ , která byla předem oznámena, ale v regionu se rozšířily spekulace, že to byl záměr (vzhledem k tomu, že před několika týdny se objevily zprávy, že by mohla jet na Tchaj-wan), aby se Soul vyhnul přivolání hněvu Číny.



Dokonce i ministr zahraničí Park Jin je shodou okolností mimo zemi – takže ani setkání Pelosi s nejvyšším diplomatem země se konat nebude.




Pelosiová odletěla z Tchaj-wanu po vichřici, protože Čína prohlásila, že „střední linie“ již neexistuje
Pelosiová je jako předsedkyně Sněmovny reprezentantů druhou v pořadí na post prezidenta USA. Namísto setkání s hlavou jihokorejského státu se místo toho pozdraví s předsedou Národního shromáždění Kim Jin-pyoem a vůdci vládnoucí konzervativní Strany lidové moci spolu s opoziční Demokratickou stranou Koreje.



Podle listu Korea Times jsou představitelé Soulu až příliš opatrní a nervózní z načasování návštěvy Pelosiové.



„Na pozadí prohlubujícího se americko-čínského soupeření Čína pohrozila vojenskými akcemi a to by mohlo vyvolat odvetnou reakci USA, která by nakonec ovlivnila Jižní Koreu, a to kvůli spojenectví Jihu s USA,“ cituje publikace ředitele Institutu americko-čínské politiky na univerzitě Ajou Kima Heung-kyu.




Americká armáda „před Tchaj-wanem“ cvičila údery hypersonickými raketami ve velkých městech
Jedná se o první návštěvu Pelosiové v Jižní Koreji od roku 2015 a očekává se, že bude tuto zemi povzbuzovat k prohloubení podpory Washingtonu při posilování koordinace mezi regionálními partnery a spojenci v boji proti čínské agresi.



South Korean President Yoon Suk-yeol and Foreign Minister Park Jin won't meet #Pelosi . @President_KR 's on leave and @FMParkJin will be attending a meeting in Cambodia. "Oops, Nancy, sorry that we won't welcome you in South Korea." #Taiwan pic.twitter.com/TdbzuHTqUT — Whistle (@Whistle020) August 3, 2022 Zatím, kdy napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem prudce roste, a to i s příslibem Pekingu, že USA „za to zaplatí“ – Jižní Korea naléhá na dialog a klid, přičemž v prohlášení prezidentské kanceláře se ujišťuje: „Postoj naší vlády je udržovat úzkou komunikaci s příslušnými stranami … na základě toho, že mír a stabilita v regionu prostřednictvím dialogu a spolupráce jsou důležité.“




Čína si v noci předvolala velvyslance USA a tvrdí, že Washington „musí zaplatit cenu“
Nancy Pelosi in Taiwan with wise words from “Benjamin Franklin, our presidency” on “freedom and democracy on one thing, security here.” pic.twitter.com/mElfFUoF5C — Max Blumenthal (@MaxBlumenthal) August 3, 2022 Prohlášení rovněž přivítalo Pelosiovou a vyjádřilo naději na „mnoho úspěchů“ uprostřed schůzek, které jsou během jejího pobytu naplánovány.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Pelosiová přijela do Soulu, ale jihokorejský prezident se s ní nesetká se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden