Francouzský žoldák vypráví o ukrajinských válečných zločinech
RSS

Francouzský žoldák vypráví o ukrajinských válečných zločinech

V posledních měsících jakoby náhle změnily některé pojmy svůj význam. Hajlující neonacista s vytetovaným hákovým křížem a vraždící civilní obyvatelstvo jiného původu je podle propagandistů „hrdina“ či dokonce „obránce“ . V takovém Německu, kde vás jen pozvednutá ruka bez většího významu může stát žalobu, náhle nevadí různé osoby s vytetovanou svastikou, mávají-li tou správnou, tedy modrožlutou vlajkou.
Pokrytectví, jaké dosud nenachází srovnání. Stejné pokrytectví jako v případě útočných válek USA, před nimiž se zavíraly oči – či dokonce na nichž jsme se sami podíleli. Agresi je nutno odsoudit, ať už je jakákoli, jenže některé agrese – byť jsou při nich vražděni civilisté, včetně dětí, jsou považovány za správné a nazývány „dovozem demokracie.“
S uvedeným pokrytectvím plně souvisí také záměrné zavírání očí před válečnými zločiny těch, kdo jsou vykreslováni jako hrdinové. My, kdo již dlouhodobě sledujeme různé nezávislé novináře víme, jaká je pravda. Víme to možná proto, že situaci na Ukrajině průběžně sledujeme již od majdanského puče, který měl zřejmě za cíl ve finále dospět do válečného konfliktu.
Zdá se, že se v západních médiích stalo pojmem prohlašovat zprávy o ukrajinských válečných zločinech za ruskou propagandu. Zejména pokud jde o „masakr v Buči“, Západ se rozhodl, že za něj může nepochybně Moskva. A to i přesto, že je mnoho indicií, které hovoří o opaku. Někdejší francouzský žoldák nyní tomuto popisu události, který představuje veřejnosti Západ, jasně odporuje.
Vzhledem k absenci spolehlivé dokumentace třetích stran a také západní cenzuře ruských médií se  svědectví očitých svědků stala během války cenným zdrojem informací.
Bývalý voják francouzské armády a bývalý žoldák na Ukrajině Adrien Bocquet byl svědkem řady událostí v ukrajinském konfliktu, které byly hlášeny v médiích po celém světě. Jeho verze se však výrazně liší od té obecně přijímané a šířené.
Sám v rozhovoru pro  RT France  mluví o válečných zločinech, provokacích a jednostranném zpravodajství.
Jak říká v rozhovoru, Bocquet přišel na Ukrajinu začátkem dubna 2022 jako „dobrovolník“ a jako součást humanitární mise. Bylo to v době, kdy došlo k událostem v Buči. V té době bylo místo opět pod kontrolou ukrajinské armády. Jak Bocquet zdůrazňuje, byl tam, aby „poskytoval humanitární pomoc dalším dobrovolníkům a uprchlíkům“. Mimo jiné distribuoval léky a zdravotnické vybavení.
Začátkem dubna jej a dobrovolníky doprovázeli azovští vojáci. Jednou cestovali na sever od Buči a zastavili se v hangáru, kam měla být Azovským jednotkám doručena krabice s léky. Když tam dorazili, viděli auta s ruskými válečnými zajatci, byly od nich asi 30 metrů daleko. Dobrovolníkům bylo řečeno, aby šli rychleji, aby se rychleji dostali ven.
Bocquet popisuje to, co tehdy viděl a musel zažít, objektivně, střízlivě a jasně. Jeho popis podporuje pochybnosti, které vznikly na začátku dubna a poukazovaly na nesrovnalosti ukrajinské verze zločinu.
Bocquetova zpráva potvrzuje podobné dřívější zprávy o popravách ruských válečných zajatců slovy:
„Když jsem slyšel výstřely, viděl jsem vězně, jak byli střeleni do dolních končetin. Byl to první válečný zločin, který jsem osobně viděl. Jakmile jsme to spatřili, bylo nám řečeno, abychom odešli.
Když jsem šel k autu, abych nastoupil a odjel, slyšel jsem otázky důstojníka. Ptal se na něco rusky. Když mu vězeň odpověděl, byl střelen do hlavy. Muž byl fakticky popraven. Viděl jsem popravu.
Nevím, co se stalo s ostatními, ale byl to zločin, kterého jsem byl sám svědkem. Vzhledem k situaci jsem to nemohl natočit. Své další akce jsem ale na Ukrajině natáčel. Fotil jsem a natáčel. Předal jsem je vyšetřovacím orgánům, aby je mohly prozkoumat.“
Bocquet vysvětluje nedostatek odpovídajících nahrávek současnou právní situací na Ukrajině a nebezpečím, kterému by se vystavil. Pokud existují záznamy srovnatelných masakrů, téměř vždy pocházejí od příbuzných vojáků, kteří je spáchali.
Bocquet řekl: „Na Ukrajině je nezákonné fotografovat. Tomu, kdo natočí kontrolní stanoviště na ulici, hrozí až deset let vězení a riskuje i život. Přesto jsem riskoval, kdykoli jsem natáčel.“
Bocquet potvrzuje skutečnost, že těla ležela na ulici na předměstí Buči. Byla však podle něj doslova „umístěna“.
Pokud je tento popis pravdivý, většina lidí, ne-li všichni, jejichž těla Buča představila světové veřejnosti jako oběti ruské armády, mohla ve skutečnosti zemřít jinde. Mrtví měli navíc bílé pásky na rukávech, což nosili proruští občané, považovaní Ukrajinci za kolaboranty. Kdo měl asi větší důvod je zabíjet? Rusové nebo Ukrajinci?
Zdá se tedy, že Bocquetův účet podporuje ruské námitky, alespoň po dobu, kdy byl v Buči přítomen. Pozoruhodné je také jeho pozorování novinářů, kteří zjevně měli zájem o co „nejefektivnější“ zinscenování mrtvol zabitých civilistů.
„Když jsme projížděli předměstím Buči, uviděl jsem na kraji silnice těla. Před našima očima se z náklaďáků shazovaly další mrtvoly a skládaly se na hromady. Naskládali je a pak přišli novináři a celé to natočili. Viděl jsem, jak se těla vytahují z auta a vyhazují mi je před očima. Viděl jsem přístup novinářů, kteří jen čekali, to je můj osobní názor, ale proč nenatočit vše najednou a nepočkat na vysypání těl? Můj dojem byl, že chtěli vyvolat dojem masakru.“
Nakonec Bocquet potvrzuje zprávy, alespoň na základě doslechu, že mrtvoly byly do Buči přiváženy z jiných míst, aby se pro tisk vytvořil co nejdrastičtější obraz.
„Jiní dobrovolníci mi řekli, že den předtím viděli těla přinášená z chladíren na jiných místech.“
Když jsem se s těmito materiály vrátil do Francie, byla to facka. Porovnával jsem to, co se ve Francii ukazovalo v televizi, s tím, co jsem viděl na místě. Byl to  nepředstavitelně zkreslený obraz.  „
Bocquetovy střízlivé popisy jsou jistě jen jedním střípkem skládačky událostí , které se pro Buču ještě musí poskládat. A jde i o popisy dalších míst, která údajně představují válečné zločiny spáchané ruskou armádou nebo jejími spojeneckými jednotkami ze dvou lidových republik Donbasu. 
Doposud se západní a ukrajinská obvinění z ruských zvěrstev v mnoha případech neprokázala. To však vypovídá hodně o původcích těchto tvrzení.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek Francouzský žoldák vypráví o ukrajinských válečných zločinech se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden