Ázerbájdžán tvrdí, že potlačil útok Arménie u Karabachu, EU chce ukončit boje
RSS

Ázerbájdžán tvrdí, že potlačil útok Arménie u Karabachu, EU chce ukončit boje

Ázerbájdžán oznámil, že jeho síly ve středu (3. srpna) rozdrtily arménský útok poblíž sporné enklávy Náhorní Karabach, což vyvolalo mezinárodní výzvy k ukončení bojů v regionu, který je již 30 let ohniskem napětí. (Foto: Youtube / AC24.cz)







Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu po krvavém postsovětském etnickém konfliktu na počátku 90. let. V roce 2020 Ázerbájdžán s pomocí Turecka úspěšně získal zpět část území ovládaného separatisty.





Podle podmínek následného příměří byly na ochranu zbytku území ovládaného separatisty vyslány ruské mírové jednotky. Obě strany se však vzájemně obviňují z porušování příměří a v posledních dnech došlo k násilnostem.



V posledních měsících se EU snažila pomoci uzavřít mírovou smlouvu.



Představitelé Arménie a Ázerbájdžánu jednají o „mírové smlouvě“ o Náhorním Karabachu Představitelé arcinepřátelských zemí Arménie a Ázerbájdžánu se na nedělním (22. května) bruselském zasedání dohodli na „urychlení jednání“ o mírové smlouvě o neklidném regionu, v němž v roce 2020 vypukla válka, uvedl předseda Evropské rady.



Ázerbájdžánské ministerstvo obrany uvedlo, že Arménie hrubě porušila příměří tím, že spáchala sabotáž, při níž zahynul jeden voják. Kromě toho Baku uvedlo, že jeho síly odrazily arménský pokus o dobytí kopce v oblasti kontrolované ruskými mírovými silami.



„V důsledku toho byli zabiti a zraněni ti, kteří bojovali za nelegální arménské ozbrojené formace,“ uvedlo v prohlášení, požadovalo stažení všech arménských jednotek z oblasti a slíbilo „drtivá“ protiopatření, bude-li to nutné.



Ázerbájdžán údajně použil bezpilotní letouny Bayraktar vyrobené v Turecku.



Arménské ministerstvo zahraničí v reakci uvedlo, že Ázerbájdžán porušil příměří tím, že zahájil útok v oblastech kontrolovaných mírovými silami. V prohlášení uvedlo, že Jerevan chce, aby mezinárodní společenství „přijalo opatření směřující k zastavení agresivního chování a akcí Ázerbájdžánu“.



Evropská unie vyzvala k okamžitému ukončení nepřátelských akcí a uvedla, že obě strany by měly dodržovat příměří, k čemuž se připojil i polský předseda Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.



„Spojené státy jsou hluboce znepokojeny a pozorně sledují zprávy o intenzivních bojích v okolí Náhorního Karabachu, včetně obětí a ztrát na životech,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. „Naléhavě vyzýváme k okamžitým krokům ke snížení napětí a zamezení jeho další eskalace.“



Již dříve vyhlásily separatistické úřady v etnicky arménské enklávě částečnou mobilizaci.



Rusko uvedlo, že situace v oblastech kontrolovaných jeho mírovými silami je stále napjatější, a informovalo o nejméně jednom porušení příměří ze strany ázerbájdžánských sil, uvedla agentura Interfax.



Zdroj: euractiv.com
Článek Ázerbájdžán tvrdí, že potlačil útok Arménie u Karabachu, EU chce ukončit boje se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden