Francie „sníží nebo zastaví výrobu jaderné energie“, kvůli neschopnosti chladit elektrárny
RSS

Francie „sníží nebo zastaví výrobu jaderné energie“, kvůli neschopnosti chladit elektrárny

Předpovědní modely naznačují, že vysoké teploty budou ve Francii přetrvávat i na začátku srpna. (Foto: Flickr)







Druhá největší evropská ekonomika zažívá letos v létě rekordní vedra, která omezují výrobu jaderné energie. Minulý měsíc jsme podrobně informovali o článku „Francie omezuje výrobu jaderné energie uprostřed rekordních veder“ a nyní se v souvislosti s energetickou krizí plánuje další snížení výroby.



Agentura Bloomberg uvedla, že francouzská společnost Electricite de France SA (EDF) oznámila, že jaderné elektrárny na řekách Rhone a Garonne sníží výrobu elektřiny, protože přetrvávající vlna veder zvyšuje teplotu vody, která je příliš horká na to, aby mohla cirkulovat přes kondenzátory a vypouštět se zpět do vodních toků.



Podle francouzských předpisů musí EDF snížit nebo zastavit výrobu jaderných elektráren, když teplota vody v řekách dosáhne určitých prahových hodnot, aby se zajistilo, že voda používaná k chlazení elektráren nepoškodí životní prostředí, když se vrátí zpět do vodních toků. Omezení platila v různých obdobích již během léta. Nejnovější varování zahrnují omezení v elektrárně St. Alban od soboty, jak vyplývá z dokumentace. Zařízení bude pracovat s minimálním výkonem 700 megawattů, zatímco celková kapacita je přibližně 2 600 megawattů. Snížení je pravděpodobné také v elektrárně Tricastin, kde budou dva bloky udržovat výkon minimálně 400 megawattů. -Bloomberg



Francie je největším výrobcem atomové energie na kontinentu, obvykle je čistým vývozcem elektřiny v rámci členských států EU, ale nyní elektřinu dováží, protože její výroba bude letos v létě nejnižší za více než tři desetiletí. Příčinou poklesu výroby jaderné energie jsou elektrárny odstavené kvůli údržbě nebo inspekčním kontrolám.



Kapacita jaderných reaktorů ve Francii se v pondělí pohybovala kolem 44 %. Podle údajů agentury Bloomberg byly na začátku tohoto týdne znovu spuštěny dva reaktory, což ve středu zvýšilo kapacitu jaderných elektráren na 49 %.



Snížení výkonu jaderných elektráren pomohlo zvýšit ceny elektřiny na téměř rekordní úroveň ve Francii a sousedních zemích, jako je Velká Británie a Německo. Problém výroby elektřiny ve Francii přichází v době, kdy Evropa čelí nejhorší krizi v dodávkách energie za poslední desetiletí. Rusko předminulý týden snížilo průtok zemního plynu plynovodem Nord Stream 1 na pouhých 20 % kapacity, což vyvolalo obavy z prodloužení energetické krize až do roku 2023.



Zdroj: bloomberg.com
Článek Francie „sníží nebo zastaví výrobu jaderné energie“, kvůli neschopnosti chladit elektrárny se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden