Spor Polska s Německem ohledně vojenské techniky. Berlín překvapil ostrý tón Varšavy
RSS

Spor Polska s Německem ohledně vojenské techniky. Berlín překvapil ostrý tón Varšavy

Mluvčí německé vlády se odvolává na slova ministra národní obrany Mariusze Blaszczaka. Berlín je překvapen ostrým tónem prohlášení polského politika. (Foto: Flickr / ilustrační)







Spor Polska s Německem o výměnu vojenského vybavení pokračuje. Připomeňme, že Varšava předala Ukrajině, která bojovala proti Rusku, tucet starých postsovětských tanků. Na oplátku měla od německé vlády obdržet tanky Leopard.



Podobnou dohodu uzavřel Berlín mimo jiné i s českou vládou. Zatímco však mezi Prahou a Berlínem bylo dosaženo dohody, Varšava stále čeká na stroje, které slíbila vláda kancléře Olafa Scholze.



Neschopnost Německa splnit slib daný Polsku vyvolala nespokojenost polských politiků, kterou v rozhovoru pro deník Bild vyjádřil prezident Andrzej Duda.



„Pokud vím, nic jsme nedostali. Odevzdali jsme naše tanky a teď za ně nemáme nic,“ řekl prezident a dodal, že německá strana nepodnikla žádné kroky k vyjasnění celé situace.



Mluvčí německé vlády se k této záležitosti již vyjádřil a mimo jiné uvedl, že nepředání tanků bylo způsobeno polským požadavkem na nejmodernější verzi Leopardů. Mezitím polský prezident ve výše zmíněném rozhovoru pro Bild toto tvrzení odmítl a uvedl, že Poláci očekávají, že dostanou starší verze tanku.



Situace je stále horká a vyvolává četné komentáře z obou stran. Předsedkyně parlamentního výboru pro obranu Spolkového sněmu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová nedávno prohlásila, že polské požadavky na výměnu tanků jsou „příliš přehnané“.



Náměstek ministra zahraničí Szymon Szynkowski vel Sęk zase uvedl, že německé sliby „se ukázaly jako podvod“, neboť Berlín nabídl Polsku starší tanky, než jaké Varšava předala ukrajinské armádě.



Nyní se mluvčí německé vlády vyjádřil znovu a v sobotu pro německou tiskovou agenturu DPA uvedl, že vzal prohlášení šéfa polského ministerstva obrany na vědomí. Šlo o slova Mariusze Blaszczaka, který prohlásil, že „Varšava očekává nejméně 44 tanků“.



Spolková vláda je i nadále připravena zorganizovat výměnu s Polskem, sdělil mluvčí a dodal, že Berlín je však „překvapen ostrým politickým tónem Polska“.



Zdroj: dorzeczy.pl
Článek Spor Polska s Německem ohledně vojenské techniky. Berlín překvapil ostrý tón Varšavy se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden