Severní Korea nabízí Rusku 100 tisíc dobrovolníků pro válku na Ukrajině
RSS

Severní Korea nabízí Rusku 100 tisíc dobrovolníků pro válku na Ukrajině

Podle ruské státní televize nabídla Severní Korea Rusku 100 000 „dobrovolníků“ na pomoc ve válce proti Ukrajině. (Foto: Flickr)







„Objevily se zprávy, že 100 000 severokorejských dobrovolníků je připraveno přijet a zúčastnit se konfliktu,“ řekl moderátor talk show Igor Korotčenko na ruském Prvním kanálu, uvedl New York Post.



Zprávy přicházejí v době, kdy se ruské vojenské síly vyčerpávají po neúspěšném pokusu o obsazení klíčových částí Ukrajiny, včetně hlavního města Kyjeva.



Některé odhady uvádějí počet zabitých ruských vojáků na 15 000 až 25 000. Při započtení více než pěti měsíců války to znamená, že Rusko má na svědomí přibližně 100 vojáků denně.



Korotčenko také narážel na zprávy naznačující, že Rusko pozvalo severokorejské „stavbaře“, aby opravili Ruskem okupovaný Donbas.



Alexandr Matsegora, ruský velvyslanec v Severní Koreji, v červencovém rozhovoru uvedl, že „korejští stavbaři, kteří jsou vysoce kvalifikovaní, pracovití a připraveni pracovat v těch nejtěžších podmínkách, se budou velmi vážně“ podílet na budování zničené infrastruktury v Donbasu.



Korotčenko označil severokorejské stavbaře za „rezidenty a nenáročné“ a řekl, že nejdůležitější je, že jsou „motivovaní“.



Severní Korea a Rusko zažily po ruské invazi na Ukrajinu užší partnerství, přičemž Severní Korea jako jedna z mála zemí na světě uznala Doněckou lidovou republiku (DNR) a Luhanskou lidovou republiku (LNR) za nezávislé.



Matsegora v rozhovoru tvrdil, že Severní Korea za spolupráci s Ruskem nic nedostává, a uvedl, že pouze jedná podle svého „svědomí“.



„Severní Korea je jednou z mála zemí, které si mohou dovolit vést zcela nezávislou zahraniční politiku. Nikdo – ani Rusko s Čínou, natož Spojené státy – nemůže Severokorejce nutit, aby něco dělali nebo nedělali,“ dodal velvyslanec a slíbil, že Severní Koreji pomůže v boji proti jejím sankcím na globální scéně.



„V nové realitě, ve které existujeme, ve které existuje KLDR, ve které budou existovat republiky Donbasu, si musíme zvyknout na život v podmínkách nejrůznějších omezení,“ uzavřel Matsegora.



Zdroj: nationalreiew.com
Článek Severní Korea nabízí Rusku 100 tisíc dobrovolníků pro válku na Ukrajině se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden