Vědci pořídili mimořádně vzácné záběry největší hlubinné ryby na Zemi
RSS

Vědci pořídili mimořádně vzácné záběry největší hlubinné ryby na Zemi

Tento mimořádně vzácný tvor byl donedávna vědcům většinou neznámý. Často se snažíme pochopit, jak nesmírně hluboké a temné jsou naše oceány. (Foto: Youtube)







V hloubce 656 stop je tak málo světla, že tam ani nemůže probíhat fotosyntéza. V hloubce kolem 3281 stop začíná afotická zóna, kde světlo zcela chybí.



Afotická zóna je místo naprosté tmy, které obývají někteří z nejpodivnějších živočichů na naší planetě, z nichž většina je poměrně malá a vysoce vyvinutá pro přežití v místě bez světla.



Mimořádně vzácný slizoun jokozuna, který je považován za největší hlubinnou rybu na světě, byl odchycen pouze šestkrát a donedávna byl vědcům většinou neznámý.



The colossal "Yokozuna" slickhead turned out to be the largest deep-sea-endemic teleost fish at depths of over 2,000 m! https://t.co/s9D2J1ncPm #deepsea #fish #newspecies Original description https://t.co/FxLT47RHAE pic.twitter.com/VN2qVCauQf — JAMSTEC 海洋研究開発機構 \海と地球の研究所/ (@JAMSTEC_PR) July 4, 2022 Největší známá ulovená ryba yokozuna slickhead (v hloubce pod 6 562 stop) měřila čtyři a půl metru.



Největší ryba yokozuna slickhead, která kdy byla spatřena na videu (viz níže), je však dlouhá ohromujících 8,2 metru, což z ní činí největší hlubokomořskou rybu s kostmi na Zemi.



A nyní o tom existuje důkaz poté, co nedávná expedice zachytila záběry největší hlubokomořské ryby na světě.



Celé video si můžete prohlédnout zde:





Jedná se skutečně o jedny z nejbizarnějších tvorů, které kdy byly zachyceny na film, vzhledem k tomu, že se nepodobají ničemu, co bychom jako lidé běžně přirovnali k rybám nebo druhům, které se vyskytují v takových hloubkách.



Čím je ryba Yokozuna Slickhead tak zvláštní?



Největší hlubokomořská ryba na světě, přesněji řečeno největší kostnatá hlubokomořská ryba, je to, co dělá yokozuna slickhead fish tak jedinečnou.



Pro představu, jeden z nejznámějších druhů hlubokomořských ryb, ďas mořský, měří na délku méně než metr a některé z nich dokonce pouhý jeden palec. Délka těchto yokozuna slickheads může přesáhnout 8 stop!



To je pro rybu, která žije v takové hloubce, naprosto enormní, protože při takové velikosti by potřebovala mít hodně potravy, aby se jí dařilo, což znamená, že by si musela vyvinout specializovanou anatomii a chování pro lov v naprosté tmě v hloubce 1,25 míle pod hladinou.



Zdroj: themindunleashed.com
Článek Vědci pořídili mimořádně vzácné záběry největší hlubinné ryby na Zemi se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden