Situace v největší evropské jaderné elektrárně se vymyká kontrole
RSS

Situace v největší evropské jaderné elektrárně se vymyká kontrole

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) vyjádřil v sobotu vážné znepokojení nad ostřelováním ukrajinské jaderné elektrárny v Záporoží, které se odehrálo předešlý den, a uvedl, že tato akce ukazuje na riziko jaderné katastrofy. (Foto: Twitter)







Šéf MAAE Rafael Mariano Grossi uvedl, že je útoky na největší evropskou jadernou elektrárnu „mimořádně znepokojen“. Tyto údery hrozí „velmi reálným rizikem jaderné katastrofy, která by mohla ohrozit veřejné zdraví a životní prostředí na Ukrajině i mimo ni“, řekl Grossi.



„Jakákoli vojenská palebná síla namířená na zařízení nebo z něj by se rovnala hře s ohněm s potenciálně katastrofálními následky,“ dodal. Na to navázal pondělním výrokem, v němž varoval, že „jakýkoli útok na jaderné elektrárny je sebevražedná věc“.




Záporožská jaderná elektrárna dostala zásah. Ukrajina přináší varování
V sobotu o tom informoval deník The New York Times: „V sobotu zuřily boje v blízkosti rozlehlé jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny, a to navzdory varování dozorčích orgánů pro jadernou bezpečnost z počátku tohoto týdne, že tamní podmínky představují riziko a „vymykají se kontrole“.



Deník The Times rovněž uvedl: „V souvislosti s touto událostí se objevily další zprávy: „Pan Grossi řekl, že se Záporoží obává mnohem více než Černobylu, místa jaderné katastrofy v roce 1986, která se odehrála rovněž na Ukrajině a která ozářila okolí a ohrozila Evropu.“



Ukrajina uvedla, že části zařízení byly „vážně poškozeny“ ruskými vojenskými údery.




Jaderná elektrárna na Ukrajině se vymkla kontrole, zní z OSN
Energoatom, ukrajinský státní podnik provozující všechny čtyři jaderné elektrárny na Ukrajině, uvedl v sobotním prohlášení: „Je vysoce pravděpodobné, že to vše způsobí jadernou a radiační katastrofu.“



„V důsledku útoku byla vážně poškozena dusíko-kyslíková jednotka a kombinovaná pomocná budova. Riziko úniku vodíku a emisí radioaktivních látek přetrvává, vysoké je i nebezpečí požáru,“ uvedl Energoatom.



Ruské ministerstvo obrany ostřelování elektrárny popřelo a obvinilo z odpovědnosti ukrajinské síly.



Zdroj: commondreams.org
Článek Situace v největší evropské jaderné elektrárně se vymyká kontrole se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden