„Vypadá to jako na bojišti“: Třetí palivová nádrž ve velkém kubánském skladu vzplála
RSS

„Vypadá to jako na bojišti“: Třetí palivová nádrž ve velkém kubánském skladu vzplála

Kuba se v pondělí již čtvrtý den snaží zvládnout rozsáhlý požár ve skladu pohonných hmot na severu země. (Foto: Twitter)







Sklad zásobuje největší elektrárnu v komunistické zemi – zatím nejsou žádné informace o tom, zda byly narušeny dodávky ropy do tepelné elektrárny.



Nad průmyslovým komplexem v Matanzasu v pondělí kroužily vrtulníky kubánské armády, které na požár shazovaly vodu pomocí specializovaných kbelíků, ačkoli se zdá, že snahy o omezení požáru selhaly, protože se vznítila třetí nádrž.



„Třetí nádrž se také zřítila poté, co z druhé uniklo palivo, což v časných ranních hodinách dále ohrozilo situaci, “ uvedlo v pondělí kubánské prezidentství na Twitteru.



Podle agentury Bloomberg se o víkendu vznítily další dvě nádrže. Příčinou požáru byl zřejmě „úder blesku“ do jedné z nádrží.



Kubánská státní média dnes informovala, že nejméně jeden člověk zemřel, 125 osob je zraněno a desítky se pohřešují.



Komplex Matanzas – na severním pobřeží Kuby – se nachází asi 56 kilometrů východně od Havany. Sklad paliva zásobuje tepelnou elektrárnu Antonio Guiteras, která je největší v komunistické zemi. Zatím není známo, kolik paliva se ztratilo.



„Vypadá to tu jako na bojišti. Ani nevěřím tomu, co vidím,“ řekl jeden z obyvatel Matanzasu americkému novináři Mariovi J. Pentónovi.



Kuba dováží polovinu své ropy, převážně z Venezuely, a pokud dojde k poškození skladovacích zařízení, jako je Matanzas, mohlo by to přinést ještě větší přerušení dodávek energie a nepokoje.



Pokud se Kubě nepodaří dát svůj elektrický systém do pořádku, mohla by se dostat na dráhu ještě větší socioekonomické nestability. Co tedy bude následovat? Změna režimu?



A také poslední otázka… Zasáhl skladovací zařízení „blesk“ , nebo snad sabotáž?



NOTICIAS DE CUBA HOY: El Hiroshima y Nagasaki de #Cuba . Fuertes imágenes desde #Matanzas pic.twitter.com/scDI2NBDEE — Noticias de Cuba Hoy (@noticubahoy) August 8, 2022 Zdroj: loopnews.com
Článek „Vypadá to jako na bojišti“: Třetí palivová nádrž ve velkém kubánském skladu vzplála se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden