Deset stop vysoký „vesmírný odpad“ společnosti SpaceX dopadl na australskou ovčí farmu
RSS

Deset stop vysoký „vesmírný odpad“ společnosti SpaceX dopadl na australskou ovčí farmu

Byl to jen další nudný den na australské ovčí farmě…Tedy až do chvíle, kdy se podle australské vesmírné agentury z nebe zřítily tři „velké kusy vesmírného odpadu“ , které jsou připisovány společnosti SpaceX. (Foto: Brad Tucker)







Podle serveru Live Science bylo „harampádí“ nalezeno zapuštěné do zemědělské půdy v Novém Jižním Walesu. Podle zprávy pochází z „části kosmické lodi SpaceX Crew Dragon, která pravděpodobně 9. července znovu vstoupila do zemské atmosféry“.



Na australské farmě nalezeny úlomky, o nichž se předpokládá, že patří společnosti SpaceX



V den návratu do atmosféry místní obyvatelé uvedli, že viděli „planoucí světelný oblouk“ a slyšeli zvukový třesk.



Mezi troskami byl i metr vysoký hrot, který byl po návratu do atmosféry zčernalý od uhlí. Našel ho chovatel ovcí Mick Miners na své farmě jižně od Jindabyne. Jeho soused Jock Wallace objevil kousky také nedaleko na své farmě.



Australské úřady Wallaceovi řekly, aby kontaktoval NASA. „Jsem farmář z Dalgety, co mám říct NASA?“ řekl pro Australian Broadcasting Corporation News.



Loď Crew Dragon měla odstartovat v listopadu 2020 s plánem dopravit čtyři astronauty NASA na zpáteční cestu na Mezinárodní vesmírnou stanici.



Úlomky podle odborníků pocházejí „z netlakovaného kufru lodi Crew Dragon“.



Kufr byl vybaven solárními panely a „byl záměrně odhozen při návratu do atmosféry, aby se Crew Dragon snáze vrátil na Zemi“ . Zpráva však uvádí, že „inženýři plánovali, že narazí do oceánu, nikoliv do farmy“.



„Myslím, že je to obava, že to prostě spadlo z nebe. Kdyby přistála na vašem domě, nadělala by pořádnou paseku,“ uzavřel Wallace.



Jedná se o největší zaznamenaný kus vesmírného odpadu, který dopadl do Austrálie od roku 1979.



Zdroj: livescience.com
Článek Deset stop vysoký „vesmírný odpad“ společnosti SpaceX dopadl na australskou ovčí farmu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden