Protiislámského autora Salmana Rushdieho se při vystoupení v New Yorku pokusil podřezat muslim (video)
RSS

Protiislámského autora Salmana Rushdieho se při vystoupení v New Yorku pokusil podřezat muslim (video)

Oficiálně byl Rushdie několikrát pobodán do krku, jak je ovšem většinou politicky korektně nazýván pokus o podřezání.
Salman Rushdie , 75, který po desetiletí žil pod hrozbou smrti ze strany muslimů za napsání Satanských veršů v roce 1988 , byl v pátek ráno pobodán na pódiu při vystoupení v Chautauqua v New Yorku. Útočník byl na místě zadržen.
 
Rushdie byl naložen do vrtulníku, který ho převezl do nemocnice:

Traslado del escritor Salman Rushdie, apuñalado de gravedad en el cuello, a un hospital del estado de Nueva York. pic.twitter.com/5loQppFNjO
— Blondie (@blondiemixz) August 12, 2022

Za Rushdieho smrt byla v Íránu vypsána odměna ve výši více než 3 miliony dolarů.
Rushdieho kniha „Satanské verše“ je v Íránu zakázána od roku 1988, protože ji mnoho muslimů považuje za rouhání. Je samozřejmě zakázána i v mnoha dalších islámských zemích. V roce 1989 vydal zesnulý íránský vůdce ajatolláh Ruholláh Chomejní fatvu neboli edikt vyzývající k Rushdieho zabití.

Íránská vláda se od Chomejního výnosu již dávno distancovala, ale fatva je v islámském světě po dlouhé roky stále platná. V roce 2012 zvýšila polooficiální íránská náboženská nadace odměnu za Rushdieho z 2,8 milionu na 3,3 milionu dolarů.
K činu se vyslovili také svědci z místa činu.
Autor Carl LeVan byl svědkem útoku: „Byl jsem svědkem pokusu o atentát na život Salmana Rushdieho. Stále jsem v šoku. Byli jsme evakuováni.“
„Právě jsem byl svědkem děsivého pokusu o atentát na Salmana Rushdieho. Byl několikrát bodnut, než útočníka přemohla bezpečnost. Na pódium vyšli někteří neohrožení diváci. Jaká odvaha se od nás bude očekávat vedle obrany i těch nejmenších svobod?“
Lehce zraněn na hlavě byl i moderátor, na kterého pachatel také zaútočil.
A kdo byl pachatelem (viz titulní obrázek)? Jak jinak než muslim.
Hadi Matar , 24 let, z New Jersey, byl zatčen poté, co zaútočil na Rushdieho na pódiu v Chautauqua Institution v západním New Yorku a údajně několikrát bodl autora do krku.
Zdroje sdělily deníku The Post, že počáteční vyšetřování naznačuje, že Hádí sympatizuje s íránským režimem a Islámskými revolučními gardami.
K uvedenému jen připomínám, že i přesto, že samotný Rushdie musel tušit, že na něj dřív či později nějaký muslim zaútočí, paradoxně sám podporoval muslimskou invazi do Evropy. Před časem ve velké Británii podepsal – spolu s mnoha dalšími evropskými umělci – petici za politiku otevřených hranic.


Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Protiislámského autora Salmana Rushdieho se při vystoupení v New Yorku pokusil podřezat muslim (video) se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden