Írán zařizuje první dovozy pomocí kryptoměn
RSS

Írán zařizuje první dovozy pomocí kryptoměn

Írán zahájil průlomový vývoj, když provedl zatím první mezinárodní dovoz s finančním vypořádáním v kryptoměnách, uvádí tisková agentura Tasnim .
„Tento týden proběhl první oficiální dovoz z registrované objednávky v hodnotě 10 milionů $, který byl úspěšně vyrovnán kryptoměnami,“ řekl Alireza Peyman-Pak, šéf íránského Ministerstva průmyslu, těžby a obchodu. O transakci neuvedl žádné další podrobnosti, jako jaká kryptoměna se použila nebo odkud ty dovozy pocházely.
Tato dovozní objednávka za 10 milionů $ z tohoto týdne je jen začátek, jelikož Írán pracuje na obcházení sankcí a vedení obchodů spolu i s dalšími ekonomikami vystavenými americkým útokům. „Do konce září bude využívání kryptoměn a chytrých kontraktů už využíváno v zahraničním obchodu s napadenými zeměmi hodně široce,“ řekl Peyman-Pak.
Spolu s tím, jak Spojené státy a Západní spojenci dále na Írán a další neoblíbené země uvalují sankce, tak probíhají rozsáhlé práce na vytvoření nových, nikoliv v dolarech denominovaných způsobů vedení obchodů.
Minulý měsíc oznámil íránský ministr hospodářství Ehsan Khandouzi, že v obchodech s Ruskem byl už US dolar oficiálně nahrazen rublem a že probíhají práce na nahrazení dolaru v obchodech s Čínou, Tureckem a Indií. Rusko s Íránem rovněž zkonstruovaly alternativu k službě platebních zpráv SWIFT, která se používá ke globálnímu obchodu, ale navíc se hojně využívá jako zbraň k sankcím – když se k ní zablokuje přístup.
Zpráva od Elliptic z roku 2021 odhadovala, že 4,5% veškeré těžby bitcoinů světa probíhá v Íránu. Írán zavedl režim licencování pro těžaře kryptoměn roku 2019. Vyžaduje to registraci, zaplacení mírného příplatku za elektřinu a to, že vytěžené bitcoiny se musí prodat Íránské centrální bance.
Zprávy o íránské dovozní transakci denominovaném v kryptu přichází spolu s tím, jak Evropská unie předložila Íránu a Spojených státům „konečný“ návrh k znovu oživení Íránské jaderné dohody z roku 2015, kterou prezident Trump přes  íránské námitky přestal dodržovat.
Vyjednávání o návratu k jaderné dohodě se v neustálém ukončování a opětovném zahajování táhnou už přes 17 měsíců. Pro Íránce je v sázce úleva ekonomice z dusivých sankcí.
Írán stáhl dva požadavky: Aby USA odstranily Íránské revoluční gardy ze seznamu sankcionovaných teroristických organizací a to, že prezident Biden zaručí, že budoucí prezident nepřestane dodržovat ani tuto obnovenou dohodu, jako to udělal Trump, což si lze představit, že proběhne zase.
Írán však přidal další požadavek: Aby Mezinárodní agentura atomové energie zrušila vyšetřování nevysvětlených sléváren uranu nalezených v četných výzkumných pracovištích Íránu. Tyto objevy zařídil roku 2018 Izrael ukradením íránských dokumentů o tomto jaderném programu.
Samozřejmě, že nelze vyloučit možnost, že Izrael některé z těch dokumentu zfalšoval a podstrčit tam ta uranová pracoviště sám. Mossad opakovaně předvedl svoji schopnost snadno operovat v Íránu a nebylo by to poprvé, kdy Izrael zjevně podvrhl „íránské“ dokumenty k manipulaci amerických činitelů, žurnalistů a veřejného mínění.
S tím, jak se na návrhy Evropské unie obecně pohlíží jako na poslední šanci na oživení jaderné dohody a jak Írán hloubá o možnosti, že volby 2024 by mohly vést k opětovnému zavržení smlouvy republikánským prezidentem, tak je pochopitelné, že Írán své sázky vkládá do agresivního prosazování obchodních možností vyhýbajících se dolaru.
BY TYLER DURDEN
THURSDAY, AUG 11, 2022 – 11:45 AM

Rusko „aktivně diskutuje“ o umožnění mezinárodních plateb v krypto-měnách

Rusko naléhá na země BRICS, aby vytvořily vlastní systém ‚SWIFT‘ a varuje, že sankce ničí mezinárodní řád
Náhledový obrázek: Alireza Payman-Pak, šéf íránského Ministerstva průmyslu, těžby a obchodu  (via  Tehran Times )
Zdroj: https://www.zerohedge.com/geopolitical/iran-arranges-first-import-using-cryptocurrency


Nejčtenější za týden