Ředitel CIA odcestoval na tajnou schůzku se saúdským korunním princem
RSS

Ředitel CIA odcestoval na tajnou schůzku se saúdským korunním princem

Tento týden vyšlo v deníku The Wall Street Journal najevo, že ředitel CIA William Burns nedávno odcestoval do saúdskoarabské Džiddy, kde se tajně sešel s korunním princem Mohammedem bin Salmánem. (Foto: Flickr)







Účelem veřejně neohlášené návštěvy, která se uskutečnila v polovině dubna, byl zřejmě další pokus o zacelení rozjitřených vztahů s Bidenovou administrativou poté, co Bílý dům tlačí na království, aby rychle zvýšilo těžbu ropy jako důležitou zálohu v obavách z nepředvídatelných dodávek v důsledku ruské války na Ukrajině a v době, kdy Evropa připravuje kontroverzní embargo na ruskou ropu.



Napětí mezi Saúdskou Arábií a Washingtonem vzrostlo také kvůli dohodě o íránském jaderném programu, která je sice na spadnutí, ale americká administrativa prohlásila, že „ještě není mrtvá“. Jak Izrael, tak Saúdská Arábie se svorně snaží zmařit pokrok ve Vídni. Tlak USA na ukončení války v Jemenu rovněž frustruje Saúdy, kteří si možná zvykli na to, že jim byl dán bianko šek k provádění rozsáhlých leteckých útoků na Jemence již několik let předtím, a to až do roku 2015.



Prezident Biden také v nedávné minulosti (během volební kampaně) označil korunního prince MbS za „vyvrhele“ v souvislosti s vraždou novináře Džamála Chášukdžího.



„Byl to dobrý rozhovor, lepší tón než předchozí vládní angažmá USA,“ citoval WSJ jednoho z amerických představitelů, který se vyjádřil k setkání šéfa CIA s MbS.



Zdá se, že jde o mnohem lepší výsledek, než když byl loni do Rijádu vyslán poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan:



Podle předchozí zprávy WSJ MbS v září 2021 křičel na amerického poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana poté, co byl dotázán na vraždu saúdského novináře Jamala Khashoggiho. MbS tehdy údajně Sullivanovi řekl , že USA mohou zapomenout na to, že by chtěly po OPEC zvýšit dodávky ropy, aby snížily ceny. Od té doby OPEC zachovává své kvóty navzdory tlakům ze Západu na zvýšení těžby v důsledku nedostatku pohonných hmot v důsledku sankcí proti ruskému vývozu energie. Členské státy OPEC se rozhodly udržovat vztahy s Moskvou.



Koncem března, kdy zuřila válka na Ukrajině a jemenští Hútíové začali podnikat stále odvážnější raketové a dronové útoky na saúdské území, zdůraznilo ministerstvo energetiky království, že Saúdská Arábie „neponese odpovědnost“ za případný nedostatek dodávek ropy na světové trhy.



Saúdové se mezitím těší nečekanému zisku při neustále rostoucích cenách ropy, což je jen málo motivuje k tomu, aby se podřídili bezprostředním naléháním Washingtonu, který se na jedné straně snaží tvrdě potrestat Moskvu za její válku na Ukrajině, ale na druhé straně se snaží zmírnit dopady na globální dodávky a ceny energie a na západní spotřebitele.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Ředitel CIA odcestoval na tajnou schůzku se saúdským korunním princem se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden