Po 38 tisíci žalobách: Johnson & Johnson stahuje z trhu dětský pudr
RSS

Po 38 tisíci žalobách: Johnson & Johnson stahuje z trhu dětský pudr

Farmaceutický gigant Johnson & Johnson po miliardových soudních prohrách zastavuje celosvětový prodej dětského pudru s obsahem mastku. Všechny obvinění nadále popírají. (Foto: Flickr)







Farmaceutická společnost Johnson & Johnson přestane příští rok celosvětově prodávat dětský pudr na bázi mastku. Společnost to oznámila ve čtvrtek. V USA již v roce 2020 zastavila prodej poté, co ji zažalovaly tisíce spotřebitelů.




FDA omezuje vakcínu Johnson&Johnson kvůli riziku vzniku krevních sraženin
Podporoval dětský pudr vznik rakoviny?



Johnson čelí celkem 38 000 žalob. Spotřebitelé a jejich pozůstalí obviňují společnost, že výrobek byl kontaminován azbestem, a proto způsobil rakovinu.



Johnson hovoří o „dezinformacích“ týkajících se bezpečnosti výrobku. To vedlo farmaceutický gigant k zastavení prodeje ve Spojených státech a Kanadě. V příštím roce má být stažen z celosvětového trhu.




Johnson & Johnson Covid-19 vakcína způsobila muži odlupování kůže
Obvinění důrazně odmítá. Místo toho tvrdí, že „desetiletí vědeckých testů a regulačních schválení“ prokázala, že používaný mastek neobsahuje azbest. Při čtvrtečním oznámení celosvětového zákazu prodeje tento názor zopakovali.



Porážky u soudu



Johnson již přijal preventivní opatření. Dceřiná společnost LTL Management byla v říjnu vyčleněna, pohledávky za mastkem postoupeny a poslány do konkurzu. To zastavilo probíhající soudní řízení. Žalobci nyní tvrdí, že se společnost Johnson musí proti žalobám bránit, zatímco Johnson tvrdí, že šlo o „spravedlivý způsob“ odškodnění žalobců.




Média informují o pravděpodobné závadnosti 70 milionů dávek vakcíny Johnson & Johnson
Když společnost LTL vyhlásila úpadek, musela uhradit náklady ve výši 3,5 miliardy dolarů na základě soudních rozhodnutí a vyrovnání. Soudní rozhodnutí přiznalo 22 ženám více než 2 miliardy dolarů.



Mastek bude nyní nahrazen dětským pudrem na bázi kukuřičného škrobu. Podle skupiny se nový výrobek již prodává „v mnoha zemích po celém světě“.



Zdroj: derstandard.de
Článek Po 38 tisíci žalobách: Johnson & Johnson stahuje z trhu dětský pudr se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden