200 obětí obchodování s lidmi a 37 pohřešovaných dětí nalezených během celostátní akce
RSS

200 obětí obchodování s lidmi a 37 pohřešovaných dětí nalezených během celostátní akce

USA – Výsledkem rozsáhlé operace orgánů činných v trestním řízení zaměřené na vyhledávání a pomoc obětem obchodování s lidmi a souvisejících trestných činů bylo během prvních dvou srpnových týdnů nalezení více než 200 obětí. (Foto: Youtube / FBI)







Statistiky operace Cross Country 2022: Nalezené nezletilé oběti: 84 Pohřešované děti nalezeny: 37 Dospělé oběti nalezeny: 141 Celostátně provedené operace: 391 Operace Cross Country je koordinovaná operace FBI, dalších federálních agentur, státní a místní policie a sociálních služeb po celé zemi, jejímž cílem je najít a pomoci obětem obchodování s lidmi, zejména dětským obětem.



„Tato iniciativa skutečně trvá jen soustředěné období, kdy se soustředíme pouze na problém obchodování s dětmi za účelem sexuálního vykořisťování,“ řekl vedoucí sekce Jose Perez, který v FBI dohlíží na vyšetřování násilných trestných činů. „Děláme to tak, že si sedneme s našimi místními partnery a pracovními skupinami a určíme určité oblasti, o kterých víme, že v nich převládá obchodování se sexem, a vyčleníme zdroje a úsilí na identifikaci a odstranění obětí z těchto oblastí.“





Na vyhledávání obětí pracovaly pracovní skupiny FBI pro vykořisťování dětí a obchodování s lidmi po celé zemi. Na operaci Cross Country spolupracovalo s FBI přibližně 200 federálních, státních a místních agentur. Setkaly se jak s dětskými oběťmi obchodování s lidmi, tak s dospělými, kteří byli obchodováni proti své vůli. Cílem bylo shromáždit zpravodajské informace, vytvořit trestní případy proti obchodníkům s lidmi a nabídnout obětem pomoc.



Proto jsou do operací zapojeni specialisté na oběti. Slouží jako prostředníci mezi oběťmi a agenty FBI. Pomáhají také obětem najít služby, které jim umožní znovu vybudovat jejich život.



Zatímco FBI nemůže tyto služby poskytovat sama, specialisté na oběti spolupracují s komunitními organizacemi a agenturami sociálních služeb, aby pomohli obětem, které prchají před obchodníkem s lidmi. Mohou potřebovat poradenství, lékařské služby, bydlení nebo zprostředkování zaměstnání.



V rámci operace FBI v Atlantě bylo například nalezeno 19 pohřešovaných dětí a došlo k zatčení čtyř obchodníků s lidmi.



V Chattanooze ve státě Tennessee pracovaly na třídenní operaci týmy 14 donucovacích orgánů. Jejich práce zahrnovala vyhledávání pachatelů sexuálních trestných činů, kteří se nezaregistrovali, sledování predátorů, kteří oslovují děti online, a pátrání po uprchlém teenagerovi, u něhož hrozilo vysoké riziko, že se stane obětí obchodování s lidmi.



Výsledkem byla tři zatčení: jedno zatčení neregistrovaného sexuálního delikventa (které se stane federálním případem) a dvě státní zatčení.



Byly zahájeny dva federální případy podezřelých osob, které se mohly podílet na výrobě materiálů pro sexuální zneužívání dětí nebo na porušování předpisů při svádění k sexuálnímu zneužívání. Svádění k sexuálnímu zneužívání zahrnuje použití internetu k donucení dítěte (nebo osoby s ním spojené) k výrobě sexuálně explicitního materiálu dítěte.



Letošní operace Cross Country se rozšířila o vyšetřování pachatelů sexuálních trestných činů, kteří mohou být způsobilí k federálnímu obvinění, a osob, které se snaží navázat spojení s dětmi online za účelem jejich sexuálního zneužití. Jedná se o hybridní model, který rozšířil tradiční úlohu operace Cross Country, uvedl Sam, zvláštní agent, který vede vyšetřování trestných činů proti dětem v úřadu v Chattanooze.





„S nástupem sociálních médií, přístupu k mobilním zařízením a technologiím … jsou venku v sousedství, které není monitorováno,“ řekl Sam. „A my nevíme, zda budou mít přístup k těmto komunikačním zařízením, aby mohli pokračovat ve zneužívání dětí online nebo v nevhodném fyzickém kontaktu s dětmi.“



Orgány činné v trestním řízení v oblasti Chattanoogy nadále pátrají po uprchlém sedmnáctiletém mladíkovi, u kterého může být vysoké riziko obchodování s lidmi. Vyšetřovatelé prošli veřejné profily pohřešované dívky na sociálních sítích a hovořili s jejími příbuznými, aby získali informace o tom, kde by se mohla nacházet.



Vzhledem k tomu, že dívka v minulosti prožila trauma a měla rodinné potíže, chtějí jí orgány činné v trestním řízení nabídnout služby, pokud jí hrozí nebezpečí obchodování s lidmi, uvedla Megan, specialistka FBI na oběti v Chattanooze.



„Budeme sledovat tyto stopy a uvidíme, zda ji najdeme a snad ji dostaneme na bezpečné místo a zajistíme jí nějaké zdroje … Doufám, že je pro ni ještě čas na nějaké dobré služby,“ řekla Megan.



Detektiv seržant Steve Hope z policejního oddělení v Red Banku byl jedním z partnerů FBI, kteří se účastnili operace Cross Country v Chattanooze. Řekl, že pro něj jako malé policejní oddělení je partnerství s FBI cennou příležitostí, jak pomoci při vyšetřování případů dětských predátorů, a spolupracuje s agenturami, které mohou přinést další zdroje pro případy obchodování s lidmi a dětských predátorů.



„Je to úžasný spěch, když víte, že můžete tyto lidi dopadnout dříve, než ublíží dalším dětem. Agentura mé velikosti na to nemá dostatek pracovních sil, ale být součástí této pracovní skupiny … FBI mě vzala mezi sebe,“ řekl.



Zdroj: breaking911.com
Článek 200 obětí obchodování s lidmi a 37 pohřešovaných dětí nalezených během celostátní akce se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden