Švédsko i Finsko se mohou stát členy NATO za pouhé dva týdny
RSS

Švédsko i Finsko se mohou stát členy NATO za pouhé dva týdny

Pokud vstoupí Švédsko, vstoupí také Finsko. Taková je nedávná dohoda obou zemí. Vstup obou zemí do NATO samozřejmě už tak silně vyeskalovanou bezpečnostní situaci v Evropě ještě o něco zhorší a obě země se zároveň stanou jedním z prvních terčů v případné válce.
Je to stejné jako zasílání zbraní – to válku neukončí, ale naopak ji jen prodlužuje, stejně jako prodlužuje utrpení nevinných civilistů. Politici zpravidla nekonají v zájmu občanů, ale v zájmu těch, kdo si je vodí jako loutky. A pro patřičnou úpravu veřejného mínění zde máme korporátní média, která umí lidmi skvěle manipulovat přesně tak, jak je třeba. Například lidem namluvit, že je v jejich zájmu, aby země vstoupila do paktu, který vyvolal mnoho konfliktů po celé planetě…
Podle nových informací zveřejněných norským zdrojem se žádost Švédska a Finska o členství v NATO, které je stále pravděpodobnější, může uskutečnit v rekordním čase pouhých dvou týdnů.
Noviny  Verdens Gang citovaly premiéra Jonase Gahra Støreho, který potvrdil, že žádost bude vyřízena v nejkratší možné lhůtě. „Jde o to, aby se tato doba neprodlužovala víc, než je nutné,“ řekl norský premiér.
V průběhu let několik tajemníků NATO uvedlo, že Švédsko by bylo schopno získat členství v NATO poměrně snadno, což potvrdil současný generální tajemník Jens Stoltenberg.
„Víme, že Švédsko splňuje všechny standardy NATO. Máte vysoký stupeň synergie, máte politické instituce potřebné k tomu, abyste měli kontrolu nad obrannými silami,“ řekl Stoltenberg švédskému deníku DN.
Co však není jasné, je, jak dlouho může posouzení žádosti trvat. Oficiálně musí být žádost nové země schválena všemi 30 členy vojenské aliance, než může být přijata – a proces obvykle trvá několik let. Podle Stoltenberga by všechny současné členské státy schválily švédské a finské členství a existují silné pobídky pro NATO, aby akceptovalo Finsko s dlouhou hranicí s Ruskem a silnou obrannou armádou a Švédsko se svou strategickou polohou, velkým zbrojním průmyslem a již rozsáhlou spoluprací s NATO.
Podle několika zdrojů ve Finsku a Švédsku bude žádost z obou zemí podána současně nebo v krátkém sledu již v květnu. Záhy by mohla být i schválena…
 
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden