Dva bratři, které dávali ve Švédsku za vzor integrace, se chystali připojit k ISIS
RSS

Dva bratři, které dávali ve Švédsku za vzor integrace, se chystali připojit k ISIS

Takíja, tedy muslimská přetvářka, je jedním z hlavních nástrojů džihádu. A jde o velmi účinný nástroj, neboť většinu káfirů lze touto cestou přesvědčit o tom, že daný muslim je „umírněný.“ V rámci skutečně kvalitní takíji lze porušit i mnoho jinak velmi přísných pravidel – muslim tedy může pít alkohol, jíst vepřové, muslimka může chodit nezahalená a muslimům je dokonce povoleno i na oko konvertovat od islámu.
Správný džihádista zvládá umění přetvářky skutečně dokonale. K jistě velmi úspěšným džihádistům patřili donedávna i bratři, kteří se již narodili ve Švédsku arabským rodičům…
Dva bratři z Göteborgu, kteří byli vyzdvihováni za své úsilí jako fotbaloví trenéři, jsou obviněni z pokusu odcestovat na Blízký východ, aby se připojili k Islámskému státu. Pár byl zatčen na letišti Landvetter letos v únoru, když byl na cestě na palubě letadla do Turecka.
Ve středu 4. května bylo u okresního soudu v Göteborgu podáno předvolání proti 44letému Nagmimu Barkovi a jeho 40letému bratrovi Alimu Barkovi. Muži jsou obviněni z trestných činů podle trestního zákoníku za podněcování k činnosti proti veřejnosti, náboru a výcviku teroristů a jiných zvláště závažných trestných činů.
Oba bratři byli zatčeni 19. února letošního roku na letišti Landvetter v Göteborgu na cestě do Turecka. Zatčení provedla švédská bezpečnostní služba a Národní pracovní skupina.
Prokurátor ve svém předvolání uvádí, že bratři měli v úmyslu cestovat do Sýrie, Iráku nebo Libye přes Turecko, aby se připojili k Islámskému státu.
Důkazy zahrnují velké množství rozhovorů, ve kterých byli bratři v kontaktu s dalšími islamisty. Jedna ze skupin však byla infiltrována neznámou bezpečnostní službou, a tak švédská bezpečnostní služba vystopovala teroristické plány bratrů.
Během zatýkání byly také zabaveny zvukové soubory islamistických přednášek a kázání o mučednictví.
Ali už byl bojovníkem v řadách jedné z islámských bojůvek.
Mladší z bratrů, Ali Barka, je podezřelý z toho, že v roce 2013 bojoval za ozbrojenou islámskou skupinu v Sýrii.
Ali Barka v rozhovorech s policií řekl, že „snili“ o vstupu do Islámského státu. Starší bratr Nagmi Barka také říká, že sympatizuje s teroristickou skupinou, protože bojuje proti syrskému prezidentovi Bašáru Al-Assadovi.
„Kdybych se připojil k Islámskému státu, udělal bych to v boji proti Bašárovi. A věřím, že jsou jedinou silnou silou v Sýrii, která toho dosáhla,“ řekl a dodal, že je nepovažuje za teroristy:
Když říkáte Daesh (ISIS), říkáte po celou dobu, že jde o teroristy, ale já si nemyslím, že je to pravda.
Nagmi a Ali Barka již pracovali jako fotbaloví trenéři mládeže v Göteborgu.
V roce 2019 poskytli bratři rozhovor novinám Göteborgs-Posten kvůli jejich angažmá ve fotbale. Byli prezentováni jako příklad úspěšné integrace, kdy odolali zločinu gangů a „temné socioekonomické realitě svého okolí“.
„Místo toho, abychom se stali špatnými lidmi, máme fotbal jako volnočasovou aktivitu,“ řekl Ali v článku.
Nagmi a Ali se narodili ve Švédsku a jsou švédskými občany. Jejich matka a otec, kteří přišli do Švédska z Libye v roce 1970, jsou také švédskými občany.
Oba bratři popírají, že by spáchali nějaký zločin. Podle nich bylo účelem únorové cesty cestovat do Libye, země původu jejich otce, a usadit se tam. Oba před odjezdem podali zprávu u švédského daňového úřadu.
„Usadíte se v zemi ve jménu islámu. Stanete se lepším muslimem tím, že budete praktikovat více toho, co náboženství říká, a méně toho, co odmítá. Švédsko je jedním z nejlepších míst na světě, kde lze být muslimem, se svobodou náboženského vyznání, ale zároveň je Švédsko zemí s mnoha hříchy ve srovnání s Libyí,“ řekl Nagmi Barka policii.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden