CIA platí agenty, kteří trpí pravděpodobně falešnou nemocí
RSS

CIA platí agenty, kteří trpí pravděpodobně falešnou nemocí

Americká špionážní agentura vyplácí odškodné agentům, kteří tvrdí, že trpí „havanským syndromem“ . Údajné onemocnění poprvé nahlásili vládní zaměstnanci na Kubě, kteří uvedli, že trpí různými příznaky, včetně závratí, bolestí hlavy a ztráty paměti.







Deník The New York Times uvádí, že „asi tucet lidí trpících vysilujícími příznaky, které se staly známými jako havanský syndrom, buď obdrželo platby, nebo jim bylo schváleno, aby je obdrželi, uvedli lidé obeznámení s programem.“.



„Několik příjemců jsou bývalí důstojníci CIA, kteří byli zraněni během služby v Havaně v letech 2016 a 2017,“ upřesnil dále list Times. „Platby se však zpracovávají i pro současné a bývalé důstojníky, k jejichž zranění došlo jinde.“



CIA prostudovala více než 1 000 potenciálních případů záhadného onemocnění a nepodařilo se jí prokázat jeho existenci.



Havanský syndrom se dostal do centra pozornosti na počátku Trumpovy vlády. V roce 2017 hlásili američtí úředníci umístění v Havaně nejasný soubor příznaků. Bílý dům reagoval zrušením politiky prezidenta Baraka Obamy, která normalizovala vztahy USA s Kubou.



Lidé, kteří tvrdili, že trpí havanským syndromem, tehdy tvrdili, že je způsoben cizí mocností, která používá zvukové nebo mikrovlnné zbraně. Úředník nahrál zvuk vydávaný údajnou zbraní, který byl později označen za cvrčky.



Několik vládních agentur prověřilo 1 000 případů lidí, kteří tvrdili, že jsou obětí Havanského syndromu. Téměř všechny případy byly vysvětleny přirozenými příčinami; u mnoha lidí se projevovaly psychosomatické příznaky. V několika případech se objevila alternativní příčina, kterou nelze příznaky vysvětlit.



Několik desítek osob, které pracují pro CIA a mají nevysvětlitelné příznaky, nyní dostává odškodnění. Kongres schválil tyto prostředky prostřednictvím zákona HAVANA, který byl podepsán v říjnu loňského roku.



Zdroj: libertarianinstitute.org
Článek CIA platí agenty, kteří trpí pravděpodobně falešnou nemocí se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden