Němečtí zákonodárci během „stupňující se eskalace“ opouštějí šik a požadují zastavení vyzbrojování Ukrajiny
RSS

Němečtí zákonodárci během „stupňující se eskalace“ opouštějí šik a požadují zastavení vyzbrojování Ukrajiny

Skupina levicových zákonodárců z levicové SPD už má dost bezprecedentních zásilek zbraní na Ukrajinu, kdy Berlín vzápětí zvyšuje svůj vojenský rozpočet o 100 miliard €. Ti poslali dopis německému kancléři Olafu Scholzovi s nadpisem, „Zbraně musí zmlknout!“
Tato skupina uvnitř Scholzovy vlastní strany požaduje, aby se místo pumpování zbraní do žhavého konfliktu s jadernou supervelmocí prosazovala diplomatická vyjednávání a Ukrajinci se tlačili ke stolu pro vyjednávání o míru. „Tato eskalační spirála se musí zastavit,“ uvádí se v dopise s naléháním na „modus vivendi“, dokud nebude možno najít konečné urovnání.
Jak se dalo čekat, Evropané znechucení tím, jak jim říkají, že mají přinášet „oběti“ v tom, co je pro ně poněkud vzdálený konflikt na východní periferii kontinentu, nakonec dosáhne bodu, kdy řeknou, už dost, a pro některé z Scholzovy pacifistické Sociálnědemokratické strany, ten čas nastal už teď. Ovšem kritici tohoto dopisu ho prohlašují za „kapitulaci“ a očerňují ho i dalšími způsoby, v nichž signatáře v podstatě prohlašují skoro za ‚zrádce‘ Německa a Evropy, co se staví na stranu ruské agrese.
Tito zákonodárci, jak to formulují v dopise, nejenže varují před propadem německé ekonomiky do recese a do energetické nouze, která zvláště tvrdě postihne běžné a chudé lidi, a to vše na podporu jedné strany války, která nebude „mít žádného vojenského vítěze“, ale také před tím, že by to mohlo vést ke stupňující se eskalaci s jaderně vyzbrojenou mocností.
„S každou dodávkou zbraní je důležité pečlivě zvážit a promyslet, kde je ‚červená linie‘, kterou by bylo možno vnímat jako vstup do války a provokaci odpovídajících reakcí,“ píší zákonodárci z SPD.
„NATO nebo jednotlivé Západní státy nesmí být stranou této války, protože to nevyhnutelně rozšíří válku na třetí stranu, dost možná atomovou světovou válku.“
A k energetické krizi a dopadům na německé občany doma píší:
Tato válka hrozí, že svět uvrhne do recese s rostoucí nezaměstnaností. I teď už to má dalekosáhlé důsledky na každodenní život i tady v Německu, kdy inflace zhoršuje dostupnost nezbytných energetických zdrojů a postihuje zejména ty nejchudší. Musíme být tudíž vítězové války, a to musíme zaplatit a ty s vyšším příjmem tvrději zdanit. To nejenže posílí sociální stát, ale také je to záležitostí spravedlnosti.
Ve skupině v SPD jsou za tímto dopisem následující vůdci:
Pacifistické křídlo SPD vedené parlamentním potížistou Rolfem Mützenichem, je už dávno Scholzovi trnem v patě, kdy Scholz neúnavně opakuje, že „Ukrajina nesmí prohrát“ a vylučuje mír podle diktátu.
Mezi signatáři jsou dva europoslanci SPD, Dietmar Köster, Joachim Schuster a Constaze Krehl. Krehl je v komisi pro regionální rozvoj a je členkou parlamentní delegace do Běloruska.
Vzhledem k načasování to vypadá, že jde o jejich reakci na to, jak vedení EU čím dál hlasitěji naléhá na vlády a obyvatelstvo, aby teď během obecného znechucení z války přitvrdilo ve svých obětech. Zvláště šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell se staví do čela výzev k veřejnosti, kdy tento týden řekl AFP, že ruský Vladimir Putin to „znechucení Evropanů a zdráhavost jejich občanů nést důsledky podpory Ukrajině“ sleduje. Borrell řekl: „Budeme muset vydržet a rozložit ty náklady na celou EU.“
Kritici se teď hromadí s obviněním z „kapitulantství“ a z nedostatku „soucitu“ se sužovanými Ukrajinci a podpory pro ně…
Níže je celý dopis požadující ukončení Ukrajinské války, znamenající zatím nejvýznamnější veřejné zpochybnění Scholtzova tvrdě protlačovaného “Zeitenwende” – vycházejícího z představy, že „My všichni sdílíme jeden cíl, Rusko nesmí tuto válku vyhrát, Ukrajina musí mít navrch.“
* * *
Zbraně musí umlknout!
Ruská válečná agrese proti Ukrajině trvá už více než půl roku a způsobila nesmírné utrpení a zkázu. Válečné zločiny jako útoky na domovy, nákupní střediska, nemocnice, univerzit a další civilní instituce ukazují plnou hrůzu ruských akcí. Německo a EU projevují s Ukrajinským lidem solidaritu. Zdůrazňujeme ukrajinské právo na sebeobranu a na politická, finanční, ekonomická a vojenská opatření, která přispějí k rychlému zastavení palby a ke konci této války.
Stojíme za tím, že NATO nebo jednotlivé Západní státy nesmí být součástí této války, protože to by nevyhnutelně válku rozšířilo na třetí stranu – dost možná atomovou světovou válku. Ta spirála eskalací se musí zastavit. Proto pro každou dodávku zbraní platí, že musíme uvážit, kde leží „červená linie“, kterou lze vnímat jako vstup do války a mohla by vyprovokovat odpovídající reakci. Zřizování bezletových zón, dodávky tanků nebo tryskových bitevníků by to mohly provést. Stojíme za těmi Rusky, kteří se odvážně proti této válce staví.
Rusové čím dál více chtějí odmítnout vojenskou službu nebo dezertovat. Odmítají být součástí války, která porušuje mezinárodní právo. Musíte v EU dostat pobyt. Právo odporu svědomí je lidským právem a mají ho všichni, včetně Ukrajinců.
Čas na diplomacii
Tato válka nebude mít vojenské vítěze. Pokračování této války povede jen k více úmrtím a větší zkáze. Potřebujeme co nejdříve zastavení palby jakožto výchozí bod pro komplexní mírová jednání. Nastal tudíž čas na diplomacii. EU a její členské státy musí vystupňovat diplomatické úsilí k prosazení zastavení palby. K dosažení tohoto je třeba promluvit s předtím neutrálními zeměmi, jako Indonésie, Indie nebo Jižní Afrika, ale také zintenzivnit kontakty s Čínou, abychom je přesvědčili, že by měli jednat jako zprostředkovatelé mezi válčícími stranami. Také Spojené státy musí spustit novou iniciativu.
Tato válka hrozí, že svět uvrhne do recese s rostoucí nezaměstnaností. Už teď má dalekosáhlé dopady na každodenní život i tady v Německu: inflace a vynořující se ztížení dostupnosti energetických zdrojů zvláště postihuje ty nejchudší. Tudíž abychom byli vítězi války, musíme to platit a značně více zdanit vyšší příjmy. To nejenže posílí sociální stát, ale je to i otázkou spravedlnosti. Daleko dramatičtější jsou tyto dopady na země Afriky. Podle Světového potravinového programu OSN je v některých afrických zemích 50 milionů lidí na pokraji hladu, 750 000 je ohroženo vyhladověním. Také, abychom zabránili těmto hladomorům, tak se válka musí zastavit, co nejdříve to půjde.
Zbraně musí zmlknout!
BY TYLER DURDEN
SATURDAY, AUG 27, 2022 – 02:45 PM
Náhledový obrázek: DW via dpa
Zdroj: https://www.zerohedge.com/geopolitical/spd-lawmakers-break-ranks-demanding-scholz-halt-ukraine-weapons-pursue-peace


Nejčtenější za týden