Zkáza „Taťkovo kočáru“ (MiG-21 7709, 28.8.1992)
RSS

Zkáza „Taťkovo kočáru“ (MiG-21 7709, 28.8.1992)

Stalo se 28.8.1992 kolem desáté hodiny dopolední, přesně 30 let od okamžiku publikace tohoto článku.

Stíhací letoun MiG-21 MF toho dne pilotoval pplk. Jiří Moutvička, příslušník 1. sbolp dislokovaného na základně v Českých Budějovicích´a člen tzv. Delta teamu, display týmu letectva. Cílem mise byl nácvik na vystoupení na leteckém dnu CSIAF ´92 v Bratislavě, kterému předcházel letecký den v Českých Budějovicích, uspořádaný k 50. výročí 1. leteckého pluku (který byl následně k 31.12. téhož roku rozpuštěn).
Stíhačka s trupovým číslem 7709 odstartovala v 9:58 a pilot pokračoval pod forsáží do výchozího bodu sestavy. Následně opsal v prostoru jižně od VPD okruh ve výšce několika stovek metrů, převrátil se do polohy na zádech a začal padat k zemi. Pilotovi podařilo stroj postupně uvést do normální polohy a zmenšit úhel klesání, ale k vybrání pádu mu chyběla výška. Letoun narazil pod malým úhlem do země severně od okraje obce Boršov nad Vltavou poblíž řady stromů lemujících koryto řeky Vltavy, přičemž došlo k úplné destrukci stroje, explozi paliva a okamžitému úmrtí pilota. Katapultáž nepřipadala vzhledem k malé výšce a poloze stroje v úvahu. Část trosek byla vržena do řeky Vltavy a na její levý břeh do míst, kde se v dnešní době nachází cyklostezka.
Někteří obyvatelé jižní části Českých Budějovic slyšeli zvuk proudového motoru pod forsáží, což nebylo nic neobvyklého, protože my jsme tady byli na MiGy zvyklí. Neobvyklé bylo, že motor náhle ztichl a ozvala se tupá rána. Několik svědků vidělo letoun padat a následně poukázali zejména na to, že letoun padal po zádech.
Následný letecký den v Budějovicích i CSIAF se musely obejít bez MiGu-21.
Ohledně příčin nehody, mezi lidem se vyrojilo mnoho spekulací. Jedna z prvních byla, že stroji přestal fungovat motor poté, co byl uveden do polohy na zádech. Další pak, že pilot spáchal sebevraždu. Na obou teoriích bylo pověstných „pravdy trochu“. Je pravda, že letoun letěl na zádech a nějakou dobu padal na zádech, ale nebylo to proto, že by vysadil motor. Také se v průběhu vyšetřování ukázalo být něco na tom, že pilot měl nějaké zdravotní nebo rodinné problémy, nicméně je sporné, jak dalece ovlivnily jeho výkonnost při fatálním letu. Nejblíže k pravdě má článek na serveru Letecká badatelna , kde je jako přičina uvedena nesprávná pilotáž, kdy pilot přešel z jednoho směru zatáčky do druhého manévrem „přes záda“ se současným přechodem do klesavého letu.
Katastrofa byla údajně zachycena videokamerou, měla jí natočit regionální televize. Záběry se následně objevit v pracovní verzi dokumentu Obsluhoval jsem MiG. Pokud tomu tak je, jednalo by se pravděpodobně o první nehodu letadla na území Československa, která byla zaznamenána na videozáznam.
Pplk. Moutvička byl špičkový vojenský letec, nicméně, jak jsme nedávno viděli v případě havárie Hawker Hurricane, i špičkoví letci někdy nemají svůj den. Jednou ze zajímavostí provázející pplk. Moutvičku je, že ho lze dvakrát zahlédnout v „komunistickém Top Gunu“ s názvem Pod nohama nebe.
MiG-21 MF 7709 byl v kamufláži typické pro „bechyňské“ MiGy-21. Spodní plochy byly modrošedé, horní v kombinaci tmavě zelené a hnědé. Na pohyblivé části SOP byla namalovaná devítka. Před číslem byl znak Bechyně. Pod kabinou byl pak nápis „Taťkovo osobní kočár“ v jihočeštině. Na svislé ocase byl symbol delty s písmenem F, delta siluetu měly podtrhnout linie v barvách trikolóry na křídlech a trupu. Jednalo se o standardizované prvky tzv. Delta teamu, který pro účely prezentace typu na leteckých show zformoval plk. František Hlavnička spolu s Františkem Bittnerem a Jiřím Moutvičkou. V Delta teamu byly stroje 7709 (kamuflovaný) a „šedivky“ 2410 a 2405. Ačkoli disponoval Delta team třemi stroji, nelétaly všechny spolu. Jeden byl určen pro letovou ukázku, jeden pro statickou prezentací a jeden jako záloha.
Modeláře by mohlo zaujmout, že 7709 měl dvě mírně odlišné verze kamufláže. Vypadá to, že byl krátce před osudným letem nově nalakován. Přitom bylo na SOP provedeno o něco větší logo Delta F týmu a číslice 9 na směrovce měla něco jako stínování. Lak na tomto provedení působí novějším dojmem, zatímco provedení s nevystínovanou devítkou a menším symbolem Delty vypadá na fotkách poněkud vybledle. V jednom filmovém dokumentu jsem objevil následující záběr na letoun 7709 po přelakování, který musel být pořízen řádově dny před osudnou událostí (nebo přímo toho dne).

František Hlavnička pokračoval s předvádění MiGu-21 i v sezóně 1993 v rámci tzv. Delta FII týmu, kdy vodil MiG-21 s číslem 7701. Činil tak až do konce své kariéry. Úchvatnou show z CIAF 98 můžete sledovat zde .
Pokud jde o stroje se znakem Delty na ocase a se vztahem k Budějovicím, zmínit je ještě třeba stroj 7711. Na směrovce měl písmena SL a trikolóra pokrývá větší plochu letadla tak, že sahá až před kabinu. Na této unikátní fotce ho vidíme v okamžiku, kdy „pan profesor“ Hlavnička testoval vyhození brzdícího padáku ještě před dosednutím, což by teoreticky mohlo zkrátit dojezd. K vyhození padáku došlo ve výšce asi 2 m nad dráhou, ale padák se utrhl (na fotce dokonce vidíme trhající se padák) a letoun spadnul z výšky asi 1 m na dráhu. Podvozek dimenzovaný na sovětské podmínky to ustál. Znak delty se na ocas stroje 7711 dostal v roce 1995 při pokusu obnovit display team, což se asi nepovedlo, protože po nějaké době byl tento prvek markingu opět odstraněn. MiG s číslem 7711 se do historie Budějovic zapsal také za neméně spektakulárních okolností, kdy po srážce se strojem MiG-21 UM „zaparkoval“ na sídlišti Vltava. To je ale zase jiná kapitola.
Havárii Taťkovo osobního kočáru a smrt showpilota Moutvičky dlouhou dobu v místě nic nepřipomínalo. Jeho jméno bylo uvedeno na pamětní desce letcům dislokovaným v Bechyni , ale někdo to zpackal a jako datum úmrtí je tam uvedeno 28.9.1992.
Až před nějakou dobou byl poblíž cyklostezky u Boršova vztyčen památníček, který se pozestává ze siluety MiGu-21 se jménem pilota a betonového podstavce. U něj je rovněž umístěna cedule, na které je v podstatě 1:1 reprodukován text z Letecké badatelny. Vztyčení tohoto skromného artefaktu se obešlo zcela bez mediální pozornosti, ale jedná se o sympatické gesto. Když už veřejné autority vyhazují peníze vybrané na daních za natolik zbytné stavby, tak ať to alespoň k něčemu je. Pomátníku lze dosáhnout po zhruba 20 minutách chůze od obce Boršov nad Vltavou, zaparkovat lze poblíž ohavného modrého železničního mostu, který nahradil ten původní . Snad vás u toho žádný agresivní cyklista nepřejede, jinak půjdete nahoru za pplk. Moutvičkou i plk. Hlavničkou.

27.08.2022 D-FENS


Nejčtenější za týden