„To je za hranicí představivosti“: Polští majitelé domů stojí několik dní frontu na uhlí
RSS

„To je za hranicí představivosti“: Polští majitelé domů stojí několik dní frontu na uhlí

Před několika týdny jsme informovali o tom, že Deutsche Bank předpověděla, že v souvislosti s ohromujícími cenami plynu a elektřiny v Evropě bude stále více německých domácností topit palivovým dřevem, což se zřejmě naplnilo, protože německé vyhledávání palivového dřeva na Googlu („brennholz“) od té doby prudce vzrostlo: (Foto: Twitter / Reuters)







Ale zatímco Němci stále „hledají“ pouze ve virtuální sféře, pro nespočet Poláků je toto hledání až příliš reálné.







Podle agentury Reuters se v Polsku, které se stále ještě vyhřívá v pozdně letních vedrech, u uhelného dolu Lubelski Wegiel Bogdanka již vytvořily fronty stovek osobních a nákladních automobilů, protože majitelé domů v obavách z nedostatku dřeva v zimě čekají celé dny a noci, aby se před nadcházející mrazivou zimou zásobili palivem na topení ve frontách připomínajících komunistické časy.



Sedmapadesátiletý důchodce Artur přijel v úterý ze Swidniku, vzdáleného asi 30 km od dolu ve východním Polsku, a doufal, že nakoupí několik tun uhlí pro sebe a svou rodinu.



„Dnes byly postaveny toalety, ale neteče tu voda,“ řekl po třech nocích, kdy spal ve svém malém červeném hatchbacku v plazící se frontě nákladních aut, traktorů táhnoucích přívěsy a osobních aut. „To je nepředstavitelné, lidé spí ve svých autech. Pamatuji si komunistické časy, ale nenapadlo mě, že bychom se mohli vrátit k něčemu ještě horšímu.“



In Poland, where coal is king, dozens are lining up at the Lubelski Wegiel Bogdanka coal mine, waiting for days and nights to stock up on heating fuel. Read more: https://t.co/jVGwSEfLam pic.twitter.com/zZV3vtzEQk — Reuters Business (@ReutersBiz) August 27, 2022 Arturova domácnost je jednou z téměř 4 milionů polských domácností, které jsou při vytápění závislé na uhlí (uznávám, že tyto domácnosti jsou na tom pravděpodobně lépe než ty, které se spoléhají na zemní plyn, jehož cena roste každý den o 10-20 % a nyní je téměř doslova ve stratosféře) a nyní se potýkají s nedostatkem a nárůstem cen poté, co Polsko a Evropská unie po únorové invazi Moskvy na Ukrajinu uvalily embargo na ruské uhlí. Polsko zakázalo nákupy s okamžitou platností v dubnu, zatímco blok nařídil jejich vymizení do srpna.



Polsko sice ročně vytěží více než 50 milionů tun z vlastních dolů, ale dovážené uhlí, z velké části z Ruska, je pro domácnosti základem díky konkurenceschopným cenám a skutečnosti, že ruské uhlí se prodává v kusovém stavu vhodnějším pro domácí použití.



Prudce rostoucí poptávka donutila Bogdanku a další státem kontrolované doly omezovat prodej nebo nabízet palivo jednotlivým zájemcům prostřednictvím internetových platforem, a to v omezeném množství. Artur, který si nepřál uvést své celé jméno, řekl, že shromáždil papíry od své rozvětvené rodiny v naději, že si vyzvedne všechny příděly paliva najednou.



Důl plánoval v pátek prodat palivo pro přibližně 250 domácností a v prodeji bude pokračovat i o víkendu, aby zkrátil čekací doby, řekla agentuře Reuters mluvčí dolu Bogdanka Dorota Choma. Limity jsou zavedeny proto, aby se zabránilo hromadění a vydělávání na černém trhu, nebo dokonce prodeji míst ve frontě, uvedla Choma.



Stejně jako všechny polské uhelné doly i Bogdanka obvykle prodává většinu vytěženého uhlí elektrárnám. V loňském roce prodala méně než 1 % své produkce individuálním zákazníkům, takže jí chybí logistika pro přímý prodej paliva maloobchodním zákazníkům.



Lukasz Horbacz, šéf Polské obchodní komory obchodníků s uhlím, uvedl, že pokles ruského dovozu začal v lednu, kdy Moskva začala využívat železniční tratě pro vojenskou dopravu.



„Hlavním důvodem nedostatku je však embargo, které vstoupilo v platnost okamžitě. To obrátilo trh vzhůru nohama,“ řekl agentuře Reuters. Mluvčí státního obchodníka s uhlím Weglokoks, kterého vláda pověřila zvýšením dovozu z jiných zemí, se odmítl vyjádřit, zatímco ministerstvo pro klima nebylo k dispozici. Vládní představitelé opakovaně uvedli, že Polsko bude mít dostatek paliva, aby uspokojilo poptávku.



Polsko bylo v posledních letech nejhlasitějším kritikem politiky EU v oblasti klimatu, kterou nastavil malicherný skandinávský teenager, a neochvějným obhájcem uhlí, z něhož se vyrábí až 80 % elektřiny. Produkce uhlí však neustále klesá, protože náklady na těžbu v hlubších vrstvách se zvyšují. Spotřeba uhlí se většinou drží na stejné úrovni, což vyvolává postupný nárůst dovozu. V roce 2021 Polsko dovezlo 12 milionů tun uhlí, z toho 8 milionů tun pocházelo z Ruska a využívaly je domácnosti a malé teplárny.



V červenci Polsko nařídilo dvěma státem kontrolovaným společnostem, aby dovezly několik milionů tun tohoto paliva z jiných zdrojů včetně Indonésie, Kolumbie a Afriky, a zavedlo dotace pro majitele domů, kteří se potýkají s dvojnásobným nebo trojnásobným zdražením uhlí oproti minulé zimě.



„Až 60 % těch, kteří používají uhlí k vytápění, může být postiženo energetickou chudobou,“ řekl Horbacz.



V Bogdance 61letý Piotr Maciejewski, místní zemědělec, který se v úterý připojil k frontě, řekl, že je připraven na dlouhé čekání. „Můj traktor zůstane stát ve frontě, jdu se domů vyspat,“ řekl.



Zdroj: zerohedge.com
Článek „To je za hranicí představivosti“: Polští majitelé domů stojí několik dní frontu na uhlí se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden