V Bruselu se právě jedná o plynovém embargu – řeší se osud Maďarska, České republiky a Slovenska
RSS

V Bruselu se právě jedná o plynovém embargu – řeší se osud Maďarska, České republiky a Slovenska

Jak jistě víte, tak EU se snaží zlikvidovat ekonomiky evropských zemí tvrdými protiruskými sankcemi, které mnohem víc ubližují evropským zemím než Rusku. Idioti v některých vládách tomu ještě nadšeně tleskají. Dnes probíhá jednání, na němž by mělo být embargo dojednáno, ovšem zdá se, že rozprava se možná potáhne ještě  celý víkend.
Jak tedy jednání probíhají? Informace o jejich průběhu a dosavadním výsledku jednání  (stav ve 12.30 hodin) jsou následující:
Podle zpráv z tisku jsou jednání s Maďarskem v Bruselu o podmínkách, za kterých je Orbánova vláda ochotna podpořit ropné embargo, v plném proudu.  Velvyslanci EU právě projednávají šestý sankční balíček proti Rusku: V první řadě jeho nejkontroverznější bod, totiž ropné embargo vůči Rusku nejpozději do šesti měsíců.
Maďarsko je zatím rozhodně proti, přičemž maďarský premiér Orbán (ve svém pátečním rozhlasovém prohlášení) přirovnal toto ropné embargo ke svržení „jaderné bomby na maďarskou ekonomiku“.  Velvyslanci EU toto přirovnání podle očekávání přivítali s hrůzou.  Orbán z ároveň odmítl návrh EU na 1,5leté moratorium na embargo, protože Maďarsko by na takový scénář odchodu potřebovalo nejméně pět let, což by bylo zase velmi nákladné.
Podle uniklých zpráv by EU byla ochotna udělit Maďarsku a Slovensku dobu odkladu do konce roku 2023, která by mohla být prodloužena o další rok do konce roku 2024. Česká republika by dostala přechodné období do poloviny roku 2024, ale pouze v případě, že transalpský ropovod nebude dokončen dříve.
Pokud dnes nedojde k dohodě, očekává se, že jednání budou pokračovat po celý víkend.  V každém případě by francouzské předsednictví rádo vidělo výsledek během několika dní.
Jak jednání dopadnou tedy brzy uvidíme. Budeme nakonec dostávat plyn až do poloviny roku 2024 nebo se  Fiala v rámci odporu proti platbám v rublech rozhodne vzdát plynu z Ruska a tím tuto komoditu rekordně zdražit, způsobit její nedostatek a nechat zlikvidovat průmysl? To se snad již brzy dozvíme. Ovšem bez plateb v rublech prostě plyn nebude. To ostatně Rusko neustále opakuje….
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden