Nenechte se obalamutit posledním posílením dolaru. Post-dolarový svět už nadchází
RSS

Nenechte se obalamutit posledním posílením dolaru. Post-dolarový svět už nadchází

Ta měna může sice vypadat silná, ale její slabiny se hromadí…
S tím, jak se tento měsíc dolar vzepjal na úroveň, jakou jsme naposledy viděli před 20 lety, vytáhli zase analytici argument staré Tiny (že to nemá alternativu), aby pro zelené bankovky předpověděli další mohutná posílení v dohledu.
To, k čemu docházelo před dvěma desetiletími, naznačovalo, že dolar má blíže ke svému vrcholu, než k nějakému dalšímu posilování. Dokonce, i když při razii na dotcom dolarové akcie padaly, tak dolar dále rostl, než vstoupil do fáze poklesu, která začala roku 2002 a trvala šest let. Podobný bod obratu může být už blízko. Pokles americké měny by v současnosti mohl vydržet ještě déle.
Ať už je to upraveno o inflaci nebo ne, je hodnota dolaru proti dalším hlavním měnám teď 20 procent nad jeho dlouhodobým trendem a výše, než byl vrchol dosažený roku 2001. Od 70. let typické poskoky v dolarovém cyklu nahoru trvávaly sedm let; současné vzepětí trvá už 11. rok. Navíc fundamentální nerovnováhy hrají v neprospěch dolaru.
Když je teď deficit běžného účtu pořád nad 5 procenty hrubého domácího produktu, je to spolehlivý signál, že nadchází finanční potíže. To obzvláště platí v rozvinutých zemích, kde jsou takové epizody vzácné, a v zemích s koncentrovanou náklonností ke krizím, jako je Španělsko, Portugalsko a Irsko. Současný deficit běžného účtu USA je teď blízko 5procentnímu prahu, který od 60. let překročily jen jednou. To bylo při dolarovém vzepětí po roce 2001.
Národy obvykle zažívají oslabení svých měn, když zbytek světa přestane už věřit, že jsou schopny splácet své účty. USA v současnosti světu dluží 18 bilionů $, čili 73 procent amerického HDP, což je daleko za 50 procentním prahem, který byl často předznamenáním minulých měnových krizí.
Investoři mají nakonec sklon se od dolaru odvracet, když se americká ekonomika zpomaluje relativně ke zbytku světa, V posledních letech USA rostly značně rychleji, než je medián růstu pro ostatní rozvinuté ekonomiky, ale jsou předurčeny, aby v nadcházejících letech rostly pomaleji než jejich druhové.
Když je dolar blízko vstupu do sestupné fáze, je na místě otázka, zda to období potrvá dostatečně dlouho a půjde dostatečně do hloubky, aby to ohrozilo postavení světově nejdůvěryhodnější měny.
Od 15. století posledních pět globálních impérií vydávalo světové rezervní měny – tj. ty nejčastěji používané ostatními zeměmi – kdy to v průměru trvalo 94 let. Dolar si ale udržel postavení rezervní měny už přes 100 let, takže jeho vláda je už starší než u většiny ostatních.
Obrázek: Postavení rezervní měny netrvá věčně

Dolar posílilo oslabení jeho rivalů. Euro opakovaně podvracely finanční krize, zatímco renminbi je pod silnou správou autoritářského režimu. Alternativy nicméně získávají půdu pod nohami.
Za Velkou čtyřkou měn – USA, Evropa, Japonsko a Velká Británie – leží kategorie „dalších měn“, k nimž patří kanadský a australský dolar, švýcarský frank a renminbi. Na ty teď připadá 10 procent globálních rezerv, tj. nárůst z 2 procent roku 2001.
Tyto zisky, které během pandemie akcelerují, přišly převáženě na úkor US dolaru.
Podíl dolaru na světových rezervách zahraničních měn je teď 59 procent, tj. nejnižší od roku 1995.
Teď to sice vypadá, že digitální měny jsou zdrcené, ale ti ty zůstávají dlouhodobou alternativou.
Mezitím dopad amerických sankcí na Rusko předvádí, jak moc USA třímají svůj vliv nad světem taženým dolarem, což mnohé země inspiruje, aby urychlily svou sháňku po jiných možnostech. Je možné, že další krok nebude směrem k jediné rezervní měně, nýbrž že to budou měnové bloky.
Největší ekonomiky Jihovýchodní Asie čím dál více vyrovnávají platby jednoho s druhým tak, že se vyhýbají dolaru. Malajsie se Singapurem jsou mezi zeměmi, které mají podobná uspořádání s Čínou, což rovněž rozšiřuje podporu nabídky renminbi do zemí s finančními problémy. Centrální banky od Asie po Střední východ zřizují swapové linky k bilaterálnímu měnovému vyrovnávání, rovněž v úmyslu snížit závislost na dolaru.
Dnes, stejně jako to bylo v éře dotcomů, to vypadá, že dolar tyje z postavení bezpečného útočiště, neboť zrovna většina světových trhů vyprodává. Ale investoři se nehrnou do nakupování amerických aktiv. Ti všude omezují svá rizika a drží v dolarech jen vzniklou hotovost.
To není hlasování za důvěru v americkou ekonomiku a stojí za připomenutí, že býčí analytici nabízeli ten samý důvod pro nákupy technických akcií během jejich posledního vrcholu hodnoty, že prý k tomu není alternativa. Skončilo to ale hrozně. Tina není nikdy životaschopná investiční strategie, zvláště ne, když se fundamentální údaje zhoršují.
Tak se nenechte silným dolarem obalamutit. Post-dolarový svět už přichází.
*  *  *
Pisatelem je předseda Rockefeller International
BY TYLER DURDEN
TUESDAY, AUG 30, 2022 – 03:10 PM
Authored by Ruchir Sharma, op-ed via The Financial Times,

Začíná čínský yuan podrývat dominanci dolaru?

Pád petrodolaru, Saúdská Arábie uvažuje o přijímání yuanů za čínské prodeje ropy

Rusko říká, že BRICS pracuje na společném platebním systému bez dolarů
Zdroj: https://www.zerohedge.com/geopolitical/dont-be-fooled-recent-strength-post-dollar-world-coming


Nejčtenější za týden