Společnost podporovaná Gatesem tvrdí, že mateřské mléko vyráběné v laboratoři bude do 5 let
RSS

Společnost podporovaná Gatesem tvrdí, že mateřské mléko vyráběné v laboratoři bude do 5 let

„Lidské mléko“ vyráběné v laboratoři společností podporovanou Billem Gatesem může být k dispozici za tři až pět let, uvedla spoluzakladatelka společnosti Leila Stricklandová v rozhovoru pro CNN Business. (Foto: Flickr)







Společnost BIOMILQ usiluje o vytvoření buněk produkujících lidské mléko podobným způsobem, jakým některé společnosti vyrábějí laboratorně pěstované maso.



Stricklandová údajně přišla s tímto nápadem poté, co měla problémy s kojením svého prvního dítěte, a řekla, že „se s tím potýká mnoho lidí“.



Startup se sídlem v Severní Karolíně získal investici ve výši 3,5 milionu dolarů od fondu Breakthrough Energy Ventures, který založil Bill Gates, uvedly The Times v červnu 2020.



Mezi členy správní rady Breakthrough Energy patří generální ředitel Amazonu Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ze společnosti Facebook a zakladatel Virgin Richard Branson.



Tým společnosti BIOMILQ pracuje na výrobě umělého lidského mléka s využitím lidské prsní tkáně a mléka darovaného místními ženami.



Tyto dárkyně pak na oplátku dostanou dárkovou kartu do obchodního domu Target.



Strickland uvedl, že společnost je stále vzdálena tři až pět let od uvedení výrobku na trh.



Nejprve musí společnost pěstovat buňky ve větším měřítku a s nižšími náklady, než je tomu v současnosti.



Společnost BIOMILQ musí také získat schválení regulačních orgánů, které prokáže, že výrobek je bezpečný pro kojence.



Strickland byl původně buněčný biolog a na tento nápad přišel poté, co se nechal inspirovat laboratorně pěstovanými masnými výrobky.



Říká, že umělé mléko bude poskytovat výživový profil bližší lidskému mléku ve srovnání s kojeneckou výživou založenou na kravském mléce.



Americká pediatrická akademie doporučuje prvních šest měsíců po narození výhradně kojení a poté kojení v kombinaci s pevnou stravou do jednoho roku věku dítěte.



Dětská výživa neposkytuje stejné prvky posilující imunitu jako mateřské mléko, které může poskytnout pouze lidské tělo, uvádí Mayo Clinic, která také uvedla, že mateřské mléko je snadněji stravitelné.



Zdroj: alarabiya.net
Článek Společnost podporovaná Gatesem tvrdí, že mateřské mléko vyráběné v laboratoři bude do 5 let se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden