Tchaj-wan slibuje protiútok, pokud Čína vstoupí na jeho území po druhém incidentu s varovným dronem
RSS

Tchaj-wan slibuje protiútok, pokud Čína vstoupí na jeho území po druhém incidentu s varovným dronem

Tchaj-wan varuje, že jeho armáda nebude váhat uplatnit právo na sebeobranu a podnikne protiútok v případě, že čínské síly vstoupí na jeho území, a to v návaznosti na bezprecedentní úterní událost, při níž byla vypálena ostrá munice jako „varovný výstřel“ proti skupině bezpilotních letounů, které se objevily poblíž Tchaj-wanem kontrolovaných ostrovů Kinmen. (Foto: Twitter)







Původně byly k varování dronů nasazeny světlice, ale podle tchajwanského ministerstva obrany byla poté použita ostrá munice, která donutila drony odletět. Tchaj-pej ve středu následovalo toto varování: Podle slov mluvčího ministerstva obrany Li-Fanga Suna „budeme i nadále bránit naši národní bezpečnost, pevně se držet středové linie a uděláme vše, co bude třeba, abychom ochránili naše domovy, naše rodiny a naši suverenitu“.



Během několika hodin po vydání varování byl hlášen další incident s dronem – tchajwanská armáda uvedla, že ve středu v oblasti svých pobřežních ostrovních držav zaznamenala „tři civilní drony“. Dále potvrdila, že byly opět vypáleny varovné výstřely k odražení neidentifikovaných dronů, o nichž se předpokládá, že byly vyslány z čínské pevniny.



Tchajwanské hlídky na ostrovním stanovišti, které zaznamenaly nárůst hlášené aktivity čínských dronů, prostřednictvím Weibo.



| #Chinese drone films #Taiwan military outpost at Dadan Island, Taiwanese soldiers throw rocks at drone. pic.twitter.com/nzEoi4ebZm — EHA News (@eha_news) August 24, 2022 Byla zaznamenána řada případů, kdy se pravděpodobně čínské bezpilotní letouny přiblížily k ostrovům drženým Tchaj-wanem, které leží v blízkosti pevninské Číny, včetně ostrovů Matsu.



Zatímco tchajwanská média popsala úterní velký incident jako incident s „civilními drony“ – zatím není jasné, zda je provozovala armáda PLA, ani to, do jaké míry byly čínské vojenské drony v blízkosti ostrovů rozmístěny.



Pokud jde o ostrovy Kinmen, místo tohoto posledního incidentu s varovným výstřelem, leží pouhých 10 km východně od čínského pevninského města Xiamen ve Fujianu.



Další vojenská prohlášení vydaná ve středu naznačují, že tchajwanské síly jsou v nejvyšší pohotovosti a připraveny zasáhnout v případě, že budou spatřeny další čínské bezpilotní letouny :



Generálmajor Lin Wen-huang, ředitel divize operací a plánování, uvedl, že pokud drony po varování neodletí, armáda rozhodne, „zda zasáhne cíl a využije práva na sebeobranu k protiútoku“. „Použijeme námořní a letecké síly a pobřežní palbu k odražení sil PLA (Čínské lidové osvobozenecké armády), které vstoupí do naší zóny 24 námořních mil nebo 12 námořních mil,“ řekl Lin. „Když se letadla a lodě PLA ocitnou v našem 12mílovém teritoriálním moři a vzdušném prostoru, budeme jednat v souladu s operačními rozkazy a uplatníme právo na sebeobranu k protiútoku,“ uvedl na online briefingu.



Konkrétní formulace těchto hrozeb vojenské odpovědi je zajímavá vzhledem k tomu, že síly východního divadla PLA na týdenních bázích porušují střední linii, která odděluje Tchajwanský průliv, od provokativní návštěvy Nancy Pelosiové v Tchaj-peji 2. srpna, která odstartovala bezprecedentní čínské cvičení ostré střelby, jež obklíčilo samosprávný ostrov.



金門烈嶼哨所再一次被中國無人機入侵,這次拍攝時間更長。 pic.twitter.com/r2FALmAeRi — Joseph.W 約瑟 (@JosephWen___) August 27, 2022 Během léta se objevila řada videí, která zřejmě ukazují, jak zahraniční bezpilotní letouny obtěžují tchajwanské vojenské základny na odlehlých ostrovech, což zvyšuje napětí:



Tato videa se široce rozšířila v regionálních sociálních médiích:



V souvislosti s rostoucím napětím a obavami Tchaj-peje z „nuceného sjednocení“ ze strany Pekingu v blízké budoucnosti vyslaly Spojené státy řadu oficiálních delegací – poslední z nich vedl arizonský guvernér Doug Ducey. Jedná se již o pátou americkou delegaci, která navštívila Tchaj-wan počátkem srpna.



Tisková zpráva tchajwanského ministerstva zahraničních věcí zdůraznila, že „Arizona a Tchaj-wan mají úzké hospodářské a obchodní vztahy. V Arizoně investovalo více než 100 tchajwanských společností, které se zabývají především polovodiči, letectvím, elektronickými součástkami, počítačovým vybavením a souvisejícími službami.“



Zdroj: zerohedge.com
Článek Tchaj-wan slibuje protiútok, pokud Čína vstoupí na jeho území po druhém incidentu s varovným dronem se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden