ŽIVĚ: USA posílají na Ukrajinu dělostřelectvo a radary, řekl Biden
RSS

ŽIVĚ: USA posílají na Ukrajinu dělostřelectvo a radary, řekl Biden

24. února Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Na zpravodajství AC24.cz můžete sledovat aktualizované dění. (Foto: Flickr / ilustrační)







07:55 USA posílají na Ukrajinu dělostřelectvo a radary, řekl Biden



Bílý dům oznámil nový balíček bezpečnostní pomoci Ukrajině, který bude zahrnovat dělostřelectvo, munici, radary a další vybavení.



„Spojené státy pokračují v naší silné podpoře statečného ukrajinského lidu, který brání svou zemi před pokračující ruskou agresí,“ uvedl prezident Joe Biden.



„Posíláme zbraně a vybavení, které schválil Kongres, přímo do předních linií svobody,“ dodal.



Biden uvedl, že stávající finanční prostředky pro Ukrajinu jsou „téměř vyčerpány“, a vyzval americký Kongres, aby schválil jím navrhovaný balíček pomoci ve výši 33 miliard dolarů (26,8 miliardy Kč), který má „posílit Ukrajinu na bojišti i u jednacího stolu“.



Jeden z amerických představitelů uvedl, že nejnovější zbrojní balíček má hodnotu 150 milionů dolarů, informovala tisková agentura Reuters.



6. května 2022



16:59 Rusko používá jaderné zbraně k beztrestnému jednání, uvedl Zelenskyj



Moskva se domnívá, že může beztrestně páchat válečné zločiny díky svému postavení jaderné mocnosti, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



„Oni (Rusové) nevěří, že mohou být pohnáni k odpovědnosti za válečné zločiny, protože mají moc jaderného státu,“ řekl vůdce v projevu pro think tank Chatham Hou se.



Na otázku týkající se situace v Mariupolu Zelenskyj odpověděl, že „se nejedná o vojenskou akci“, ale o „mučení hladem“.



Z „bestiálního přístupu“ ruské armády v Mariupolu obvinil desetiletí protiukrajinské propagandy.



„Za zabíjení, smrt a mučení bude postaven vojenský tribunál. Ale proč taková krutost? To je informační aparát, který tuto nenávist rozvinul a rozžhavil do takové míry ještě před plnohodnotnou válkou.“



14:30 Rusko v rámci výměny zajatců předalo Ukrajině 41 válečných zajatců, včetně 28 příslušníků armády, uvedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.



11:23 Rusko již není spolehlivým partnerem, uvedla von der Leyenová



Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila, že ropné embargo uvalené na Rusko, které bylo oznámeno na začátku tohoto týdne, nebude snadné, ale že EU nemůže „dlouhodobě převádět peníze do Ruska vzhledem k jeho hodnotám“.



Uvedla také, že EU musí snížit svou závislost na ruském plynu a že Rusko již není spolehlivým partnerem. Zástupci EU se znovu sejdou v pátek – rozhovory by se měly protáhnout i do víkendu -, aby jednali o navrhovaném balíčku sankcí EU vůči Rusku.



Válka ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině a nezbytné sankce přijaté EU byly pro naši ekonomiku více než zatěžkávací zkouškou, dodala von der Leyenová.



Podle ní je místo EU „po boku Ukrajiny“: „Chceme, aby Ukrajina tuto válku vyhrála,“ cituje ji tisková agentura Reuters.



Na otázku, podle jakých kritérií se bude rozhodovat o tom, zda Ukrajina válku vyhrála, odpověděla, že je na Ukrajině, aby se rozhodla, jakým způsobem bude s Ruskem vyjednávat o dosažení příměří.



10:24 USA poskytly zpravodajské informace, které pomohly Ukrajině potopit ruský křižník



USA poskytly zpravodajské informace, které pomohly Ukrajině potopit Moskvu, vlajkovou loď ruského raketového křižníku v Černém moři, uvedla některá americká média.



USA uvedly, že se jedná o loď Moskva, a pomohly potvrdit její polohu. Ukrajina ji poté zasáhla dvěma raketami. Mluvčí Pentagonu uvedl, že USA poskytly zpravodajské informace, aby pomohly Ukrajině bránit se.



Mluvčí John Kirby popřel dřívější zprávy médií, že USA poskytovaly informace o umístění vysokých ruských generálů na bojišti, aby je ukrajinské síly mohly zabít.



„Neposkytujeme zpravodajské informace o umístění vysokých vojenských velitelů na bojišti ani se nepodílíme na rozhodování ukrajinské armády o cílení,“ řekl.



Pan Kirby uvedl, že Ukrajina kombinovala informace, které jí poskytly USA a další země, s vlastními zpravodajskými informacemi z bojiště.



„Pak činí vlastní rozhodnutí a přijímají vlastní opatření,“ řekl.



09:55 Mluvčí generálního tajemníka OSN Stephane Dujarric v pořadu Today na stanici BBC Radio 4 hovořil o psychickém stavu lidí, kteří byli evakuováni z obléhaného ukrajinského města Mariupol.



08:05 Sken údajného rozkazu náčelníka generálního štábu polských ozbrojených sil z 27. dubna je populární na sociálních sítích a přitahuje zájem uživatelů internetu.



Dokument využívají i ruská média, neboť z dopisu vyplývá, že Polsko je připraveno vyslat vojáky na západní Ukrajinu.



Jedná se o falešnou zprávu – teze je nepravdivá a dopis je vymyšlený. Přiložený dopis byl napsán na jiném papíře, než jaký používá Generální štáb polské armády.



Nie, to nie jest prawdziwy tekst rozkazu Sztabu Generalnego WP. W tle widać grafikę Ministerstwa Obrony #Ukraina , gen. Grodzki od początku kwietnia przestał pełnić służbę, a oryginalny rozkaz, z którego powstała przeróbka, dotyczył szczepień na #COVID19 pic.twitter.com/xKxNihlsTS — Fakenews.pl (@fakenews_pl) May 4, 2022 5. května 2022



20:16 Největší světová společnost vyrábějící hnojiva varuje před narušením výživy plodin do roku 2023




Největší světová společnost vyrábějící hnojiva varuje před narušením výživy plodin do roku 2023
16:30 Zelenskyj pozval německé představitele do Kyjeva



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pozval německého kancléře Olafa Scholze a prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera na setkání do Kyjeva, cituje agentura AFP z prohlášení kanceláře německého prezidenta.



Zelenskij pozvání učinil během telefonického rozhovoru se Steinmeierem, během něhož „byly vyjasněny dřívější podrážděnosti“ a Steinmeier vyjádřil Ukrajině „solidaritu, respekt a podporu“.



Pozvání přichází tři týdny poté, co byl Steinmeier Kyjevem odmítnut kvůli úzkým ekonomickým vazbám Německa s Ruskem. Plánovaná návštěva německého prezidenta v ukrajinském hlavním městě byla na poslední chvíli zrušena.



11:59 Americká rozvědka pomáhá Ukrajině zabíjet nejvyšší ruské představitele, píše NYT



Podle zprávy deníku New York Times, která se odvolává na vysoké americké představitele, poskytly Spojené státy ukrajinským silám zpravodajské informace, které jim pomohly zaměřit se na ruské generály na Ukrajině a zabít je.



Podrobnosti o pohybech ruských vojsk a umístění jejich mobilních vojenských velitelství byly údajně součástí amerických zpravodajských informací a ukrajinské síly je využily při útocích, které vedly ke smrti ruských důstojníků.



Ukrajinští představitelé tvrdí, že v konfliktu bylo zabito 12 vrcholných ruských generálů, neboť se předpokládá, že nízká morálka ruských vojáků přiměla vyšší důstojníky přiblížit se k frontové linii.



Neupřesnili, kolika z těchto útoků asistovaly americké zpravodajské služby.



Mluvčí Bílého domu kritizoval článek v New York Times s tím, že jeho titulek je „zavádějící“ a „nezodpovědný“.



Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Adrienne Watsonová dodala, že USA poskytují Ukrajině zpravodajské informace z bojiště, aby „bránila svou zemi“, a to bez „úmyslu zabíjet ruské generály“.



10:24 Vlajky Ukrajiny, hákové kříže a protiruská hesla. Vandalové znesvětili vojenský hřbitov v nizozemském Nijmegenu.



Na hřbitově je pohřbeno 1,6 tisíce vojáků z Velké Británie, Kanady a Austrálie, kteří padli v Nizozemsku během druhé světové války.



Flags of Ukraine, swastikas and anti-Russian slogans. Vandals desecrated the Nijmegen military cemetery in the Netherlands. 1.6 thousand soldiers from Great Britain, Canada and Australia who died in the Netherlands during World War II are buried in the cemetery. pic.twitter.com/PlQeF46YW2 — Ines Astaroth (@Inkatonka) May 4, 2022 09:30 Americký generál varuje Kongres: Šance na válku mezi velmocemi se „zvyšují, nikoli snižují“ 




Americký generál varuje Kongres: Šance na válku mezi velmocemi se „zvyšují, nikoli snižují“ 
08:21 Zelenskyj nechce, aby se válka na Ukrajině stala zamrzlým konfliktem



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj „nehodlá souhlasit se zamrzlým konfliktem“ s Ruskem, uvedl ve svém videopříspěvku na summitu Rady generálních ředitelů Wall Street Journal.



Zmrazené konflikty jsou zóny přetrvávající nestability, z jejichž využívání ve svůj prospěch bylo již dříve obviňováno Rusko.



Podle Zelenského byly předchozí dohody s Ruskem, jako například dohody Minsk 1 a 2, jejichž cílem bylo ukončit konflikt v ukrajinské oblasti Donbas, Ruskem „porušeny“ a „nebyly myšleny vážně“.



„Ukrajina se do takové diplomatické bažiny rozhodně znovu nevydá,“ prohlásil Zelenskyj.



4. května 2022



20:17 Ukrajina tvrdí, že komunikace s uvězněnými bojovníky v Azovstalu přestala fungovat




Ukrajina tvrdí, že komunikace s uvězněnými bojovníky v Azovstalu přestala fungovat
18:35 Jaké jsou nové navrhované nové sankce EU?



Evropská unie představila plány na šesté kolo sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu.



Jejich součástí je zákaz dovozu ruské ropy do konce roku a odříznutí tří ruských státních vysílacích společností v EU.



Co se však stalo od dnešního rána, kdy byly návrhy představeny?



Plán stále vyžaduje souhlas všech 27 členských států EU – přičemž navrhovaný zákaz dovozu ropy je sporným bodem.



Podle tiskové agentury Reuters nedošlo k okamžité dohodě o opatřeních. Vyslanci EU se měli zítra sejít k dalším jednáním, uvedl jeden ze zdrojů.



Česká republika a Bulharsko jsou mezi zeměmi, které žádají o výjimky, aby se mohly případnému embargu přizpůsobit. Slovensko požádalo o tříleté přechodné období Maďarsko rovněž vyjádřilo pochybnosti a uvedlo, že mu není jasné, jak lze přechodného období dosáhnout



17:34 Biden říká, že válka na Ukrajině je dobrá pro americká pracovní místa




Biden říká, že válka na Ukrajině je dobrá pro americká pracovní místa
14:47 Zaútočíme na vozidla NATO převážející zbraně Ukrajině, varuje Rusko



Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve středu prohlásil, že ruská armáda bude považovat transport NATO převážející zbraně na Ukrajině za cíl, který je třeba zničit, píše Reuters.



Šojgu rovněž uvedl, že ukrajinští bojovníci, kteří se ukrývají v rozlehlém závodě Azovstal v Mariupolu, jsou drženi v zabezpečené blokádě poté, co prezident Vladimir Putin nařídil, aby byli hermeticky uzavřeni.



13:03 Finsko posílá vojenskou techniku ​​na východní hranici. Na železničních platformách kromě tanků Leopard existuje značné množství zařízení sovětské výroby: MTLB, BMP, KSHM 1V16.



FINLÀNDIA. Cada dia més a prop de la guerra. La mal anomenada „neutral“ transfereix equipament militar a frontera oriental. En plataformes ferroviaries a més tancs Leopard hi ha quantitat significativa d’equips de fabricació soviètica: MTLB, BMP, KSHM 1V16.. pic.twitter.com/TGKIjh9QI6 — JosepBastardas ☭ (@josepbastardas) May 3, 2022 12:30 Česká advokátka Hamplová o současné společenské situaci




Česká advokátka Hamplová o současné společenské situaci
11:23 Bělorusko spustilo nečekané cvičení armády



Bělorusko, blízký spojenec Ruska a severní soused Ukrajiny, zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení, které může být pro Ukrajinu důvodem k obavám.



Běloruské ministerstvo obrany uvedlo, že cvičení zahrnuje testování bojové připravenosti jeho armádních vozidel, ale dodalo, že cvičení nepředstavuje hrozbu pro sousedy.



Ukrajina však bude Bělorusko bedlivě sledovat. Když Rusko před několika týdny útočilo na sever Ukrajiny, včetně hlavního města Kyjeva, ukrajinští představitelé tvrdili, že některé rakety zřejmě přišly z běloruské strany hranice.



09:15 Nejméně tři ruské rakety zasáhly v úterý pozdě večer elektrické rozvodny v okolí západního města Lvov poblíž polských hranic.



Části města jsou bez proudu a vody v důsledku toho, co bylo považováno za útok na ukrajinskou železniční síť. Jakmile se zpráva rozšířila, lidé vybíhali do ulic.



Cruise missiles on Lvov substations which provide electricity for railways, in order to prevent the delivery of weapons from Poland. Awaiting Angelina Jolichenko production from Lvov. pic.twitter.com/qgU1v9hGDL — The War Flags – عبد القادر (@TheWarFlags) May 4, 2022 Earlier today Russia struck military infrastructure in Lvov, #Ukraine . Lvov/Lviv/Lemberg/Leopolis/Lwów is close to Poland. pic.twitter.com/dPoj7qRBmM — Darth Apu (@DarthApuReborn) May 4, 2022 Earlier today Lvov’s Mayor reported power outages due to Russia’s strikes on military and electrical infrastructure. #Ukraine L pic.twitter.com/Z8XAJvpXUb — Darth Apu (@DarthApuReborn) May 4, 2022 Earlier today Lvov’s Mayor reported power outages due to Russia’s strikes on military and electrical infrastructure. #Ukraine L pic.twitter.com/Z8XAJvpXUb — Darth Apu (@DarthApuReborn) May 4, 2022 08:30 Energetické sankce EU vůči Rusku jsou obtížně vyjednatelné



Očekává se, že EU ještě dnes představí nové sankce proti Rusku, včetně plánu na případný postupný odklon od ruské ropy.



To je velký krok vzhledem k tomu, kolik členských států je na tomto zdroji závislých. Celkově se blok spoléhá na Rusko při dovozu 26 % ropy.



Od začátku války již zaplatily Rusku za plyn a ropu více než 47 miliard liber (47,43 miliardy USD).



Německo uvedlo, že by se bez ruské ropy do konce roku 2022 obešlo. Státy EU se tento týden přetahovaly o to, jak ukončit svou závislost na Rusku.



Některé země – jako Maďarsko a Slovensko – jsou však na ruské ropě a plynu závislé mnohem více. Zejména Maďarsko se postavilo proti přísnějším energetickým sankcím vůči Rusku.







3. května 2022



18:40 Rusko musí ukončit ničivou agresi, uvedl Macron



Vraťme se k telefonátu mezi francouzským a ruským prezidentem Macronem, který se uskutečnil dnes.



Kancelář Emmanuela Macrona právě vydala prohlášení, v němž se uvádí, že francouzský vůdce v hovoru znovu zdůraznil „mimořádnou závažnost důsledků ruské agresivní války proti Ukrajině“ a obnovil svůj požadavek na příměří.



Macron rovněž vyjádřil své znepokojení nad situací v Donbasu a Mariupolu a vyzval Rusko, aby umožnilo pokračovat v evakuaci ze závodu Azovstal, uvedla kancelář francouzského prezidenta.



Vyzval Rusko, aby „dostálo svým povinnostem stálého člena Rady bezpečnosti a ukončilo tuto ničivou agresi“, uvádí se v prohlášení.



Macron čelil určité kritice za svou snahu udržovat s Kremlem otevřený dialog, když od začátku invaze absolvoval mnoho hodin telefonátů s Vladimirem Putinem.



O víkendu francouzský prezident hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.



14:04 Papež řekl, že nabídl Putinovi setkání



Papež František tvrdí, že nabídl cestu do Moskvy, aby se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jednal s ním o válce na Ukrajině, ale zatím se neozval.



Papež řekl italskému listu Corriere della Sera, že 20 dní po ruské invazi poslal do Kremlu vzkaz prostřednictvím nejvyššího vatikánského diplomata.



Je to poprvé od začátku války na Ukrajině před více než dvěma měsíci, kdy se pontifik zmínil o Rusku nebo veřejně jmenoval Putina.



Papež rovněž uvedl, že nedávno vedl čtyřicetiminutový přibližovací rozhovor s hlavou ruské pravoslavné církve. Patriarcha Kirill válku podporuje a prvních 20 minut hovoru strávil čtením všech zdůvodnění, řekl listu.



Patriarcha se nemůže proměnit v Putinova ministranta, řekl papež.



12:03 Macron a Putin spolu hovoří telefonicky



Podle kanceláře francouzského prezidenta bude Emmanuel Macron brzy telefonicky hovořit s Vladimirem Putinem – kolem poledne francouzského času.



Oba lídři spolu nemluvili od 29. března, do té doby však byli v pravidelném kontaktu. Macron si od té doby zajistil znovuzvolení francouzským prezidentem na druhé funkční období.



Jeho snaha udržovat otevřenou komunikaci s ruským lídrem vedla ke kritice některých domácích i zahraničních představitelů, včetně polského premiéra.



09:59 Chystá Polsko vojenskou operaci na Ukrajině?




Chystá Polsko vojenskou operaci na Ukrajině?
09:50 Zelenskyj říká, že Moskva zapomněla na lekce z 2. světové války



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělním nočním projevu obvinil Moskvu, že zapomněla na lekce z druhé světové války poté, co ruský ministr zahraničí prohlásil, že Adolf Hitler „měl židovskou krev“.



Sergej Lavrov se tímto komentářem snažil ospravedlnit ruské líčení Ukrajiny jako „nacistické “ – navzdory skutečnosti, že její prezident je Žid -, což vyvolalo odsouzení ze strany Izraele.



08:14 Chomsky: Trump je jediným západním politikem, který usiluje o ukončení války na Ukrajině




Chomsky: Trump je jediným západním politikem, který usiluje o ukončení války na Ukrajině
07:57 Rusko se může pokusit o anexi východoukrajinských regionů



Vysoce postavený americký představitel varoval, že Rusko se chystá uspořádat hlasování o nezávislosti na okupovaných územích na východě Ukrajiny – tento krok označil za podvod.



„Podle posledních zpráv se domníváme, že se Rusko pokusí připojit Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku k Rusku,“ uvedl Michael Carpenter, velvyslanec USA při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.



„Zprávy uvádějí, že Rusko plánuje zinscenovat referenda po připojení někdy v polovině května.“



Před „pseudoreferendy“ varoval prezident Zelenskyj již v minulosti.



Začátkem tohoto roku ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že uznává nezávislost dvou separatistických regionů.



21:47 Ruská televize: Británie může být „utopena v radioaktivním tsunami“




Ruská televize: Británie může být „utopena v radioaktivním tsunami“
19:44 Každý stát může přijít o ruský plyn, varuje EU



Komisařka EU pro energetiku Kadri Simsonová tvrdí, že rozhodnutí Gazpromu pozastavit dodávky plynu do Bulharska a Polska je „zlomovým bodem v současné krizi“ – a varuje, že „další na řadě může být kterýkoli stát“.



Simsonová hovořila po zasedání ministrů energetiky EU, kteří jednali o tom, jak by měla EU reagovat na oznámení Gazpromu z minulého týdne.



Podle komisařky pro energetiku sice dodávky plynu do Evropy nejsou bezprostředně ohroženy, ale vzhledem k nejistotě situace by členské státy měly modernizovat národní pohotovostní plány, vytvořit před zimou dostatečné zásoby plynu a diverzifikovat zdroje energie od ruských fosilních paliv.



Podle Simsonové zásoby plynu v současné době představují 32 % kapacity EU a jejich objem se zvyšuje.



17:59 Stovky lidí zůstávají uvězněny v ocelárně v jihoukrajinském městě Mariupol, i když ji v neděli opustila skupina evakuovaných osob.



16:50 Americký kongresman předložit rezoluci o použití americké armády na Ukrajině




Americký kongresman předložit rezoluci o použití americké armády na Ukrajině
16:48 Polský ministr pro klima vyzval k „okamžitým sankcím“ proti ruské ropě a plynu.



Anna Moskwa hovořila při příchodu na mimořádné zasedání ministrů energetiky EU v Bruselu.



13:14 „Nyní už nemůžou ukrást naše peníze.“  Lavrov popsal příběh s plynem a ropou




„Nyní už nemůžou ukrást naše peníze.“ Lavrov popsal příběh s plynem a ropou
13:12 Izrael zuří kvůli Lavrovovu tvrzení o Hitlerově „ částečném židovství“



V Izraeli se objevila zuřivá reakce poté, co ruský ministr zahraničí prohlásil, že nacistický vůdce Adolf Hitler „měl židovskou krev“. Sergej Lavrov toto tvrzení pronesl, když se snažil ospravedlnit ruskou invazi na Ukrajinu.



Na otázku v rozhovoru pro italskou televizi, jak může Rusko líčit Ukrajinu jako nacistickou zemi, když vlastní ukrajinský prezident je Žid, Lavrov odpověděl, že to není relevantní.



„Tato skutečnost nepopírá nacistické prvky na Ukrajině. Domnívám se, že Hitler měl také židovskou krev,“ řekl.



Jeho poznámky nahrávají neprokázanému historickému tvrzení, že Hitlerův dědeček z otcovy strany mohl být Žid. Za Hitlera nacistické Německo vyvraždilo v rámci holocaustu šest milionů Židů.



Izraelský ministr zahraničí označil Lavrovův výrok za „neodpustitelný a pobuřující… a také za strašlivý historický omyl“ a požadoval omluvu.



11:56 Ukrajina tvrdí, že dvě ruské lodě byly zasaženy dronem



Ukrajinský dron zničil dvě ruské hlídkové lodě v Černém moři, tvrdí šéf ukrajinské armády.



„Dvě ruské lodě třídy Raptor byly zničeny dnes za úsvitu poblíž ostrova Zmiinyi (Had),“ říká náčelník generálního štábu Valerij Zálužný.



Bayraktars Arbeit an russischen Raptor-Booten vor Island Zmijinyi. pic.twitter.com/aXtJuwofk0 — Deutscher Widerstand | Німецький Спротив (@DeutschSprotyv) May 2, 2022 Neověřené záběry z dronu, které zveřejnila ukrajinská armáda, zřejmě ukazují dvě lodě, které byly během hlídkování v Černém moři zasaženy raketami ze vzduchu.



Moskva na toto tvrzení zatím nereagovala.



10:04 Ruským Belgorodem zněly exploze



V pondělí v časných ranních hodinách došlo v ruském městě Belgorod, které leží severně od Ukrajiny, ke dvěma silným výbuchům, uvedl jeho gubernátor.



„Podle operačního štábu nedošlo k žádným škodám ani destrukcím. Nedošlo k žádným obětem,“ uvedl gubernátor Vjačeslav Gladkov na Telegramu.



Residents of Belgorod observed unusual activity in the sky tonight. An unidentified aircraft over Belgorod which seems to be at very high altitudes fired flares How is that even possible #Russian #Ukraine pic.twitter.com/cB8lNT5Dvr — The RAGE X (@theragex) May 2, 2022

08:20 Sachs: Velkou chybou USA je, že věří, že NATO porazí Rusko




Sachs: Velkou chybou USA je, že věří, že NATO porazí Rusko
08:18 Jak se zrodil legendární ukrajinský pilot „Duch z Kyjeva“



Ukrajinští stíhací piloti jsou v obrovské přesile proti Rusům a stali se legendárními – mimo jiné díky příběhu o údajném leteckém esu zvaném „Kyjevský duch“.



Tento hrdina měl sestřelil až 40 nepřátelských letadel – neuvěřitelný výkon v oblasti, kde Rusko ovládá oblohu.



Velení ukrajinského letectva však nyní na Facebooku varovalo, že „Duch z Kyjeva je superhrdina-legenda, jehož postavu vytvořili Ukrajinci!“.



„Žádáme ukrajinskou komunitu, aby nezanedbávala základní pravidla informační hygieny,“ uvádí se ve zprávě, která vyzývá lidi, aby „ověřovali zdroje informací, než je začnou šířit“.



Dřívější zprávy uváděly jméno esa jako 29letého majora Stepana Tarabalku. Úřady potvrdily, že byl 13. března zabit v boji a posmrtně vyznamenán medailí Hrdina Ukrajiny.



Nyní letectvo zdůrazňuje, že „Tarabalka není ‚Duch Kyjeva‘ a nezasáhl 40 letadel“.



NAČÍST PŘEDCHOZÍ DNY.
Článek ŽIVĚ: USA posílají na Ukrajinu dělostřelectvo a radary, řekl Biden se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden