Největší medvěd na Wall Street očekává, že akcie udělají něco, co ještě nikdy neudělaly
RSS

Největší medvěd na Wall Street očekává, že akcie udělají něco, co ještě nikdy neudělaly

Po několika týdnech neklidu, kdy akcie navzdory jeho medvědím prognózám prudce rostly, se v pondělí vrátil ke svým nejlepším výkonům Michael Wilson, stratég společnosti Morgan Stanley, který předpovídá zkázu a předpovídá, že současná tržní mdloba je jen začátkem dalšího poklesu. (Foto: Flickr)







Abychom byli spravedliví, není překvapením, že jeden z největších medvědů Wall Street předpovídá, že náběh od června do srpna nebyl ničím jiným než rallye na medvědím trhu; otázkou je, kde (a jak) vidí Wilson konec současného propadu.



Aby na tuto otázku odpověděl, Wilson ve středu v rozhovoru pro „Bloomberg Markets“ varoval investory, aby se připravili na další bolest, protože „americké akciové indexy ještě nedosáhly letošního dna“.



„Index obvykle padá jako poslední,“ řekl Wilson, který správně předpověděl letošní výprodej akcií, i když téměř všichni jeho kolegové očekávali, že S&P snadno poroste a udrží se nad úrovní 5 000 bodů . „Červen byl pravděpodobně minimem pro průměrné akcie, ale index se podle našeho názoru musí z těchto červnových minim ještě dostat.“



To je velmi pozoruhodné, protože jak jsme vysvětlovali před několika týdny, když S&P zopakoval více než 50 % poklesu z lednového rekordu na červnová medvědí minima, ještě nikdy se nestalo, že by se „rally na medvědím trhu“ odrazila nad 50 % fib a pak pokračovala k nižším minimům (i když, jak Michael Burry poznamenal minulý měsíc, jasně nesouhlasil s tím, že jde o něco víc než rally na medvědím trhu. Měl pravdu). Jak totiž ukazuje níže uvedená tabulka od Sama Stovalla z CFRA, index S&P nikdy v žádném ze 13 medvědích trhů po druhé světové válce nezaznamenal nižší minimum poté, co se zotavil z 50 % svého poklesu od vrcholu k vrcholu.



Jinými slovy, Wilson předpovídáním nových minim v letošním roce očekává, že S&P udělá něco, co ještě nikdy neudělal.



„Za scénář růstové recese nebo měkkého přistání považujeme hodnotu 3 400,“ poznamenal Wilson, což je paradoxně ještě býčí odhad než u Goldmanu, jehož hlavní akciový stratég David Kostin nedávno předpověděl, že v případě recese by S&P klesl až na 3 150 bodů. A přestože Goldman zatím recesi jako svůj základní scénář pro americkou ekonomiku nepředstavil, je jen otázkou času, kdy bude upíří chobotnice „donucena“ přiznat, že její cíl na konci roku ve výši 5 100 bodů, který stanovila ještě v únoru, byl ve skutečnosti jen jedním velkým vtipem a „protože trhy“, zmíněný cíl je ve skutečnosti o 2 000 bodů nižší.



Vrátíme-li se k Wilsonovi, stratég MS opakuje to, co řekl na začátku tohoto týdne, totiž že trendy v provozních maržích jsou horší, než se předpokládalo, přičemž očekává, že tento negativní směr bude pokračovat.



„Násobek P/E je špatný ne proto, že Fed bude jestřábí, ale proto, že akciový trh je příliš optimistický, pokud jde o výhled zisků,“ řekl Wilson a dodal, že „násobky začnou klesat s tím, jak se budou snižovat zisky, a pak někde uprostřed tohoto procesu snižování zisků trh dosáhne dna, a to podle nás pravděpodobně mezi zářím a prosincem“.



Na svém minimu v červnu se index S&P 500 obchodoval na 18násobku zisků, což je násobek, který překračuje nejnižší ocenění zaznamenané ve všech předchozích 11 medvědích cyklech od 50. let 20. století. Současný P/E indexu se pohybuje nad 19 body.



Mezitím, co se Fed nadále laserově zaměřuje na ekonomické údaje, Wilson si myslí, že centrální banka „bude vždycky pozdě z důvodu záměru“ , protože se spoléhá na dva nejvíce zpětně orientované údaje: údaje o trhu práce a inflaci.



„V době, kdy se trh práce rozpadne, je už pozdě,“ řekl, protože v té době už bude zřejmé, že se americká ekonomika nachází v recesi. „Fed je relevantní, ale myslím, že většinu bolesti Fedu jsme ocenili po prvním roce,“ dodal.



A konečně, ačkoli je Wilson ohledně většiny akcií spíše sklíčený – stejně jako Zerohedge – má slabost pro energetiku, a proto Wilson, jehož firma je vůči tomuto sektoru neutrální, navrhl podívat se na index S&P 500 bez tohoto odvětví.



„Když se daří energetice, obvykle to špatně dopadá na všechno ostatní,“ řekl a dodal, že divergence bude pokračovat. „Energetika je skutečně protikladem všeho ostatního.“



Uvidíme XOM 200, než bude vše řečeno a skončeno?



Zdroj: zerohedge.com
Článek Největší medvěd na Wall Street očekává, že akcie udělají něco, co ještě nikdy neudělaly se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden