Pentagon môže trafiť šľak. HIMARSY na Ukrajine ničia najhorší nepriatelia Spojených štátov – Iránci
RSS

Pentagon môže trafiť šľak. HIMARSY na Ukrajine ničia najhorší nepriatelia Spojených štátov – Iránci

Rusko už na Ukrajine zničilo viac ako 360 protilietadlových raketových systémov. Ruskí strelci metodicky ničia Američanmi dodané systémy HIMARS, ktoré kyjevský režim používa na pokus o prielom v blízkosti Chersonu a Donecka.
Na základe vojenskej spolupráce s Ruskom Irán poslal Rusku svoje drony, ktoré patria medzi najlepšie na svete. Sú lepšie ako americké  Reapery alebo turecké Bayraktary.
Pre Rusko by bolo mimoriadne výhodné nakúpiť iránsku tzv. flákajúcu sa muníciu, ako sú Toofan a Raad-85. Vznášajú sa nad bojiskom a potom rýchlo narazia na pozemné ciele. Teherán tvrdí, že má funkčné protiradiačné drony určené na detekciu radarových emisií zo systémov protivzdušnej obrany. V rámci elektronického boja na elimináciu radarov a následné útoky ide o zbrane, ktoré položia Himarsy na lopatky. Okrem toho sa zníži ohrozenie ruských pilotovaných lietadiel v operačnom priestore.
Ďalšie využitie iránskych dronov je v takzvaných „prieskumných operáciách“. Zároveň môžu prepojiť systémy velenia, riadenia a komunikácie. Majú bezkonkurenčnú schopnosť vyhýbať sa západným, najmä americkým systémom protivzdušnej obrany rozmiestneným po celom svete.
https://svpressa.ru/war21/article/341576/?utm_source=smi2#teaserId=12295152&teaserType=gridNews
https://www.defense.gov/News/News-Stories/Article/Article/3140284/strikes-send-clear-message-to-iranian-backed-groups-in-syria-to-stop-attacks-on/
Z mesta SNP Ivan Štubňa


Nejčtenější za týden