Američané cvičí ukrajinské vojáky v Německu
RSS

Američané cvičí ukrajinské vojáky v Německu

Americké ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že v Německu cvičí ukrajinské vojáky a pomáhá jim osvojit si moderní zbraňové systémy. (Foto: Flickr / ilustrační)







Co o výcvikovém programu víme?



„Dnes mohu oznámit, že Spojené státy zahájily výcvik ukrajinských ozbrojených sil v klíčových systémech v amerických vojenských zařízeních v Německu,“ uvedl na tiskové konferenci mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby.



Kirby uvedl, že výcvikový program probíhá v koordinaci s německou vládou.



„Jsme vděčni za pokračující podporu Německa,“ dodal Kirby.



Asi 50 Ukrajinců bylo vycvičeno v používání houfnice, zbraně s dlouhým dostřelem. Účastníci výcviku se také naučí používat radarové systémy a obrněná vozidla.



Floridská národní a ukrajinští stážisté



Kirby poznamenal, že „většinu“ výcviku má na starosti Floridská národní garda. Floridská národní garda cvičila ukrajinské síly před ruskou invazí na Ukrajinu koncem února.



„Nedávné setkání těchto příslušníků Floridské národní gardy s jejich ukrajinskými kolegy, jak nám bylo řečeno, bylo emotivní vzhledem k silným vazbám, které se vytvořily, když spolu žili a pracovali, než se jejich cesty v únoru dočasně rozdělily,“ řekl Kirby.



„[Ukrajinští záložníci] se v podstatě sami stanou instruktory, vrátí se na Ukrajinu a budou cvičit své kolegy,“ dodal později na tiskové konferenci.



Mluvčí Pentagonu uvedl, že výcvik ukrajinských sil probíhá i v jiných částech Evropy, ale místa neprozradil.



Americký prezident Joe Biden koncem března uvedl, že američtí vojáci cvičí ukrajinské síly v Polsku, ale tuto poznámku později vojenští představitelé odvolali.



Rusko varovalo západní země před vyzbrojováním ukrajinských sil. Rusko již dříve v březnu zaútočilo na výcvikové středisko NATO poblíž polských hranic, což byl ostrý vzkaz Západu.



Zdroj: dw.com
Článek Američané cvičí ukrajinské vojáky v Německu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden