Kdo je Liz Trussová, nová britská premiérka?
RSS

Kdo je Liz Trussová, nová britská premiérka?

O nové britské premiérce, která nastoupí na svůj post právě dnes, jste si mohli přečíst i v mainstreamu. Jenže tam se neuvádí tak úplně vše, neboť pro mainstream je samozřejmě ideální kandidátkou. Zaměřím se tedy především na to podstatné, pravděpodobně hlavní důvody, proč byla zvolena právě ona.
Již před časem jsem zde nastínila zásadní rozdíly obou kandidátů – nástupců za Borise Johnsona, kteří jsou něco jako „volba mezi cholerou a morem“. Oba jsou jen horší náhražkou mizerného, ovšem každý v trochu jiném stylu. Sunak byl zejména kandidátem WEF, jehož rodina se zabývá systémem sociálních kreditů, takže s ním by se vydala Velká Británie směrem k Velkému resetu zkratkou.
Trussová, bývalá ministryně zahraničí, byla jednou z hlavních odpůrkyň Brexitu v řadách konzervativců. Až do poslední chvíle stála na straně odpůrců Brexitu na všech akcích a demonstracích (po výsledku referenda ze dne na den obrátila). Je také velkou „jestřábkou“, něco ve stylu naší Černochové. Jisté tak je, že se nyní bude Velká Británie  na Ukrajině angažovat ještě víc než dosud. A nejspíš se totéž bude týkat i jakýchkoli jiných případných konfliktů.
Je také velkou odpůrkyní Číny, lze tedy očekávat, že i zde proběhne podobná akce směrem k Tchaj-wanu, jak jsme to nedávno mohli vidět v případě USA. Vztahy s Čínou se tak jistě nadále zhorší.
I když byla původně velkou zastánkyní EU, nyní (už jako ministryně zahraničí) byla v neustálém sporu s EU, zejména ohledně Bruselem nastaveným obchodním pravidlům pro Severní Irsko po Brexitu. Jenže paradoxně právě různé pobrexitové problémy mohou vést k tomu, že se bude snažit opět navrátit Británii do osidel EU. To je samozřejmě jen spekulace, ale je podezřelé, jak se z až fanatické zastánkyně členství v EU stala stoupenkyní Brexitu.
Trussová je navíc extrémně neoblíbená i u samotných Britů.   Pouze jeden ze sedmi lidí si myslí, že Trussová bude lepší premiérkou než Johnson, což odráží další nedávné průzkumy, které ukazují její nízkou popularitu. Občané jí většinou (zřejmě zcela právem) nevěří ani její sliby, že vyřeší energetickou krizi.
47letá Trussová získala 81 326 hlasů oproti s 60 399 hlasům pro bývalého ministra financí Rishiho Sunaka. Trussová se stane třetí premiérkou Spojeného království po Therese Mayové a Margaret Thatcherové.
Dnes Johnson přednese projev na rozloučenou v Downing Street. Poté formálně nabídne svou rezignaci královně Alžbětě II. a ta jmenuje Trussovou jeho nástupkyní v takzvaném „obřadu líbání rukou“. Trussová bude 15. premiérem od doby, kdy královna nastoupila na trůn.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek Kdo je Liz Trussová, nová britská premiérka? se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden