Shah z Rockefellerovy nadace vidí přicházet „masivní“ globální potravinovou krizi
RSS

Shah z Rockefellerovy nadace vidí přicházet „masivní“ globální potravinovou krizi

(Bloomberg) – Prezident Rockefellerovy nadace Rajiv Shah vyzval k odpuštění dluhů a poskytnutí mimořádné pomoci chudším zemím, aby se zabránilo „masivní a okamžité potravinové krizi“, která se v chudších zemích objevila po ruské invazi na Ukrajinu. (Foto: Flickr)







Válka ohrozila vývoz pšenice, kukuřice, slunečnicového oleje a dalších potravin z Ruska a Ukrajiny, které představují více než 10 % všech kalorií obchodovaných na celém světě, což zvyšuje ceny potravin v zemích s nízkými příjmy, které se již potýkají s pandemickými škodami na svých ekonomikách.



Spojené státy by měly vést úsilí o „plné financování“ Světového potravinového programu OSN a předzásobení nouzovými zásobami potravin v zemích, kde se očekává nedostatek potravin v příštích šesti měsících, uvedl Shah, bývalý administrátor americké Agentury pro mezinárodní rozvoj v době Obamovy vlády, v rozhovoru pro pořad „Balance of Power With David Westin“ televize Bloomberg.



„Tyto strategie se již dříve používaly a v minulosti fungovaly,“ řekl Shah.



Narušení celosvětových dodávek hnojiv způsobené válkou bude mít podle něj „ještě horší“ dopad na celosvětový hlad a sníží výnosy plodin v Africe a dalších částech rozvojového světa.



Shah také vyzval k odpuštění dluhů pro bojující země, aby mohly nakoupit hnojiva a potraviny pro své obyvatele za „peníze, které by jinak šly věřitelům v bohatém světě, včetně Světové banky“.



Zdroj: finance.yahoo.com
Článek Shah z Rockefellerovy nadace vidí přicházet „masivní“ globální potravinovou krizi se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden