Ve Švýcarsku bude hrozit vězení či peněžitý trest za překročení teploty povoleného vytápění
RSS

Ve Švýcarsku bude hrozit vězení či peněžitý trest za překročení teploty povoleného vytápění

V případě nouze platí pravidlo: méně topit. A pachatelé energetických trestných činů se musí třást. Porušovatelům nařízení o plynu hrozí tresty odnětí svobody a pokuty. (Foto: Flickr)







Pokud je v zimě plynu příliš málo, chce federální vláda zasáhnout. V budovách vytápěných plynem může být vnitřní teplota zvýšena maximálně na 19 stupňů. Teplou vodu lze ohřát pouze na 60 stupňů. Sálavá topidla nebo teplovzdušné stany by byly zakázány. Sauny a bazény by musely zůstat studené.



Ale je to ještě horší: kdo poruší předpisy, může být odsouzen k trestu odnětí svobody nebo pokutě. V případě úmyslného jednání hrozí trest odnětí svobody až na tři roky nebo pokuta. I za nedbalostní porušení opatření je možné uložit pokutu až do výše 180 denních sazeb.



To je stanoveno ve spolkovém zákoně o národním hospodářství, na který se Spolkové ministerstvo hospodářství (EAER) v oficiálním dokumentu výslovně odvolává.




Je to tady: Navrhujeme povinné snížení spotřeby elektřiny v EU, uvedla der Leyenová
„Porušení národního zákona o dodávkách elektřiny je vždy přestupkem nebo v některých případech dokonce trestným činem a kantony je musí stíhat z moci úřední,“ vysvětluje Markus Spörndli, mluvčí Spolkového ministerstva hospodářství a energetiky. Zákon proto „neposkytuje žádný základ pro správní pokuty“.



Pokuty však nemusí být vyšší než peněžité tresty a může se jimi zabývat státní zastupitelství, říká Spörndli. Například denní sazba za pokuty činí obvykle nejméně 30 franků a nejvýše 3000 franků. „Počet denních trestů se určuje podle zavinění,“ pokračuje Spörndli. Výše denního trestu se určuje podle osobních a ekonomických poměrů pachatele.



Nebude se však konat žádný rozsáhlý hon na pachatele energetických přestupků. „Nejsme policejní stát,“ prohlásil minulou středu na mediální konferenci Spolkové rady ministr hospodářství Guy Parmelin (62).



„Policie neobchází všechny domy, ale může provádět selektivní kontroly,“ řekl Parmelin. Existují také předpisy v jiných oblastech, které nejsou průběžně kontrolovány.




Erdogan: Za energetickou krizi v Evropě mohou protiruské sankce EU
„Návrhy vyhlášek vycházejí především z toho, že naprostá většina obyvatelstva dodržuje zákony,“ zdůraznil Spörndli.



Ale ani v tomto případě není kontrola vyloučena – například v případě, že vás udá naštvaný soused nebo příliš horlivý šerif ze sousedství. Gfrörli, který se zahřeje na 20 místo 19 stupňů, musí počítat s pokutou. Spörndli to potvrzuje – přinejmenším „pokud byl trestný čin oznámen a kontrolován a mohl být následně prokázán“.



Federální vláda si je však dobře vědoma, že se pohybuje v šedé zóně. Otázka, zda bylo měření provedeno na správném místě – vnější stěna bývá chladnější než vnitřní stěna – by mohla být předmětem soudního řízení.



A pokud jde o zákaz vytápění nevyužívaných budov, Spolkové ministerstvo hospodářství a energetiky ve svém vysvětlení uvádí, že je „velmi obtížné podrobněji a především přesněji definovat kritérium ‚nevyužívané'“. Pokud lze smysluplně vymezit hranici mezi užíváním a neužíváním.




Salvini: „Ukončete energetické sankce proti Rusku, protože jsme na kolenou“
Pro kantony, které musí kontrolovat dodržování zákazů, je to ještě větší výzva. Šéf policie Fredy Fässler (63) již apeloval na spolkovou vládu, aby „nařizovala pouze opatření, která lze provést a především kontrolovat“.



K tomu, zda nyní předložená nařízení toto přání splní, nechce kantonální vláda St. Gallenu nic konkrétního říci s odkazem na probíhající konzultace.



Vzhledem k platným trestním ustanovením by se do případu muselo zapojit i státní zastupitelství nebo dokonce soud.



„Zde vyvstává otázka, zda místo nákladného trestního řízení nejsou správným prostředkem prosté správní pokuty, jako tomu bylo v případě krize společnosti covid-19,“ říká Fässler. „Určitě to budeme muset probrat.“



Kantony mají nyní čas do 22. září, aby předložily své připomínky a návrhy.



Zdroj: blick.ch




Macron označil Česko, Polsko a další státy za „nejválečnější země, které riskují rozšíření konfliktu“ 
Článek Ve Švýcarsku bude hrozit vězení či peněžitý trest za překročení teploty povoleného vytápění se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden