Trussová chce rozmanitý kabinet – na nejvyšších postech nebude ani jeden bílý muž
RSS

Trussová chce rozmanitý kabinet – na nejvyšších postech nebude ani jeden bílý muž

Nová britská premiérka, u občanů neoblíbená, již plně najíždí na politiku, kterou podporuje i EU.  A to nejen ohledně svého válečného štváčství, kdy se neostýchala naznačit, že by se neobávala ani použití jaderných zbraní proti Rusku.
Nikdo nyní neví, co od ní očekávat, je dost dobře možné, že by mohla náhle otočit a vrátit se k jejímu původnímu názoru na Brexit. Patřila totiž k nejfanatičtějším zastáncům setrvání Británie v EU, aby záhy po referendu o Brexitu otočila. Jenže zdá se, že i další názory po svém zvolení poněkud „přehodnotila.“ Každopádně politika Trussové bude velmi podobná politice Bidenových USA nebo EU…
Nová britsk á premiérka Liz Trussová si vybrala kabinet, kde poprvé v historii nebude bílý muž  zastávat ani jednu ze čtyř nejdůležitějších ministerských pozic v zemi.
Trussová jmenovala Kwasi Kwartenga – jehož rodiče přišli z Ghany v roce 1960 – prvním britským černošským ministrem financí, zatímco James Cleverly je prvním britským černošským ministrem zahraničí.
Cleverly, jehož matka pochází ze Sierry Leone a jehož otec je běloch, v minulosti mluvil o tom, že je šikanován jako dítě smíšené rasy a řekl, že strana musí udělat více, aby přilákala černé voliče.
Suella Bravermanová, jejíž rodiče přišli do Británie z Keni a Mauricia před šesti desítkami let, nahradí Priti Patelovou ve funkci druhé ministryně vnitra pro etnické menšiny nebo ministryně vnitra, kde bude zodpovědná za policii a imigraci.
Rostoucí rozmanitost je částečně způsobena nárůstem Konzervativní strany v posledních letech, která představila rozmanitější skupinu kandidátů do parlamentu.
Ještě před několika desítkami let se britské vlády skládaly převážně z bílých mužů. Teprve v roce 2002 jmenovala Británie svého prvního ministra z etnické menšiny, když byl Paul Boateng jmenován  ministrem financí.
Rishi Sunak, jehož rodiče pocházejí z Indie, byl Kwartengovým předchůdcem v oblasti financí.
„Politika udávala tón. Nyní s touto rozmanitostí zacházíme jako s normální,“ řekl Sunder Katwala, ředitel nestranického think tanku British Future, který se zaměřuje na migraci a identitu. „Tempo změn je mimořádné.“
Horní vrstvy obchodu, soudnictví, státní správy a armády jsou však stále převážně bílé.
A navzdory kampani strany za rozmanitost tvoří ženy pouze čtvrtinu konzervativních poslanců a 6 % menšin.
I ohledně migrace se zdá, že bude politika Trussové blízká politice EU, neboť odmítá předchozím kabinetem navržený zákon, podle něhož by bylo možné – i přes odpor ESLP – převážet žadatele o azyl do Rwandy. Vše sice bylo dohodnuto s rwandskou vládou, Trussová však nyní celý návrh smetla ze stolu.
Britská vláda předložila 22. června v parlamentu návrh zákona, který by jí umožnil ignorovat některé příkazy Evropského soudu pro lidská práva poté, co tento orgán zablokoval vyhoštění migrantů do Rwandy.
Jako jurisdikce Rady Evropy dohlížející na dodržování Evropské úmluvy o lidských právech se soud postavil proti kontroverzní deportaci migrantů, kteří nelegálně přiletěli do Spojeného království, do Rwandy a krátce před startem z britské vojenské základny 14. června nepropustil speciálně pronajaté letadlo.
ESLP se sídlem ve Štrasburku měl za to, že britská justice musí před zahájením vyhoštění podrobně přezkoumat zákonnost těchto transportů.
Po tomto rozhodnutí vláda zopakovala svůj záměr reformovat legislativu v oblasti lidských práv a  představila novou „Listinu práv“, která by zajistila, že vláda bude moci ignorovat taková rozhodnutí ESLP. „Tato Listina práv posílí naši britskou tradici svobody a zároveň do systému vnese zdravou dávku zdravého rozumu,“ řekl ministr spravedlnosti Dominic Raab. Nahradila by zákon o lidských právech, který začleňuje Evropskou úmluvu o lidských právech do britského práva.
Po jmenování Trussové však byl nyní návrh pozastaven. Trussová přitom tvrdila, že nastolí tvrdou migrační politiku, zatím se však zdá, že to bude přesně naopak…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Trussová chce rozmanitý kabinet – na nejvyšších postech nebude ani jeden bílý muž se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden