CELOEVROPSKÉ ŘEŠENÍ? CO TO JE?
RSS

CELOEVROPSKÉ ŘEŠENÍ? CO TO JE?



Zcela  impotentní pětihlavá  saň  vynalezla  novou  mantru.  Prostě nové písmo svaté – CELOEVROPSKÉ  ŘEŠENÍ!  Míněno  zkrocení cen  energií!  Něco vynalézt  už opravdu museli.  V situaci kdy  burzovní cena  elektřiny  překročila  1000 Euro MWh  –  jak  jsem  psal už v  závěru minulého týdne  – pro nás  koncové spotřebitele  s daněmi  a  všemi poplatky  bratru nějakých 35 000 za  tu megawattku,  pak i  ignorant  typu  Fiala  nebo  netáhlo jako Síkela, podle nějž stát není od  toho, aby  občanům  něco, ohledně  životního standardu, garantoval, náhle  chápou, že  jako malér!! A  obrovský.

Kdepak jsou  ty  březnové dny,  kdy Fiala se Síkelou a ostatními vládními pupíky  hýřili do kamer úsměvy, jak prý je Česká republika bezvadně připravena na všechna možná Putinova protivenství, včetně přerušení dodávek plynu a ropy????  A kdepak  ještě  začátek tohoto měsíce, kdy  všechny  ujišťovali,  že plynu  je  dost,  elektřiny  také?

Dnes  čteme, slyšíme od ministra  zdravotnictví, megazoufalce  Válka,  že  fakultní nemocnice nemají uzavřené smlouvy  s dodavateli  energií na příští rok   a že když se tak rychle  nestane, přes  gesci ministerstva průmyslu Síkely, tak on podá  rezignaci, protože  za  téhle konstelace   ministrem  být  nehodlá, stejně  to má  Správa  železniční dopravní cesty, prý největší spotřebitel  elektřiny  v  ČR – také  je bez dodavatele!!!!, Stejně hovoří  krajští  hejtmani o  zařízeních  pod jejich kuratelou,  vysoké školy  se připravují  na  zahájení  distanční výuky, protože  nemají  na  energie, průmysl bije na poplach, že  hrozí  řetězové  krachy  firem, jestli  vláda rychle něco nepodnikne.atd. atd. atd.
Fialovi zdá se, alespoň  dle  pondělních Televizních novin na  ČT  totálně  zamrznul jeho obligatorní úsměv. Síkela  se  sice tvářil stejně  urputně  jako vždycky, ale vypadlo  z něj, ostatně jako  z Fialy, úplně  stejné nic  jako před  tím.
Prostě  průšvih je  tady  s plnou parádou. Tak ti  dva, plus  další stejný do borec do party  -Jurečka mají  tu novou mantru  –  celoevropské  řešení!   To prý  je  kladivo  na  na  Putina,  omlouvám se, na  ty  prý nehorázné  ceny  energií.
Tak celoevropské  řešení….. To jediné  prý  zastropuje  zešílené ceny  energií.
Než  budu pokračovat  – napadlo mne  jen tak  ťuknout, co Kosa psala  na  tohle  téma  v březnu….
První, co na mne  vyskočilo,  bylo tohle:
Flash -konečně víme, jak je Fialaland připaven na ukončení dodávek plynu z Ruska. Přesně tak, jak jsme tušili!!! DOPLNĚNO!!!!
Ne, nedávám  to sem, abych se  sebeméně  chlubil.  Plyn  byl jasný  malér  už  tenkrát – PŘED PÚL ROKEM!!!!!  Zkuste  do  toho tehdejšího článku juknout.  A porovnejte  tehdejší  pozici  Fialy, Síkely a Jurečky  s tou  jejich dnešní! Schválně! Uvidíte, co  těch 180 dělali a  udělali!!!!  Pokud  říkáte, že kulové s přehazovačkou, pak máte pravdu!
Jen navíc to, že  teď už  vedle plynu  zjevně  nemají  ani  elektřinu, kterou  si tady, na  obyvatele, vyrábíme  nejvíce v celé  EU  a vyvážíme  ji ve  velkém!!!! Tak už není  ani ta a  když, tak  za nesmyslné ceny!  Takhle  to za ten půlrok dopracovali!!! A  my s nimi!
Takže  se  z  toho zkouší  vylhat – prý je potřeba  celoevropské  řešení!!!!  To nás  zachrání!!! A ještě  v neděli se  troštovali, že jako  v pondělí, t.j. včera, přijede do Práglu německý  kancléř, řečeno slovy   exukrajinského  velvyslance  v Německu  – jítrnice  Scholz a  s tím prý to Fiala  pořeší… To prý bude základ  toho celoevropského řešení.
A  výsledek?  No Scholz  zkontroloval Goldene Stadt z Kramářovy  vily, potřásl si  před kamerami  s  ignorantem  Fialou  rukou, pak  dal hodinový  projev  v Karolinu, což byl  další  povšechný,  nic  neříkající papalášský  blábol viz:
SCHOLZOVO POSELSTVÍ Z PRAHY: EU MUSÍ BÝT ROZHODNĚJŠÍ A SAMOSTATNĚJŠÍ
a  nasedl  do tryskáče, vypustil další  mohutnou  uhlíkovou stopu a  mazal zpět  do Fotrlandu.
A  Fiala  musel nakonec  do kamer  přiznat,  že  jako  s Německem jsme  sice  jedna duše jedno tělo,  ale  energetiku vidíme každý jinak.  Ale  všechno je prý na nejlepší cestě,  Němci prý  nám přenechají  nějakou kapacitu  na  svém novém LNG  terminálu, ale  zastropování cen  elektřiny?  Tak to  ne!  To  néééééééééééé!
O tom, že  by se  zrušily  emisní povolenky, tak  o  něčem tak kacířském  si  hlavní  hlava  pětihlavé saně  zřejmě  ani netroufl špitnout. Zatímco  Scholz  bez obalu oznámil,  že  právu  veta  v EU musí  být zatnut  tipec!
Ale  Fiala  je  nakonec  spokojen.  Prý  na jaře  ještě nikdo  na  velkém  potlachu  papalášů EU  nechtěl ani slyšet  o nějakém celoevropském  cenovém deklu, ale  nyní prý  už je  to jinak.  Nesdělil ovšem jak. A  intervjůk  nesebral odvahu se  zeptat, jak to tedy  je, když německá  jitrnice, omlouvám se  – německý  kancléř  to u  elektřiny  vidí  jinak?  Snad prý  ani necítí  nutnost  rozpojení  závislosti  cen elektřiny  a  cenách plynu!!!!!
Ale  Jurečka  už o víkendu konstatoval, že  jestli jako nebude to celoevropské  řešení, tak vláda  má  připraveno nějaké to ryze  národní. Ale prý musíme počkat, protože  to celoevropské  je tím pravým ořechovým!!!
Nechápu, nerozumím!!!! Proč  čekat?  Nač  čekat?  Zejména  jestli by opravdu  měli cosi vymyšleno vlastního? Až se zhroutí  průmysl? Až vypukne  lidová  vzpoura  jako na Ceylonu?  Až zdivočelý a zoufalý  dav  začne  rabovat?  Až  vypukne  masová  nezaměstnanost? Prostě  až  republiku  zaplaví vlna  tekutého hněvu?
Nikoli včera, ale před  tím půl rokem bylo pozdě!!!!
Mimochodem, rád  bych znal bližší kontury  toho celoevropské  řešení, toho, celoevropského  zastropování  cen!!!!  Detaily prosím!
Jediné, co z nich vypadlo  je ono oddělení  cen  plynu od  cen  elektřiny.  A víte  jak  jsou obě  energie  propojeny? Tak, že  na  už proslulé  burze  v Lipsku  cenu nestanovuje, tak jako na jiných burzách  nejlacinější nabídka  elektřiny, nýbrž ta úplně nejdražší!!! Což je  dnes  proud  ze špičkovacích  plynových elektráren!!!! Protože  je drahý plyn!  A  to prý se musí  zrušit! tady  je  ta  žába  na prameni, co ničí  naše  zářné  zítřky!
Netuším, jak tenhle  nesmysl vznikl. Každý  velkoproducent  elektřiny, který prodává přes  burzu  má  několik, či spíše  mnoho elektráren. S  různou kapacitou a především nákladovou  cenou, za niž  produkují. Pro jeho  ekonomickou  bilanci  je ovšem rozhodující  klíčový  faktor – za kolik  v celkovém  mixu  vyrobí a  za kolik ten mix  prodá!    Nic  jiného ho nemusí  zajímat. Špičkovací  zdroje  jsou  nasazeny  tehdy, když  přijde náraz  velkého odběru, aby  nedošlo k blackoutu. Takže  jejich  provoz je  drahý. Ale  takto vyrobená  elektřina  se také velmi draze prodává. Takže není sebemenší  ekonomický  důvod, aby  tahle  elektřina  stanovovala  cenu na  burze v každém okamžiku!!!!!
Opravdu netuším, jak tenhle  šílený princip  byl do  obchodování  v Lipsku  ukotven. Přijdu ovšem s  vlastní  hypotézou, která mi přijde nanejvýše pravděpodobná  – zkrátka za  vším hledej  green  deal!!!!
Odbočím . K  emisním povolenkám.  Elektřina  z obnovitelných  zdrojů  -ať  už  větru nebo  slunce  je jednak nespolehlivá a jednak  velmi drahá. Aby  ji vůbec  trh vzal, tak  megahlavy  z Bruselu vymysleli  emisní povolenky. Které  si museli  povinně  zakoupit  vždycky  všichni producenti elektřiny  z uhlí, ropy, plynu.  Protože  prý  znečišťují. Pravý  důvod  byl  zatížit  je  speciální  daní, aby  byla uměle  zdražena jejich  výroba a  tím se snížil cenový  gap  vůči  obnovitelným drahým  zdrojům
A podobně  je to, dle mého názoru s  tím úzusem, že  cena  burzy  je cena  proudu  z nejdražšího zdroje  v soustavě!!!!! To  původně  zřejmě  byly  opět  soláry  a větrníky. Řekl bych.  A jestli se pletu, a  jsou to od  začátku  ty  špičkovací plynovky,  pak ležím zase správně!!! Už jsme  si řekli, že  elektřina  obnovitelného původu je prostě  výrazně  dražší než ta konvenční.  Jenže  je  také mimořádně nestabilní!!! Ani Timmermans s  Leyenovou  a  celým  europarlamentem  nedokáží poručit  ani slunci, ani mrakům ani větru. Ačkoliv oni jsou přesvědčeni  o pravém opaku. Prostě  když se zatáhne nebo přestane  foukat nebo obojí najednou, musí za  vypadlý  výkon bleskem zaskočit  jiný a  velký.  Jaderky  se k něčemu takovému  nehodí  naprosto  vůbec, tam je  najížděcí  cyklus  v  řádu  mnoha  dnů.  Uhelky  jen tehdy, kdy  jsou  v tzv. teplé rezervě – tedy  pod kotly  se topí, pára je k dispozici, ale místo aby  se  pustila na  turbínu  tak  syčí  do prázdna. Neekonomické,neekologické.  Takže  na  špičkování jsou plynovky!!!!  A  tudíž  jejich cena  propisuje  burzu!
Prostě  všude na burze čehokoliv  platí nejnižší cena,  jen  v Lipsku  díky  green dealovým pomatencům  ta úplně nejvyšší. Takže  megawattka  pro  nás  za  35 litránků!!!  A  Fiala  to chce  řešit  celoevropsky. Ačkoliv  na  to měl nejméně  6 měsíců!!!!! Tak teď  to vyřídí v několika dnech??? Tůdle  nůdle!
Každý  z papalášů, až se konečně  sejdou, bude mít  svoje priority a  svoje  zájmy!  Co je mu do toho, co trápí  jiný  stát? Tedy pokud  to není Ukrajina! to potom prrrrrrrrr!
Fakt si neumím  to  celoevropské  zastropování  cen  představit!!!!  Ani trochu!  No však on,  český  prémiový  ignorant, omlouvám se – ignorantnský premier  se také nechal  slyšet, že  jako je potřeba  zastropovat ceny  plynu pro plynové elektrárny  a bude!!!!!
Zkrátka  vymysleli  trik, někdo by mohl říci  – podvod!   Vše zůstane  při starém.  Emisní povolenky, nesmyslné  určování cen  elektřiny,  rozhodujícím  faktorem bude i nadále  cena  produkce  na špičkovacích  plynovkách, ale  když  jim uměle  stlačíme  cenu plynu , který spalují. o světelné  roky  od  té reálné  na burze  v Rotterdamu, momentálně  350Eur  za MWh , třeba  jen  na  60 Eur/MWh tak  se podle  daných vzorců  cena proudu  vrátí  k  ideálním předválečným hodnotám!!!  A  klídek!!! A už  jsem  slyšel opět na  ČT  jakéhosi  boryše,  že  tohle  vytře Putinovi zrak. To prý  si  v klidu můžeme  dovolit  zadotovat!!!  Protože  úžasně  ušetříme!
No, kdyby  ten trik, v podstatě  účetní  trik, ale  daleko  více  – podvod- klapnul. Putinovi to  bude šuma  fuk! On neprodává proud  nýbrž  plyn!Jeho zajímá  těch  350 Eur /MWh  na plynu.
Jsem zvědav  jak  Fialovi ta jeho nová mantra vyjde. Nejspíš  jako vždycky.
Ale ona  Evropa  stejně  bude mít  hlavu  v pejru.  Opravdu hrozí  ty řetězové  bankroty. Opravdu  se  můžeme  dočkat  sociálních nepokojů v  rozsahu, o nichž  se nám  nyní ještě  ani nezdá!  Napříč  Evropou!  Varuji před  tím!!  Teď  a tady!  Dokud  snad  je  čas.   Nepochybuji, že  jestli se tak stane a ony mi  ve velkém ty předpovědi vychází, zejména ty úplně nejtemnější, pak nepochybně, ti, co by to zavinili  označí  za  viníka  Putlera  a jeho přisluhovače, co to jako  rozdmychali. A nastartují na ně hon. Proto  varuji dnes, kdy prokazatelně  tady  nic podobného neexistuje.
A chci  se zeptat  těch  našich  úžasných, neomylných, vševědoucích a nedostižných papalášů:
1. Opravdu si myslíte,  že  současnou  energetickou krizi lze  uspokojivě  vyřešit  bez  rychlého, nejlépe  okamžitého ukončení  války  na Ukrajině?
2. Vážně  tu  energetickou krizi  vyřešíme  než  nějakého  rozumného zaranžování  vztahů s  Ruskem a jejich  normalizace?
Zdroj




Nejčtenější za týden