Žádná ekonomika nemůže běžet bez energie – německé společnosti varují před katastrofou výpadku plynu a elektřiny
RSS

Žádná ekonomika nemůže běžet bez energie – německé společnosti varují před katastrofou výpadku plynu a elektřiny

„Každý den slyšíme nouzová volání od společností, že jsou před zastavením výroby,“ řekl prezident Centrální asociace německých řemeslníků.
Německé společnosti se čím dál více nemohou na trhu dostat k dodávkám energií a energie vysychá, německá ekonomika se prostě zastaví, tvrdí Asociace německých komor průmyslu a obchodu (DIHK).
„Více a více společností nám říká, že už nemají žádné smlouvy na dodávky elektřiny a plynu. Kohout se zavřel v nejvýstižnějším smyslu tohoto slova,“ řekl RND newsroom prezident DIHK Peter Adrian. „Ale bez energie žádná ekonomika běžet nemůže.“
Navíc ceny energií dosáhly výšek, které ohrožují existenci mnoha společností. Jen tento týden německá společnost výroby toaletního papíru Hakle podala návrh na insolvenci, kdy vlastníci jako primární příčinu uvádí neudržitelné náklady na energie a materiály. Mezitím Wall Street Journal referuje, že evropský ocelářský průmysl, který k provozu potřebuje ohromná množství levného zemního plynu, omezuje výrobu a potýká se se závažnými finančními těžkostmi. Další sektory, jako chemická výroba, zemědělství a automatizace se potýkají s bezprecedentními těžkostmi, jelikož energetická krize dále drtí Evropu.
Úpění o pomoc se v kdysi prosperující německé ekonomice teď ozývá od vůdců businessu, asociací i spotřebitelů, kdy Federace německých průmyslů (BDI) také varovala před vlnou bankrotů v důsledku inflace energetických nákladů. Nová analýza od BDI konstatuje, že to je pro 58 procent společností těžký problém a 34 procent si myslí, že v současné krizi jde o přežití. Německo však není žádnou výjimkou, kdy varování z Británie ukazují, že šesti z deseti výrobních společností kvůli energetické krizi hrozí zavření.
Některé německé společnosti ve snaze přežít v čím dál nepřátelštějším prostředí tvrdí, že se shání po možnosti přestěhovat výrobu do zámoří.
Téměř každá desátá společnost už výrobu buď omezila, nebo přerušila, kdy každá čtvrtá společnosti uvažuje o přemístění části společnosti nebo části výroby a pracovních míst do zahraničí, kde jsou náklady často nižší než v Německu nebo to už dělá.
Tato situace také přichází na živnostníky.
„V živnostech máme kvůli energetické krizi vlnu valících se insolvencí,“ řekl Rheinische Post prezident Centrální asociace německých řemeslníků Hans Peter Wollseifer. „Každý den dostáváme nouzová volání od společností, které jsou před odstavení výroby, protože už nemohou platit nesmírně zvýšené účty za elektřinu.“
Ač pro mnohé německé podniky představovala pandemie koronaviru těžkou hrozbu, tak se čeká, že propad kvůli energetické krizi bude daleko horší. Také vlády a centrální bankéři jsou v možnosti politických voleb omezení. Na rozdíl od koronavirové krize už nemohou sypat stovky miliard do stimulů k řešení tohoto problému, jelikož by to nejspíš hrozně zvýšilo už tak vysokou inflaci.
Avšak přes poplašné zvonění existují zatím určité projevy toho, že německá ekonomika se přes různé ekonomické hrozby drží. Počet insolvencí byl v červnu pořád stabilní, tvrdí Halle institut pro ekonomický výzkum (IWH).
„I přes energetickou krizi, problémy s dodavatelskými řetězci a postupný útlum pomoci s Koronou je situace v insolvencích pořád příjemně robustní,“ řekl expert IWH Steffen Müller. V červnu 709 partnerství a korporací podalo insolvenční návrh, což je pořád pod předchozími měsíci a ve skutečnosti téměř to samé číslo jako v červnu 2021. Müller řekl, že neočekává zvýšení počtu ani v červenci a srpnu.
Na horizontu je však řada hrozeb včetně rostoucích úrokových sazeb, cen energií a zvýšení minimální mzdy od října na 12 €.
September 08, 2022
editor:  REMIX NEWS
author:  JOHN CODY

Už i Německo je skeptické k zastropení cen zemního plynu

Salvini zuří: Energetické sankce proti Rusku nás sráží na kolena

Evropa nemá za ruský plyn žádnou skutečnou alternativu, říká bývalý viceprezident Aramco
Zdroj: https://rmx.news/article/without-energy-no-economy-can-run-german-companies-warning-they-have-no-electricity-contract-could-signal-disaster/


Nejčtenější za týden