Potravinová krize: Indie omezuje vývoz rýže
RSS

Potravinová krize: Indie omezuje vývoz rýže

Možná jste také zaznamenali, jak raketově se zvedla cena rýže, která se samozřejmě dováží z asijských zemí. Nyní se zdá, že této komodity bude zase o něco méně, čímž její cena ještě poroste. Brzy se tak může stát z levné a oblíbené přílohy jen občasný luxus. Obzvlášť pak, pokud její vývoz omezí po vzoru Indie i další asijské země.
Vlny veder a sucha ovlivnily sklizeň rýže v Indii. Nové Dillí nyní zavedlo vývozní omezení, aby mohlo i nadále garantovat domácí dodávky. Ceny na světovém trhu již rostou.
Indie je jedním z předních vývozců rýže, základní potraviny ve velké části Asie. Vlny veder a sucha posledních měsíců však vážně ovlivnily sklizeň rýže, což přinutilo vládu v Novém Dillí zavést omezení vývozu. Informuje o tom finanční zpravodajská služba Bloomberg.  Indická vláda uvalila 20procentní clo na zásilky bílé a hnědé rýže a zakázala prodej zlomkové rýže do zahraničí.  Podle výpočtů agentury  Bloomberg  se omezení vztahují na zhruba 60 procent celkového exportu rýže v zemi.
Vzhledem k tomu, že Indie je zodpovědná za přibližně 40 procent světového obchodu s rýží, vyvíjejí tato exportní omezení velký tlak na potravinovou bezpečnost v mnoha zemích regionu.  Zejména s ohledem na to, že Indie  loni vyvezla 21,4 milionu tun rýže, což odpovídalo nárůstu o 46 procent ve srovnání s rokem 2020, což zajistilo stabilizaci cen. Hlavními odběrateli byly Bangladéš, Nepál, Benin a Čína.
Indie již dříve omezila vývoz pšenice a cukru, aby zabránila příliš prudkému růstu cen v důsledku nedostatku domácích dodávek.  Zabezpečení dodávek pro vlastní občany je pro indické vedení zásadní. Chudí lidé si totiž nemohou dovolit drahé základní potraviny a pokud by ceny příliš vzrostly, vedlo by to k nepokojům a protestům, které ohrožují politickou stabilitu země. Exportní omezení by však mohla vést k rostoucím nepokojům v jiných zemích, protože nabídka rýže klesá a ceny rostou.
K uvedenému jen dodávám, že některé evropské země si podobně pojistily i úrodu pšenice pro vlastní trh, ale třeba i doma vyrobenou elektřinu. Jaký to rozdíl od našich dosavadních vlád, které vždy zastupovaly především cizí zájmy!
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Potravinová krize: Indie omezuje vývoz rýže se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden