Kritik Zelenského zatčen ve Španělsku na příkaz ukrajinské vlády
RSS

Kritik Zelenského zatčen ve Španělsku na příkaz ukrajinské vlády

Populární youtuber a kritik prezidenta Zelenského byl na příkaz ukrajinské vlády zatčen ve Španělsku na základě obvinění z vlastizrady a hrozí mu vydání, přestože veřejně odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu. (Foto: Youtube)







Anatolij Šarij, který má téměř 3 miliony odběratelů na YouTubu, byl podle ukrajinské bezpečnostní služby (SBU) zadržen na základě mezinárodního zatykače při společné operaci španělské a ukrajinské policie a mezinárodních „partnerů“.



Tvrdí, že Šarij jednal ve prospěch „cizích“ sil, když svými mediálními komentáři k válce narušoval národní bezpečnost Ukrajiny a podílel se na „podněcování nenávisti“.



Šarijovo zatčení „je dalším důkazem toho, že každého zrádce Ukrajiny dříve či později stihne zasloužený trest. Je to nevyhnutelné,“ tvrdí SBU.



Bloger již dříve získal v roce 2012 azyl od EU poté, co uprchl před pronásledováním ze strany proruské vlády Viktora Janukovyče.



Přestože Šarij odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu, kritika Zelenského reakce zřejmě stačila k tomu, aby se stal terčem útoku ukrajinských úřadů.



Šarijovi byl zabaven pas a nyní se nachází v Barceloně, kde má zákaz cestování, dokud nebude rozhodnuto o jeho vydání na Ukrajinu. Zástupce prezidenta Zelenského u Ústavního soudu uvedl, že Šarij „bude postaven před ukrajinský soud a bude hnán k odpovědnosti v souladu s ukrajinskými zákony“.



V reakci na své zatčení zveřejnil Šarij fotografii své manželky, jak v Barceloně krmí papoušky, a komentoval ji slovy: „Tohle je opravdu komedie.“





Šarijovo zatčení opět zpochybňuje představu, že Ukrajina je jakýmsi majákem demokracie, když její úřady zacházejí s disidenty úplně stejně jako v Rusku.



AP accompanies Zelensky's SBU thugs as they kidnap Ukrainians who speak out against the regime. This is an obvious propaganda piece designed to normalize crushing dissent. Imagine how they act when cameras aren't on. https://t.co/8YjRbQXDqT pic.twitter.com/o55SwvhvIH — Dan Cohen (@dancohen3000) April 30, 2022 Minulý měsíc byly zveřejněny záběry agentury Associated Press doprovázející ozbrojené muže z ukrajinské bezpečnostní služby, kteří zatýkali disidenty v jejich vlastních domech.



Paul Joseph Watson
Článek Kritik Zelenského zatčen ve Španělsku na příkaz ukrajinské vlády se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden