Čína odhalila objev nového měsíčního nerostu, závody v těžbě ve vesmíru se zrychlují
RSS

Čína odhalila objev nového měsíčního nerostu, závody v těžbě ve vesmíru se zrychlují

Den poté, co čínská státní média zveřejnila zprávu o objevu nového fosfátového měsíčního minerálu, zveřejnil Čínský národní vesmírný úřad (CNSA) (obdoba NASA) časový plán budoucích průzkumných cest na Měsíc. (Foto: Flickr)







V pátek státní médium Global Times oznámilo, že měsíční vzorky odebrané v roce 2020 během mise Chiang’e-5 million obsahují ve vzorcích hornin a prachu malé množství nového měsíčního minerálu nazvaného „Changesite-(Y)“.



Jediná krystalická částice měřila v průměru asi 10 mikrometrů – tedy asi desetinu lidského vlasu, uvedla agentura SCMP s odvoláním na čínského úředníka Wanga Süe-ťüna z Čínské národní jaderné korporace (CNNC).




„Bod konfliktu o zdroje mimo Zemi?“ USA a Čína chtějí stejná místa pro přistání na Měsíci
A new mineral, Changesite-(Y), was discovered from the moon samples retrieved by #China 's Chang'e-5 probe, making China the third country to discover a new mineral on moon, Chinese authority said on Friday. pic.twitter.com/XjatWOtraY — Global Times (@globaltimesnews) September 9, 2022 Changesit-(Y) je fosfátový minerál, který se nachází v měsíčních bazaltech. Objev nového minerálu potvrdila Komise pro nové minerály, nomenklaturu a klasifikaci Mezinárodní mineralogické asociace.



„[Objev] poskytuje další základní vědecké údaje pro hodnocení a rozvoj měsíčních zdrojů a prohloubil znalosti lidstva o Měsíci a sluneční soustavě,“ uvedl Dong Baotong, místopředseda Čínského úřadu pro atomovou energii (CAEA).




Záhadná raketa narazila do Měsíce a zanechala 2 krátery, tvrdí NASA
Měsíční vzorek také obsahoval helium-3, na Zemi vzácný prvek, o němž je známo, že se na Měsíci vyskytuje v hojném množství. Tento izotop má široké využití – mimo jiné jako potenciální zdroj paliva.



Xuejun uvedl, že nálezy v rámci vzorku z roku 2020 „poskytují základní vědecké údaje pro budoucí hodnocení helia-3 v měsíčních vzorcích a jejich průzkum“.



V návaznosti na toto oznámení citovala státní média CCTV Liu Jizhonga, administrátora Čínského centra pro výzkum Měsíce a vesmírný program, který uvedl, že v rámci urychleného průzkumného programu budou v příštím roce k Měsíci vyslány tři lunární orbitální sondy.




Mimozemská základna na Měsíci je větší než Empire State, aby vymazala všechny pochybnosti o UFO skepticismu
Co je tedy na héliu-3 tak zvláštního?



Evropská kosmická agentura (ESA) vysvětlila, že myšlenka těžby „čisté a efektivní formy energie z Měsíce“ je zcela možná, protože měsíční povrch obsahuje „velké množství helia-3“.



„Předpokládá se, že tento izotop by mohl poskytovat bezpečnější jadernou energii ve fúzním reaktoru, protože není radioaktivní a neprodukoval by nebezpečné odpadní produkty,“ pokračovala ESA.



Závod o těžbu na Měsíci a získávání nejrůznějších nerostných surovin je v plném proudu a Čína to dokazuje. Upozornili jsme, že těžba by mohla začít již v roce 2025.



Zdroj: esa.int
Článek Čína odhalila objev nového měsíčního nerostu, závody v těžbě ve vesmíru se zrychlují se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden