Jak to (ne)bude s letošním Dnem mobility
RSS

Jak to (ne)bude s letošním Dnem mobility

V tomto „organizačním sdělení“ se dozvíte, kam se nám poděl Den svobodné mobility a co s tím uděláme.

Den svobodné mobility je setkání čtenářů a autorů webu D-FENS, které organizujeme tradičně kolem 20. září. Jeho existence souvisí s nyní již zapomenutou komunistickou kolektivní samohanou zvanou Evropský týden mobility, během kterého se zcela v duchu Orwella místní autority pokoušely o likvidaci reálné dopravy a její náhradu nefunkčními komunistickými kuriózními koncepty jako městská hromadná doprava či cyklistika. Naše akce se většinou pozestávala ze tří částí, příjížďkou vozidly poháněnými palivem, společným pokecem a večeří v restauraci. První D-M jsme uskutečnili v roce 2010 a přestávku jsme udělali v roce 2020, aby nás nějaký korona marxista nenařkl ze šíření té strašné choroby.
A právě u posledního bodu programu jsme letos narazili. Letošní D-M neuskutečníme, protože jsme nesehnali hospodu.
S letošním D-M byl tak nějak problém od samotného počátku. Sobota 24. září nepřipadala v úvahu, protože se tou dobou budu nacházet služebně v Itálii nebo spíše na cestě odtud. Sobota 17. září má tu nevýhodu, že jsou dny NATO, na které řada našich čtenářů jezdí, ale to by snad tolik nevadilo. Hlavní problém je, že ten stejný víkend si vybrali snad všichni organizátoři různých srazů a setkání k tomu, aby je realizovali, podobně jako my.
Hospoda je vždy kruciální point. Je třeba najít takovou, kde obslouží zhruba 50 lidí a u které se dá bezpečně parkovat, a která leží někde na trase předpokládané projížďky. Už roky to děláme tak, že nehledáme hospodu na trase, ale omotáváme trasu kolem hospody. Volnou hospodu většinou začínáme lovit kolem 20. srpna, a to se letos ukázalo jako takticky nedostatečné, protože jsme kapacitu 50 osob za rozumných podmínek nezískali. Vynechám takové ty diskuse typu „všichni si dají šišky s mákem a nebude jim vadit na ně tři hodiny čekat“ nebo „budete mi garantovat, že těch 50 lidí přijde a když ne, tak to doplatíte“, které zjevně vycházejí z přesvědčení, že jsme skupina The Tap Tap na turné nebo něco takového.
S předcovidovými dobami se to nedá srovnat. Nevím, co přesně za tímto fenoménem stojí. Vysvětlení od našich tradičních dodavatelů hospodského servisu jsem dostal několik. O různá setkání je prý letos mimořádný zájem, protože se ukončily covid games, a různé spolky a party se snaží dohnat to, co dva roky dělat nemohly. Dalším faktorem je, že část hospod skončila (ano, i okolo Prahy) a tato kapacita zatížila podniky, které (ještě) neskončily. Současně i velké hospody propustily část personálu, který se jim nedaří nabrat zpátky, a vzhledem k přetrvávající nejistotě v ceně energií ani neví, zda je nabírat mají.
Jeden hospodský mi například vysvětlil následující závislost. Zdražení služeb a jídla je přímo úměrné poklesu počtu zákazníků, a to v tom poměru, že 10% zdražení = 10% pokles. Zdražit „jen“ o 10% tedy pro něj nemá smysl, protože fixní náklady zůstanou stejné a on na tom reálně bude prodělávat. Křivka se láme někde kolem 30%, kdy sice dojde k poklesu počtu hostů, ale tržby ho vykryjí. To nikdo nedělá s lehkým srdcem, protože se zákazníkům těžko vysvětluje, proč utopenci z téže sklenice stojí o třetinu více než minulý pátek, a tak se rozhodli vydat se cestou kombinace (zdražení + úspory), tedy snížit instalovanou kapacitu a personál nenabírat. To pro velké výpravy není dobré.
Také jsme zvažovali alternativu vlastního cateringu, ale i tam se objevily určité problémy, pardon, výzvy, a tak jsme museli i tuto ideu zapudit, byť vypadala ze začátku poměrně slibně.
Letošní DM tím pádem v obvyklém termínu nebude.
Moje žena to komentovala slovy „žádná škoda, stejně má být hnusný počasí“.
Přemýšlím o nějaké náhradě koncem října. To už by se situace¨v hospodách mohla nějak stabilizovat. Motorkářům se to samozřejmě nebude líbit, protože počasí pro ně nebude příznivé.
Dalším tradičním komentářem k akci je, že DM organizujeme pořád okolo Prahy, což pro „přespolní“ není moc fér.. To je dáno tím, že většinu tras navrhl a otestoval náš spolupracovník, který má oblast středních Čech a speciálně Prahu západ vzhledem k svému povolání dobře najetou. Dík, Dane. Když už jsme se tak výrazně odchýlili od obvyklého termínu, mohli bychom se možná odchýlit i od lokality.
Omlouvám se tedy za tento organizační zprasek, za který stejně mohou covidoví hysterici stejně jako za všechno a uvítám případně vaše kreativní vsatupy v diskusi.
 
11.09.2022 D-FENS


Nejčtenější za týden