90% zemí světa plánuje digitální měnu centrální banky
RSS

90% zemí světa plánuje digitální měnu centrální banky

Pro všechny neznalé nejprve připomínám, co to je digitální měna. Nejde o žádný typ měny, jaké znáte. Nemá nic společného nejen s hotovostí, ale dokonce ani s elektronickou platbou či kryptoměnou.
Digitální měna je více než cokoli jiného prostředek k ovládání mas. Nebude již fungovat tak, jako tradiční měna jak ji známe po staletí.
Digitální měna bude součástí vaší digitální peněženky, která bude obsahovat i veškeré detailní údaje o vaší osobě – mimo běžných dat, jaké máte v občanském průkazu, půjde i o data zdravotní, bude sdružovat všechny myslitelné doklady a průkazy, budou tam uvedeny údaje o vzdělání, práci, bude patrné kam cestujete, co kupujete, jakou uhlíkovou stopu za sebou zanecháváte, jaké máte názory, co čtete, jaká je vaše online činnost….
Výčet by byl dlouhý a ve zkratce lze říct, že vaše digitální identita o vás bude vědět skoro víc než o sobě víte vy sami. Co je ovšem podstatné je fakt, že digitální měna bude nastavená tak, abyste si za ni mohli koupit jen to, co vám bude povoleno.
A nejen to, nebudete si mít možnost zvolit nejen co si koupíte, ale ani kde budete nakupovat. ID bude propojena se sociálním kreditem , který bude sledovat vaši poslušnost. Čím více bodů na sociálních kreditech, tím více rozmanitějšího zboží vám bude povoleno nakoupit, čím méně poslušní budete, tím méně vám bude dovoleno nakupovat. V nejhorším případě můžete být zcela odtrženi od zdrojů.
Velmi podrobně jsem o digitální měně a vším co s ní souvisí psala například zde nebo zde .
Nová zpráva Banky pro mezinárodní platby odhaduje, že až 90 % národních centrálních bank alespoň plánuje přijmout digitální měnu centrální banky (CCC):
Devět z deseti centrálních bank kontroluje digitální měny centrálních bank (CBDC) a více než polovina je v současné době vyvíjí nebo provádí konkrétní zkoušky. Především práce na CBDC pro maloobchod je již pokročilejší.
To je v souladu s březnovou zprávou MMF, že více než sto zemí je přinejmenším ve fázi plánování přijetí vlastního CBDC.
Celou zprávu MMF si můžete přečíst  zde , shrnutí zveřejněné agenturou Bloomberg  zde .
Zdá se, že vládami vydané programy digitálních peněz získaly dynamiku po celém světě nejméně od roku 2020 a zdá se, že nyní existují ve více než polovině zemí na planetě.
Nejmladší z těchto zemí – Brazílie a Namibie – oznámily své plány teprve minulý měsíc.
Stejně jako u všech globalistických agend je tlak na CBDC zdůvodňován nějakou současnou „krizí“. Záminka se vždy najde.
Zpočátku to byla reakce na Covid. Pak tvrdili, že by nám digitální měna mohla pomoci zastavit změnu klimatu. Nyní je údajně její zavádění reakcí na válku na Ukrajině.
Tímto způsobem se vyvinuly ze sotva diskutované okrajové myšlenky na pravidelné mainstreamové pokrytí a 90% světa již digitální měnu testuje.
Zajímavé je, že zatímco se o CBDC mluví stále více, stále méně se mluví o konkrétní vlastnosti CBDC: programovatelnosti. Programovatelnost je hypotetická vlastnost digitální měny, která by emitentovi umožnila nastavit limity a kontroly jejího používání.
V podstatě by každé CBDC dalo buď státu, centrální bance nebo společnosti, která utrácí peníze jako mzdy, moc kontrolovat, jak a kde jsou peníze utráceny. Každé CBDC se scvrkává na potenciální kontrolu třetí strany nad vašimi penězi.
Je to tak jednoduché.
To má obrovský dopad na myšlenku individuální svobody. Vzhledem k tomu, jak probíhaly poslední dva roky, není těžké si představit, jak by takový systém mohl být zneužit. Zmrazení plateb za účelem „ochrany zdraví“, obstavení mezd za účelem „boje proti změně klimatu“ nebo individuální finanční sankce za to, že jste nebyli očkováni.
Nemusíte se ohlížet dál než na protesty kanadských řidičů kamionů, abyste viděli, jak stát finančně likviduje ty, kteří mají jiný názor. CBDC by tento proces státu usnadnil a ztížil by jeho obcházení.
To je samozřejmě největší etický a sociální problém v jakémkoli potenciálním systému digitální měny.
A přesto zpráva MMF ani shrnutí Bloombergu nediskutují o myšlence „programovatelnosti“ podrobně. Toto slovo je použito přesně jednou ve všech třech dokumentech a nikde se nevysvětluje, co to vlastně znamená.
Korporátní tisk se nikdy nezdráhal chválit „výhody“ takových přísně kontrolovaných peněz. Naopak, vždy se s možností  danému vlastníkovi jeho finanční prostředky jakkoli regulovat zacházelo jako by se jednalo o cosi výhodného. Tak samozřejmě, pro stát a jeho poslušné nohsledy digitální měna výhodná jistě bude.
Agustin Carstens, šéf Banky pro mezinárodní platby, podrobně diskutoval o této myšlence ve videu v létě 2021:

Pokud je vám blíž němčina než angličtina, tak video výše v NJ najdete zde .
Hlavní rozdíl oproti běžné měně spočívá v tom, že centrální banka má absolutní kontrolu nad pravidly a předpisy, které řídí používání digitální měny, a pak má technologii k jejich vymáhání.
Článek v Telegraphu z června 2021 opět běsnil o potenciálních výhodách programovatelné měny:
Digitální hotovost by mohla být naprogramována tak, aby byla vynaložena pouze na životní potřeby nebo na zboží, které zaměstnavatel nebo vláda považuje za užitečné. To by mohlo mít některé společensky užitečné výsledky tím, že zabrání činnostem, které jsou považovány za společensky škodlivé jakýmkoli způsobem.
Nikdy se nebránili mluvit o programovatelnosti, takže je pozoruhodné, že náhle přerušili tuto cestu diskuse.
Možná znamení, že přecenili to, co by lidé přijali, a že již zažívají větší odpor vůči této myšlence, než očekávali. To je uklidňující myšlenka.
Ale nenechte se zmást: jen proto, že se o tom už nezmiňují, neznamená, že se toho vzdávají. Chtějí jen, abyste na tuto dost zásadní funkci digitální měny zapomněli.
A pokud vás to zajímá, seznam zemí testujících digitální měny zahrnuje mimo jiné Ukrajinu a Rusko, Spojené státy, Čínu, Velkou Británii a všechny státy EU. Je tam skoro každý.
Před ovládáním digitální měnou nebude kam utéct…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 4 ]


Nejčtenější za týden