Turecko stojí pevně na straně Ázerbájdžánu po 49 arménských vojácích zabitých při střetech
RSS

Turecko stojí pevně na straně Ázerbájdžánu po 49 arménských vojácích zabitých při střetech

Arménie v úterý oznámila, že nejméně 49 jejích vojáků zahynulo v nočních bojích, jimiž se země snaží odvrátit invazi ázerbájdžánské armády. (Foto: Flickr)







Ázerbájdžán naopak tvrdí, že se stal terčem útoku Arménie, která na jeho hranicích zinscenovala „sabotážní“ operace.



Arménie označila několik měst na své východní hranici s Ázerbájdžánem, včetně Jermuku, Gorisu a Kapanu, za silně ostřelovaná v rámci rozsáhlé ázerbájdžánské provokace, která začala krátce po půlnoci. „Intenzita nepřátelských akcí se snížila, ale útoky na jedné nebo dvou frontách ze strany Ázerbájdžánu pokračují,“ informoval arménský premiér Nikol Pašinjan během projevu v parlamentu.



Arménský premiér Nikol Pašinjan a turecký premiér Recep Tayyip Erdogan Jak jsme již dříve podrobně popsali, Pašinjan v noci na dnešek uskutečnil telefonický rozhovor s prezidentem Vladimirem Putinem, v němž Rusko vyzval k vyslání vojenské pomoci na základě společné Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti neboli CSTO.



Armenia’s #Jermuk city after today’s #Azerbaijani targeted shelling. #warcrimes with clear purpose of willful killings & destruction of the civilian community – a recreational area, w/ lottourists. Results of and Armenophobia policies! pic.twitter.com/LlS986GaZ0 — Arman Tatoyan (@atatoyan) September 13, 2022 To vyvolalo obavy, že by mohla vypuknout další velká regionální válka za účasti Ruska. Stejně jako v případě války o sporný Náhorní Karabach v září až listopadu 2020 se za Ázerbájdžán rychle postavilo Turecko, které uvedlo, že „nadále stojí za Ázerbájdžánem a nikdy ho nenechá na holičkách“, uvedl v úterý turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu.




Arménie žádá o ruskou vojenskou pomoc v souvislosti s vypuknutím bojů s Ázerbájdžánem
Podle tureckých médií Cavusoglu ve veřejných prohlášeních odsoudil arménskou agresi:



Ministr zahraničních věcí Mevlüt Çavuşoğlu v úterý uprostřed obnoveného konfliktu mezi oběma bývalými sovětskými zeměmi prohlásil, že Aménie by měla přestat s provokacemi a místo toho se zaměřit na mírová jednání a spolupráci s Ázerbájdžánem.



V telefonickém rozhovoru se svým ázerbájdžánským protějškem, ministrem zahraničí Džejhunem Bajramovem, Çavuşoğlu zdůraznil potřebu spolupráce, když oba ministři diskutovali o nedávných arménských provokacích.



The #Azerbaijan 'i AF attempted to achieve positional advancement in several dir-s of - border. It has shared footage showing 1of such attempts, drg w/the adversary approaches the Arm positions,crossing the border,&is forced to return to starting positions, sustaining losses. pic.twitter.com/YtBjPDZVE1 — MoD of Armenia (@ArmeniaMODTeam) September 13, 2022 Také Spojené státy pohotově vydaly prohlášení vyzývající k okamžitému zastavení nepřátelských akcí.



„Jak jsme již dlouho dávali najevo, konflikt nemůže mít vojenské řešení,“ uvedl americký ministr zahraničí Antony Blinken. „Naléhavě vyzýváme k okamžitému ukončení jakýchkoli vojenských nepřátelských akcí.“



Je třeba připomenout, že Bidenova administrativa nedávno dala zelenou americké vojenské pomoci Ázerbájdžánu, a to navzdory snahám Kongresu o její zablokování na základě agresivních činů ze strany Baku, které sahají až do roku 2020.



Arménské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry, na nichž je vidět neúspěšný pokus ázerbájdžánských jednotek překročit arménsko-ázerbájdžánskou hranici…



Azerbaijan is still attacking Armenia this morning, but as usual, it’d be impossible to identify the aggressor and responsible side from this toothless call to both sides to end hostilities. And just remember: the US is still giving Azerbaijan military aid. https://t.co/n2fn9fWMzp — Lindsey Snell (@LindseySnell) September 13, 2022 Předseda Evropské rady Charles Michel se rovněž obrátil na Arménii a vyzval Pašinjana, aby podnikl kroky k mírovému řešení konfliktu.



Mezitím ázerbájdžánská armáda uvedla, že i ona utrpěla ztráty, i když bez upřesnění čísel, v důsledku „rozsáhlých diverzních akcí“ poblíž okresů Daškešan, Kelbajar a Lačín na hranici. Podle agentury Reuters tvrdí, že její jednotky se „dostaly pod palbu“ jako první – „včetně palby ze zákopových minometů“. „Mezi (ázerbájdžánskými) vojáky jsou ztráty,“ uvádí se v prohlášení.



Zdroj: cnbc.com
Článek Turecko stojí pevně na straně Ázerbájdžánu po 49 arménských vojácích zabitých při střetech se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden