Severní Irsko: Sinn Fein – odnož IRA – vyzývá po drtivém volebním vítězství k brzkému znovusjednocení s Irskem
RSS

Severní Irsko: Sinn Fein – odnož IRA – vyzývá po drtivém volebním vítězství k brzkému znovusjednocení s Irskem

Sinn Fein vznikla z odnože nacionalistické IRA, přičemž jejím hlavním cílem je sjednocení Irska a tím tedy odtržení Severního Irska od Velké Británie. Tak by se samozřejmě i Severní Irsko – nyní součást Spojeného království – dostalo zpět do EU, odkud Velká Británie před časem odešla.
Vítězství nacionalistů v Irsku bylo podle všeho neočekávané a je to poprvé v historii, kdy zde nevyhrála unionistická strana.
Irská republikánská strana Sinn Fein zaznamenala historický volební úspěch v Severním Irsku. Nyní usiluje o znovusjednocení regionu s Irskou republikou. 
Sinn Fein, bývalé politické křídlo Irské republikánské armády (IRA), přivítalo své první vítězství ve volbách do Shromáždění Severního Irska jako rozhodující okamžik pro tento Brity kontrolovaný region a vyzvalo k debatě o sjednoceném Irsku. Irská republikánská strana Sinn Fein vyhrála před probritskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP) o 27 až 24 křesel. Díky tomu je Sinn Fein první irskou nacionalistickou stranou, která má většinu v regionálním parlamentu.
Michelle O’Neill (vlevo v růžovém) „Dnešek představuje velmi významný okamžik změny. Je to klíčový okamžik v naší politice a pro náš lid,“ řekla Michelle O’Neillová, vůdkyně Sinn Fein v Severním Irsku, jejíž strana získala 29 procent prvních preferenčních hlasů, zatímco unionistická DUP získala jen 21,3 procenta hlasů. Řekla, že by nyní měla proběhnout upřímná debata o cíli strany sjednotit oblast s Irskou republikou.
Vítězství nezmění status regionu, protože referendum potřebné k opuštění Spojeného království je na uvážení britské vlády a bude pravděpodobně trvat roky. Symbolický význam je však obrovský, protože označuje konec staletí dominance probritských stran, které byly drtivou většinou podporovány protestantským obyvatelstvem regionu.  DUP, přední zastánce odchodu Británie z Evropské unie, zaznamenala podkopání své podpory částečně kvůli své roli v pobrexitových rozhovorech mezi Londýnem a Bruselem, které vedly k obchodním bariérám mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království.


Dominic Raab dnes varoval EU, že opatření týkající se protokolu o Brexitu nelze odložit poté, co Sinn Fein poprvé vyhrála volby v Severním Irsku.  Místopředseda vlády zopakoval hrozbu jednostranného zrušení „rozvodových podmínek“ poté, co Irská republikánská strana dosáhla dosud nemyslitelného vítězství, a jejíž vůdkyně Michelle O’Neillová má být nyní jmenována předsedkyní vlády.  Bagatelizoval také tlak Sinn Fein na referendum o sjednocení Irska a zdůraznil, že 58 procent provincie hlasovalo pro strany, které nepodporují ústavní dodatek.


Jedním z důvodů silného výkonu Sinn Fein bude pravděpodobně Brexit a přetrvávající problémy s hraničními přechody s Irskou republikou. Poměrně málo lidí v Severním Irsku, nejchudším regionu Spojeného království, bude pravděpodobně očekávat hospodářský vzestup od znovusjednocení. Unionistická DUP, která už teď útočí, by však mohla situaci v Severním Irsku ještě více zkomplikovat. Pokud se jí nepodaří dosáhnout dohody se Sinn Fein, budou se muset konat nové volby.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden