Zranění ukrajinští vojáci líčí chmurný obraz Chersonské proti-ofenzivy
RSS

Zranění ukrajinští vojáci líčí chmurný obraz Chersonské proti-ofenzivy

Ukrajinští vojáci ve výpovědích pro The Washington Post uváděli podrobnosti o hrozné ceně, jakou Ukrajina zaplatila za svou operaci jižní Chersonské protiofenzivy, kterou údajně Ukrajině pomohly připravit USA. (Foto: Flickr)







Ukrajinští činitelé od spuštění protiofenzivy na konci srpna o této operaci moc podrobností neposkytli a reportéři na frontové linie nesmí. Ale ukrajinští vojáci, kteří s Postem v nemocnici mluvili, líčili chmurný obraz o průběhu bitev na ukrajinské straně.



Ukrajinští vojáci říkali, že jim k vyhnání ruských sil z jejich pozic chybělo dělostřelectvo. Vojáci tvrdili, že museli úzkostlivě šetřit municí a když ze svých zbraní vypálili, moc se jim zasáhnout své cíle nedařilo.



Jeden velitel čety Postu říkal, že ukrajinské síly „ztratily pět lidí na každého, koho dostali.“




Reportáž americké televize, která ukazuje jiný úhel pohledu na současnou krizi
Ukrajinci se při ofenzivě holedbají určitým úspěchem, ale tato tvrzení nelze ověřit.  Vojáci zpovídaní Postem říkají, že se jim podařil dobýt některé vesnice, které předtím kontrolovalo Rusko, není však jisté, zda je Ukrajina schopna tyto pozice udržet.



Podle jedné části této zprávy WaPo:



Olexandr říkal, že palba ruského dělostřelectví byla nepřetržitá. „Prostě se do nás celou dobu strefovali,“ řekl. „Když jsme vystřelili třikrát z minometu, přiletělo zpět 20 střel.“



Ukrajinští vojáci říkali, že museli opatrně šetřit municí, ale i když vystřelili, moc se jim nedařilo zasáhnout cíle. „Když zadáte souřadnice, čeká se, že to bude přesné, ale není,“ řekl s poznámkou, že ta technika je roku 1989.



Olexandr před válkou nikdy do Chersonu necestoval, říkal ale, že cíl vyhnat ruskou invazi stál za to, aby obětoval nohu. „Je to naše země,“ řekl.




Zelenskyj se pustil do Trumpa za podporu Putina
Zpráva však uznala, že „jasný obraz o ukrajinských ztrátách nejde nezávisle vyhodnotit.“



Tento týden spustila Ukrajina na východě země v regionu Charkov další protiofenzivu. Podle vojenské analýzy webové stránky Southfront, dosáhla Ukrajina při svém útoku na ruské pozice u Charkova určitých úspěchů.



Ve čtvrtek publikovaná zpráva od Southfron uvádí, že Charkovská ofenziva „byla jedním z největších úspěchů ukrajinských vojsk na frontové linii od začátku ruských vojenských operací v únoru.“



Ruská média hlásila, že ve čtvrtek v noci boje v Charkovském regionu pokračovaly a že v posledních dnech se ukrajinská dělostřelba zintenzivnila.



Zdroj: AntiWar.com
Článek Zranění ukrajinští vojáci líčí chmurný obraz Chersonské proti-ofenzivy se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden